Elektronik atıklara ait veriler için mevzuat çalışması

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, kullanım ömrünü tamamlamış bilgi taşıyan tüm elektronik atıklarda üzerindeki verilerin...
Elektronik atıklara ait veriler için mevzuat çalışması

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, kullanım ömrünü tamamlamış bilgi taşıyan tüm elektronik atıklarda üzerindeki verilerin güvenli imhası için mevzuat çalışması başlatıldığını söyledi. Öztürk, "Yapılacak mevzuat çalışması ile Türkiye'de de imhada kullanılacak makinelerin standartları belirlenecek" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada bilgi taşıyan tüm elektronik atıklara ait verilerin güvenli bir şekilde uluslararası standartlara uygun olarak imha edilmesi ve raporlanması ile ilgili mevzuat çalışması yapılacağını bildirdi. Öztürk, bilgisayar, akıllı bellek, bankamatik, akıllı telefon vb. kullanım ömrünü tamamlamış bilgi taşıyan tüm elektronik atıklarda üzerindeki verilerin güvenli imhası için mevzuat çalışması başlatıldığını söyledi. Ayrıca ikinci el telefonların hafızasının silinmesinin veri sızıntısı ve bilgi güvenliği açısından oldukça önemli ve şart olduğunu bildiren Öztürk, "Miladı dolmuş veya kullanılmayan bilgisayar, flash bellek, mikro sürücü, diskler, akıllı telefon, bankamatik, kimlik, CD vb. veri taşıyan tüm elektronik aletlerin imhasında dünya genelinde kabul görmüş yöntem ve standartların ISO, DOD, DIN, NIST-800-88, HIPAA, FACTA ve ilgili diğer standartlarda güvenli bir şekilde imhası ve raporlanması ile ilgili mevzuat çalışması yapılacak" açıklamasını yaptı.

"İkinci el akıllı telefonların imhası önemli ve şart"

Öztürk, bir diğer paylaşımında akıllı telefonlara dikkat çekerek, "2020 yılına kadar dünyada kullanılmış ikinci el akıllı telefon pazarının 20 milyar dolar olması bekleniyor. İkinci el telefonların hafızasının silinmesi bilgi güvenliği açısından oldukça önemli ve şarttır. Medya plakalarının ve depolama aygıtlarının parçalanmasını içeren fiziksel işlemler olan delici, zımbalama ve parçalama sistemi ile birlikte dünya genelinde farklı yöntemlerle güvenli veri silme yazılımları olan DBAN ve DEGAUSSING programları kullanılıyor. Yapılacak mevzuat çalışması ile Türkiye'de de imhada kullanılacak makinelerin standartları belirlenecek. Hazırlanan mevzuat çevreci uygulamaları ortaya çıkaracak, imhayı yapacak yetkili kurum ve kuruluşların akredite olması sağlanacak" bilgisini paylaştı.

İHA