El ve ayak uyuşması diyabet belirtisi olabilir

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, el ve ayak uyuşmasının diyabet belirtisi olabileceğimi söyledi.
El ve ayak uyuşması diyabet belirtisi olabilir

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, el ve ayak uyuşmasının diyabet belirtisi olabileceğimi söyledi.

Son dönemlerde hareketsizlik, yüksek kalorili besinlerin tüketimi, şekerli ve früktoz içeren sıvı gıdaların fazla alınması nedeniyle obezite ve buna paralel olarak da diyabetin görülme oranı hızla arttı. Liv Hospital Samsun Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, hastalığın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de milyonlarca kişiyi etkilediğini söyleyerek açıklamada bulundu.

Diyabetin belirtilerinden bahseden Uzm. Dr. Esra Tutal, "Susuzluk, çok su içme ve sık idrara çıkma, kilo kaybı, tekrarlayan enfeksiyonlar, el ve ayaklarda uyuşma ve daha ciddi vakalarda koma, diyabetin başlıca belirtileridir. Şeker hastalığı ömür boyu süren kronik bir hastalıktır. Tedavi ile kan şekeri normal sınırlarına çekilebilir. Kan şekerinin normal sınırlarda olması kişiyi, şekerin olumsuz sonuçlarından korur. Şeker düşürücü ilaçlar zamanında ve düzenli olarak kullanılmalıdır. Diyabet zamanla kalp, damarlar, göz, böbrek ve sinirlerde yapısal değişikliklere yol açabilir. Kronik böbrek yetersizliğinin de en önemli sebeplerindendir" dedi.

Uzm. Dr. Esra Tutal fazla kiloların şeker hastalığına davetiye çıkardığını ifade ederek şunları önerdi:

"İş yerinde uzun saatler boyunca hareketsiz kalmayın. Özellikle ofis ortamında saatlerce oturarak çalışmak diyabet riskini artırır. Fiziksel olarak aktif olmaya dikkat edin, düzenli olarak haftanın en az 5 günü, en az 30 dakika yürüyüş yapmaya özen gösterin. Az yağlı, düşük kalorili, lifli gıdalar tercih edin. Meyve sebze, tam tahıllı besinleri sık tüketin."

İHA