'El Bab'a ÖSO'yla gireceğiz'

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, şuan için Fırat Kalkanı Harekatı'na Türk piyadelerinin katılmasının planlanmadığını açıkladı. Bakan Işık, operasyon kapsamında El Bab'a ÖSO birlikleriyle girileceğini bildirdi.
'El Bab'a ÖSO'yla gireceğiz'

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında El Bab Operasyonu hazırlığıyla ilgili olarak konuştu.

Bakan Işık, TSK'nın piyadeleri kullanma durum şuan için yok. Harekata piyadelerimizle katılmayacağız" diye konuştu. Bakan Işık, operasyon kapsamında El Bab'a ÖSO birlikleriyle girileceğini de bildirdi.

Bakan Işık'ın açıklaması şöyle:
"Özgür Suriye Ordusuna gereken her türlü desteği veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Ama kendi piyadelerimizle bu harekata katılmak gibi bir planlamamız bugün için yok."

"El Bab'a kadar temizleyeceğiz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat Kalkanı harekatıyla Cerablus'un ve El Rai'nin (Çobanbey) temizlendiğini söyledi. Erdoğan, “Şimdi Bab'a doğru iniyoruz ama 'Oraya kadar niye iniyorsunuz?' Şimdi soru bu. Ya ineceğiz. Bizim buraları bize tehdit unsuru olmaktan çıkarmamız gerekiyor" dedi.

Güvenli bölge kurulacak
Kartların her gün yeniden karıldığı, ittifakların ve çatışan tarafların sık sık değiştiği Suriye'nin kuzeyindeki son gelişmeler, en çok YPG'nin planlarını altüst etti. Haziran ayında başlattıkları Menbiç operasyonu sonrasında 2 hafta önce kenti ele geçiren YPG, önce yönünü Cerablus'a çevirdi. 'Cerablus Askeri Meclisi' adıyla yeni bir oluşumla burayı DAEŞ'den almanın hesaplarını yaptıkları sırada, ÖSO, TSK'nın desteğiyle Cerablus'a girdi. PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırında ilan ettiği Cezire, Kobani ve Afrin kantonlarının birleştirilmesi için kritik noktada olan Cerablus hamlesi boşa çıkan YPG, bu kez yönünü El Bab'a çevirdi. Türkiye sınırında kantonlar arasındaki koridoru birleştiremeyen YPG, bu kez de El Bab'ı alarak Tel Rıfat üzerinden bu koridoru tamamlamak istiyor. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde bir güvenli bölge oluşturma tezi açısından da kritik bir noktada olan El Bab, yakın bir süreçte bölgede çatışan grupların karşı karşıya geleceği yer olacak.

Tank tedbiri
Operasyonlarda tanklara yönelik saldırıların önüne geçmek üzere önemli tedbirler alındı. Çöl şartlarında tankların korunmasına dair çok etkili bir tedbir almanın mümkün olmadığını, bölgenin hassas, düz arazi özelliğiyle doğrudan temasa açık olduğunu vurgulayan kaynaklar, buna karşın piyadelerin ve muhaliflerin önden giderek bölgeyi temizleyip tankların daha sonra gelmesi gibi tedbirlere başvurulduğunu kaydediyor. Ayrıca, DAEŞ'in Rus malı güdümlü tanksavar silahlarına karşı bölgeye modernize edilmiş tanklar sevk edildi.