"Elektrikçi ressam" Suriye dramını dünyaya duyuruyor

Eşi ve 7 çocuğuyla Türkiye'ye sığınan Suriyeli Mervan Nevvaf Ahme, bir yandan elektrikçilik yaparak ailesinin geçimini sağlarken diğer yandan da çizdiği resimlerle Suriye'de yaşanan dramı dünyaya duyuruyor- Yunanistan, Fransa, Norveç ve ABD'de kişisel ser
"Elektrikçi ressam" Suriye dramını dünyaya duyuruyor

İZMİR (AA) - HAYRULLAH SARUHAN - Ülkesindeki iç savaş nedeniyle eşi ve 7 çocuğuyla Türkiye'ye sığınan elektrik ustası Mervan Nevvaf Ahme, bir yandan geçimini sağlarken diğer yandan çizdiği resimlerle Suriye'deki kaosu dünyaya duyuruyor.

Suriye'den ayrıldıktan sonra akrabalarının da bulunduğu Mardin'in Kızıltepe ilçesine yerleşen Mervan Ahme, gündüz elektrik işleri yaparken akşamları da kafasını dinledirmek için eline aldığı fırçayla resim yapmaya başladı.

Hissettiklerini tuvale döken Mervan Ahme, resimlerini Yunanistan'da sığınmacı kampında kalan Suriyeli ressam arkadaşlarıyla paylaşınca Avrupa ülkeleri ve ABD'de sergi salonlarına uzanan bir serüvene adım attı.

Yunanistan'da bir sanat topluluğuyla eserlerini sergilemek üzere anlaşan Mervan Ahme'nin hayatı, belgesele de konu oldu.

Sürrealist (gerçeküstü) tablolarla savaşın getirdiği yıkımı ve savaşa neden olan kültürü sorgulayan Mervan Ahme, mesajını tüm dünyaya duyuracağına inandığı Avrupa'ya gitmek için gün sayarken minnettar olduğunu söylediği Türkiye'de sergi açmayı hayal ediyor.

- Sanatla ülkesindeki vahşeti durdurmaya çağırıyor

Ailesiyle birlikte 7 ay önce geldiği İzmir'in Konak ilçesindeki evinde AA muhabirine açıklamalarda bulunan Mervan Ahme, ülkesinde can güvenliğinin kalmadığını, ailesinden 6 kişinin öldürüldüğünü, bir akrabasının terör örgütü DEAŞ tarafından fidye için kaçırıldığını, çocuklarını kurtarmak için 2013 yılında Türkiye'ye gelmek zorunda kaldığını anlattı.

Mervan Ahme, yaşadıkları karşısında yüreğinin ezildiğini, içinde acılar biriktiğini, bunu taşıyamayacak hale geldiğini belirterek, biraz olsun rahatlamak için resim yapmaya karar verdiğini, resim yaptıkça kendini daha iyi hissetmeye başladığını aktardı.

Okula gittiği dönemde resim yapmayı sevdiğini ancak bunu ilerletme fırsatının olmadığını anlatan Mervan Ahme, şöyle konuştu:

"İçimde bir boşluk vardı. Bu boşluğu doldurmak istiyordum. O boşluğu doldurup patlatmak istiyordum. İstiyordum ki Avrupa’ya, insanlara öyle bir şey göndereyim ki insanlar bu şiddet, vahşet kültürünü değiştirsin. Bakın başımıza bu geldi. Bize bakıp ibret alsınlar. Bu mesajı dünyaya ulaştırmak istiyordum. Ey insanlar, insanları birbirinden üstün gören, insanları dil, din ve ırk olarak ayıran bu anlayıştan vazgeçin. Bu kültür şiddeti doğuruyor, savaş çıkartıyor. Bundan vazgeçin. Yarın senin çocuğun da buna muhatap olacak."

- Resimleri Avrupa ve Amerika'da sergileniyor

Kendisi gibi ülkesinden ayrılmak zorunda kalan ve Yunanistan'da kampta kalan ressam arkadaşlarının sergi açtığını duyduğunu, onlarla bağlantı kurup resimlerinin fotoğraflarını gönderdiğini anlatan Mervan Ahme, şöyle devam etti:

"Yunanistan'daki arkadaşlarım resimleri görünce benden istediler ancak kargo parasını bulamadığım için gönderemedim, fotoğrafını çekip gönderdim. Arkadaşlarım da gönderdiğim fotoğrafların baskısıyla sergi açtı. Yunanistan'ın çeşitli şehirlerinde 20’den fazla sergim açıldı. Bulgaristan'da, Norveç'te ve ABD'de adıma 50'ye yakın sergi açıldı."

Yunanistan'da mültecilerin sanatsal çalışmalarıyla ilgilenen kar amacı gütmeyen bir topluluğun resimlerini sergilemek için anlaşma yaptığını dile getiren Mervan Ahme, başka bir kuruluşun da hayatını belgesel yaparak sergilerin açıldığı galerilerde izlettiğini söyledi.

Mervan Ahme Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden akademisyen ve öğrencilerin de Türkiye'ye kendisini ziyaret için geldiğini aktararak "Onların, Avrupa’nın bana ihtiyacı yok. Yüzlerce üniversite öğrencisi benimle konuştu. Birçoğu Türkiye'ye geldi. Hayatımı tez haline getirmek istediler. Üniversitede ne yapıyorlar bilmiyorum. Belgeselimi yaptılar. Fransa’dan iki mimar evime gelip benimle görüştü. Hayatımı öğrenip gittiler. Bunu ne yapıyorlar, niçin? Öğrencilerine 'bakın böyle bir insan var, bu acıları çekiyor.' diyorlar." ifadelerini kullandı.

- "Resim yaparken adeta transa giriyorum"

Eserlerinde trajediyi, kaosu, acıyı, parçalanmışlığı ve dramı betimlediğini, Ortadoğu'da savaşın bitip huzurun geleceğine dair herhangi bir belirtinin olmadığını anlatan Mervan Ahme, duygularını şu sözlerle dile getirdi:

"Resim yaparken adeta transa giriyorum. Farkında olmadan saklanmış acılarımı resmin içine gömüyorum, yansıtıyorum. Resmi bitirdiğimde saklanmış acılarımın ortaya çıktığını görüyorum. Farkında değilim. Kişisel değil, vatanımın da acıları aynı zamanda. Bütün dünyanın acıları aynı zamanda. İnsanlığın acıları. Eğlence, keyif, sevinç resimlerini yapmak istiyorum ancak kalbim kaldırmıyor. Kalbim yanıyor. Çok zor geliyor çünkü bugüne kadar hep karanlık gördük.

- Türkiye'de sergi açmak istiyor

Mervan Ahme, Türkiye'nin sanat yönünü açığa çıkarttığını, burası sayesinde bir sanatçı haline geldiğini ancak sesini daha gür ve etkili şekilde duyurmak için Avrupa'ya gitmek istediğini kaydetti.

Ülkesini çok sevdiğini ancak oraya dönmek istemediğini söyleyen Mervan Ahme, "Vatan topraktır. Kırmızı topraktır. İçim yanıyor ama dönmek istemiyorum çünkü bizi felakete götüren o kültür değişmedi. O girdaba girip onlarla yok olmak istemiyorum. Kavga sürecek. Suriye çok fazla bölündü. Çok fazla grup ortaya çıktı. Önce devrim içindi ama sonra değişti. Devrim için değil şu an orada olan. Öldürme, hırsızlık, hakimiyet kurma, parçalanma... Bu yüzden dönmek istemiyorum." diye konuştu.

Türkiye'ye minnettar olduğunu dile getiren Mervan Ahme, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Resimlerimin önce Türkiye’de sergilenmesini çok isterdim çünkü bu ülke bana kucak açtı. Bizlere her türlü yardımı yaptı. Sadece bana değil milyonlarca Suriyeli'ye bunca yıldır yardım ediyor. Bunun için Türkiye’ye çok çok teşekkür ediyorum. Minnettarız. Zor zamanda bizlere kucak açtı. Bu, çok çok büyük bir değerdir. Bu yüzden resimlerimi Türkiye halkı görsün istiyorum."

Kaynak: