El bileğinden anjiyo konforu

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. R. Kerem Temel, kalp damarlarında görülen hastalıklara teşhis koymak için kullanılan el bileğinden anjiyo yöntemini anlattı.
El bileğinden anjiyo konforu

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. R. Kerem Temel, kalp damarlarında görülen hastalıklara teşhis koymak için kullanılan el bileğinden anjiyo yöntemini anlattı.

Günümüzde sigara içme oranının artması, beslenme alışkanlıklarının olumsuz yönde değişmesi, stresli ve hareketsiz yaşam ile birlikte kalp sağlığını da olumsuz yönde etkileniyor. Artık kalp hastalıkları genç yaşlarda da gözlenebiliyor. Kalp hastalıklarının tanı yöntemlerinden en yenisi ve en konforlusu olan el bileğinden anjiyo sayesinde hastalık risklerine karşı önlem alınabiliyor.

Dr. Temel, anjyonun iki şekilde yapılabildiğini anlattı. Bunlardan ilkinin yıllardır kullanılan klasik anjiyo olduğunu belirten Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. R. Kerem Temel, "Klasik anjiyoda kasık damarlarından içeri kateter sokularak kalp damarlarına ulaşılır. Bu işlemden sonra hastanın kasığındaki plastik kılıf çekilerek yaklaşık 8 saat boyunca kum torbası konulur, baskı uygulanarak olası bir kanama önlenmeye çalışılır. Başka bir deyişle hastanın normal hayatına dönmesi uzun zaman alır. Bu süreçte hastanın sürekli yatar ve işine dönemez. Anjiyonun sonunda bir de stent uygulaması yapılacaksa kan sulandırıcı ilaçların yan etkilerinin geçmesi amacıyla yaklaşık üç saat beklenir. Bu kum torbasının hastanın karnının üzerinde kalması, ağrılı bir süreç yaşanmasına neden olabilir. Kasıkta da bu sürede ağrılar sonrasında ise yüzde 1 oranında şişmeler, kasıkta morarma görülebilir. Kasıktan uygulanan klasik anjiyo yönteminin dezavantajları nedeni ile günümüzde el bileğinden anjiyo uygulanmaktadır" diye kaydetti.

Bilekten anjiyo nasıl yapılıyor?

Dr. Temel, "Bilekten yapılan anjiyoda el ve kol kullanılır. İşlemden önce hastanın bileği ince bir enjektör yardımıyla uyuşturulur. Kullanılan damar küçük olduğundan damara da küçük bir kılıf konulur. İşlemden sonra kılıf hemen çekilir hasta da evine yürüyerek gidebilir. Yüzde 90 hastada el bileğinden anjiyo yöntemi kullanılabilir. Anjiyo için damara yerleştirilen kılıflar işlemden sonra hemen çekilir. Basit bir bandajla hastayı 2-3 saat içerisinde evine yollayabiliriz. Hasta ertesi gün işine başlayabilir. Eğer bilekten anjiyo uygulamasından sonra stent takıldıysa hasta bir gün hastanede tutulur, stent takılmadıysa hemen evine gönderilebilir. El bileğinden anjiyoda küçük damara giriş yapıldığı için komplikasyon oranları daha düşüktür" dedi.

Bilekten anjiyo ve klasik anjiyonun süresi farklı mıdır?

Bilekten anjiyo uygulaması ülkemizde henüz yaygınlaşmış durumda olmadığını anlatan Kardiyoloji Uzmanı Dr. R. Kerem Temel, açıklamasını şöyle sürdürdü;

"Biz Acıbadem Eskişehir Hastanesi'nde bu yöntemi kullanıyoruz. Bacaktan yapılan anjiyo 5 dakikada, bilekten yapılan ise 15 dakikada bitiyor, teknik olarak uzmanlık ve tecrübe gerekiyor.

Kalp hastalıklarının teşhisinde başka yöntemler de kullanılıyor mu?

Efor testi, sintigrafik yöntemler de kullanılabilir. Bazen bunların sonuçlarına göre anjiyo yapılır, bazen hasta öyküsü koroner arter hastalığını düşündürebilir. O zaman da hastaya koroner anjiyografi yapılır. Acile gelen kalp krizi hastalarında koroner anjiyografi yapılması gerekebilir. Kalp krizi geçiren kişilerde de el bileğinden anjiyo güvenle yapılabilir.

Bilekten anjiyo uygulaması kimler için faydalıdır?

Şeker hastaları dahil her hasta grubunda kullanılabilir. Çünkü komplikasyon oranı daha düşüktür.

El bileğinden anjiyonun önerilmediği durumlar nelerdir?

El bileğinden anjiyo öncesinde mutlaka hastanın eline giden her 2 damarın sağlıklı şekilde çalıştığının "Allen Testi" ile test edilmesi gerekir. Eğer bu testin sonuçları olumsuz ise hastaya el bileğinden anjiyo yapılamaz. Bunun yanında çok zayıf, yaşlı, kronik böbrek hastaları olan ve kolunda diyaliz için fistül bulunan ve kol damarında yapısal bozukluğu olan hastalara el bileğinden anjiyo yapılması önerilmez."

Kaynak: