El Bab’daki Selçuklu ve Osmanlı’yı belgeledi

Tarihçi Enes Demir, Fırat Kalkanı’yla temizlenen El Bab’daki Osmanlı ve Selçuklu eserlerini belgeledi. Demir’in “El Bab Seyahatnamesi” isimli çalışmasına göre ilçe ve çevresinde aralarında 2. Abdülhamid’in çiftliğinin de olduğu 80 eser bulunuyor.
El Bab’daki Selçuklu ve Osmanlı’yı belgeledi

Türkiye’nin Fırat Kalkanı ile iç savaş sonrası Suriye'nin örnek yaşam alanına dönüştürdüğü El-Bab'daki Türk izleri belgelendi. Tarihçi Enes Demir’in “El-Bab Seyahatnamesi” adlı eseri “Burada ne işimiz var” sorusuna cevap niteliğinde.

Tarihçi Enes Demir’in, Türkiye’nin Fırat Kalkanı ile iç savaş sonrası Suriye'nin örnek yaşam alanına dönüştürdüğü bölgeye ilişkin kaleme aldığı “El-Bab Seyahatnamesi” adlı eseri “Burada ne işimiz var” sorusuna cevap niteliği taşıyor. Demir, aralarında Sultan 2. Abdülhamid’in çiftliğinin de olduğu 80 Osmanlı, Selçuklu eserini kitabına taşıdı. Harekat sonrası bu bölgeye gerçekleştirdiği 10 günlük ziyareti kitaplaştıran Demir, eserinde Türkiye'nin bölgede olan varlığını, gerçekleştirdiği yatırımları, halkın dönüşünü, bölgedeki güvenli ve huzurlu yaşamı ortaya koydu. Demir, kitabın amacını, “Bu bölgeyi, tarihi ve güncel haliyle tanıtan bir rehber hazırlamak hem de gelecek kuşaklara, burada yer alan tarihi ve mimari eserler ile günümüzde yapılan vefakâr ve bir o kadar da önemli çalışmaları bir not halinde gelecek kuşaklara bırakmak istedim” sözleriyle dile getirdi.

EZANIN DİNMEDİĞİNİN KANITI

El-Bâb, Bizâ’a, Kabasin ve Çobanbey bölgelerindeki durumu gerek tarihi belgeler ve gerekse güncel bilgiler ışığında harmanlayarak ve kendi çektiği fotoğraflarla da destekleyerek yaşananları tüm gerçekliğiyle kitabına yansıtan Demir, şunları söyledi: “Eser, Türkiye'nin, yabancı ülkelerin Suriye üzerindeki çirkin emellerini nasıl bozduğunun ve gittiği her yerde huzur ve güven ortamını sağladığının ve en önemlisi Türk bayrağının dalgalandığı yerde yöre halkının kendisini güvende hissettiğinin ve ezan sesinin dinmediğinin bir kanıtıdır.”

80 TÜRK ESERİNİ KAYDA GEÇİRDİ

Fırat Kalkanı bölgesine yaptığı seyahat sonucu, El-Bâb, Kabasin ve Bizâ’a ile Çobanbey’de 80’i aşkın tarihi eser gezdiğini ve kayıt altına aldığını anlatan Demir, “Bunların arasında Selçuklu Devleti tarafından yapılan iki tarihi cami var. Biza’daki cami bölgedeki en eski cami olup 817 yıllık bir cami. 1201 yılında inşa edilen caminin adı Biza Ulu Camisi. El-Bab şehir merkezindeki bir diğer tarihi Selçuklu camisi ise 1179 yılında yapılan Camiu’l-Kebir /Büyük Cami. Sultan 2. Abdülhamid döneminde yapılmış tarihi El-Bab çarşısı ve hamam ve çeşme bulunuyor” ifadelerini kullandı.

2. ABDÜLHAMİD’İN ARAZİLERİ

2. Abdülhamid’in stratejik gördüğü arazileri kendi emlak-ı hümayununa alarak tapulu araziler haline getirdiğini belirten Demir, “Menbic emlak-ı hümayun şubesine bağlı El-Bab’ın kabasin nahiyesinde Sultan 2. Abdülhamid’in çiftlik arazisinin kalıntıları var. Burada bir bartalla mağarası var. El-Bab bölgesinde Roma döneminden kalma yaklaşık bin 500 yıllık yer altı su kemerleri var. Ayrıca El-Bab merkezde 1927 yılında işgalci Fransızlar tarafından propaganda amacı ile kurulan Ecole De Bab isimli ilkokul var” diye konuştu.