Elektronik haciz mağdur ediyor

3,3 milyon kişiyi etkileyen e-hacizde ikinci dalga geçtiğimiz hafta başladı. Vergi dairelerinin bu borçlarla ilgili olarak vatandaşa e-tebligatla bilgi verdiğini söyleyen Dinç, “E-tabligattan haberi olmayan vatandaşlar, paralarına haciz koyulması nedeniyle mağdur oluyor. Bu konuda vatandaşa önceden bilgilendirme yapılmalı” dedi.
Elektronik haciz mağdur ediyor

Geçtiğimiz ekim ayında 3,3 milyon kişiye gönderilen e-haciz sonrası ikinci dalga başladı ve 1,5 milyon vatandaş banka hesaplarından paralarını çekmek ve borçlarını ödemek için bankalara akın etti. Motorlu Taşıtlar Vergisi, mahkeme harç borcu, trafik cezası, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borcu, sigara cezası, köprü kaçak geçiş dahil hemen hemen tüm borç ve cezalar için e-haciz yapıldı. E-haciz uygulamasının 6183 sayılı yasaya eklenen hüküm gereğince borçlu mükelleflerin banka hesaplarına uygulanan bir haciz yöntemi olduğunu ifade eden Başkan Mustafa Dinç, bu borca bağlı olarak çeşitli sorunların yaşandığını aktardı.

mustafa-dinc.JPG

‘7 GÜN İÇİNDE İTİRAZ EDEBİLİRLER’

Devlete borcu olmadığını düşünenlerin gelen borca 7 gün içerisinde itiraz edebilme haklarının olduğunun bilgisini veren Dinç, ”Vergi daireleri, devlete borcu olan kişilerin banka hesaplarına bloke koyuyor. Siz gidip vergi dairesiyle görüşüyorsunuz. Gerçekte bir borcunuz varsa oraya tahsil ediliyor. Bununla ilgili birtakım sorunlar oluyor. Öncelikle bu borcun tebliğ edilmesi lazım. Şimdi e-tebligat çıktı. Mail ya da cep telefonuna mesaj yoluyla e-tebligat gönderiyorlar. Gelen bu tebligata, vatandaşların 7 gün içerisinde ödeme emrine itiraz etmeleri gerekiyor. Aksi takdirde ödeme kesinleşiyor. E-haciz çoğunlukla tacirlere, sanayici kesime, esnafa uygulanmakla beraber tüketicilere de özellikle trafik cezalarından ve gayrimenkullerden kaynaklı vergi borçlarından dolayı uygulanabilmektedir. E-haciz, eğer vatandaşların haberi yoksa bir başka ödeme için ayırdıkları paraya haciz koyulması diğer işlemlerin aksaması gibi sonuçlara da yol açabiliyor” ifadelerini kullandı.

‘KAMU KURULUŞUNA BORÇ OLMASI GEREKİYOR’

E-hacizin, kamu kuruluşlarına borcu olan kişilere uygulandığına dikkat çeken Dinç, “Trafik cezası ve diğer vergi borçları gibi intikal borçları gibi borçlarına e-haciz uygulanırsa, bu borcu vergi dairesinin size ödeme emriyle tebliğ etmesi gerekiyor. Bu tebligata da 7 gün içerisinde itiraz etmiş olmanız gerekiyor. Eğer itiraz ederseniz olay mahkemeye intikal edecektir ve orada çözüm kavuşacaktır. Yani, “benim böyle bir borcum yok diyebilirsiniz. Ben o caddeden geçmedim ki bana nasıl trafik cezası uygularsınız diyebilirsiniz.” Bununla alakalı mahkemeye gidersiniz. Vergi dairesi mahkemeye ilgili kanıtları sunar. Varsa trafik polisinin fotoğraf kanıtlarını sunabilir. Tutanaklarını sunabilir ve mahkeme bir karar verirse ondan sonra kesinleşir. Ama siz bu tebligata itiraz etmezseniz 7 gün süresi içerisinde otomatik olarak vergi borcu gerçekleşmiş olur” şeklinde konuştu.

e-hacizde-ikinci-dalga-basladi-1.jpg

‘BORCUNUZ KESİNLEŞMİŞSE İTİRAZ HAKKINIZ YOK’

Kişinin devlete olan borcu kesinleştiğinde itiraz hakkının olmadığını ama yapılandırma talebinde bulunabileceğine değinen Dinç, “Taksitlendirme talebinde bulunabilirsiniz. ”Ben o gün o cezayı işlemişim. Ödemek istiyorum ama şuanda imkanım yok. Benim var olan param da başka bir işime lazım” deyip vergi dairesiyle konuşabilirsiniz. Vergi dairesi uygun bir takside bölebiliyor. Tabi bunun için teminat göstermeniz gerekiyor. Ev ya da araba gibi arsa gibi şeyleri teminat olarak gösterirseniz borcunuzu kaldırıp taksitlendirebiliyorlar” diye konuştu. E-haciz ve haciz arasındaki farkı anlatan Dinç, “E- Haciz elektronik ortamda koyulan hacizdir. Normal haciz de ise icra dairesi üzerinden size bir yazı gelir. Evinize ya da iş yerinize tebliğ edilir. İmza karşılığı onu alırsınız. O normal haciz işlemidir. Birisi normal klasik yollarla yapılan diğeri ise sadece iki tuşa basarak internet üzerinden yapılan işlemdir.  İkisi de aynı sonuca ulaşıyor ama biri kamu açısından, devlet açısından hiç masrafı olmadan ve daha hızlı bir şekilde yapılıyor” diye aktardı.

‘E-HACİZİN ARTMASININ NEDENİ EKONOMİK SIKINTILAR’

Son dönemlerde e-haciz işlemlerinin artmasının ekonominin zora girmesine bağlayan Dinç, “Ekonomi zora girdiği zaman kamu ve devlette sıkıntıya giriyor. Devlet alacaklarını tahsil etmek için birtakım yollara başvurabiliyor ama tabi burada tamamen vatandaşın ve esnafın kilitlenmesi söz konusudur. E-haciz bazı kriz durumlarında devletin vatandaşına karşı müşfik davranıp bunu biraz daha orta yol bir şekilde konuşarak, taksitlendirme yapılarak, haciz uygulanacaksa da haber edilerek uyarı yapılarak yapılmaktadır. Sonuçta biz bu ülkenin vatandaşıyız, bir yere gitmeyeceğiz, mutlaka vergi borçlarımızı ödeyeceğiz. Kimse bu borçların affedilmesi ya da iptal edilmesini istemiyor ama örneğin, plakada bir harf, bir rakam yanlış yazılabiliyor. Bir başkasına ait ceza size gelebiliyor. Bunlar için de vatandaşa daha kolay itiraz ve inceleme hakkı tanınması lazım. Size gelen cezanın haklarının da size tebliğ edilmesi lazım” diye vurguladı.

•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ