Elektronik Yayın Derleme Sistemi hayata geçiyor

"Çoğaltılmış Fikir ve Sanat Eserlerini Derleme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı- Türkiye'de ve bazı durumlarda yurt dışında yayımlanmış veya internet ortamında ilk iletimi yapılmış elektronik yayınlar ile g
Elektronik Yayın Derleme Sistemi hayata geçiyor

ANKARA (AA) - Türkiye'de ve bazı durumlarda yurt dışında yayımlanmış veya internet ortamında ilk iletimi yapılmış elektronik yayınlar ile görme engellilerin hizmetine sunulmak üzere bazı yayınların elektronik kopyaları, Milli Kütüphane Başkanlığınca oluşturulan Elektronik Yayın Derleme Sistemi'nde (EYDeS) toplanacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca Türkiye'de ve bazı durumlarda yurt dışında yayımlanmış her türlü kitap, dergi, elektronik yayın ve gazetenin Milli Kütüphane Başkanlığınca saklanacak nüshaları arasına internet ortamında ilk iletimi yapılan eserler de dahil edildi.

Bakanlıkça hazırlanan "Çoğaltılmış Fikir ve Sanat Eserlerini Derleme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Türkiye'de ve bazı durumlarda yurt dışında yayımlanmış veya internet ortamında ilk iletimi yapılmış elektronik yayınlar ile görme engellilerin hizmetine sunulmak üzere bazı yayınların elektronik kopyaları, Milli Kütüphane Başkanlığınca oluşturulan EYDeS yazılımı üzerinden derlenecek.

Derleme nüshalarını Derleme Müdürlüğüne veya derleme birimlerine vermekle yükümlü gerçek ya da tüzel kişiyi ifade eden "derleme mükellefleri", kitap, kabartma harfli kitap, kitapçık, ansiklopedi, albüm, atlas ve nota gibi tek başına ya da bir takımın, bir dizinin parçası niteliğindeki ayrı yayımlanmış eserler, gazete, dergi, yıllık, bülten, takvim gibi süreli yayınlar ile yurt dışında basımı veya çoğaltımı yapılarak, yurt içinde satışı ve dağıtımı yapılan eserlerin "elektronik kopyaları"nı da görme engellilerin hizmetine sunulmak üzere Milli Kütüphaneye verecek.

- Elektronik yayınlar "EYDeS" üzerinden derlenecek

Yönetmelikte EYDeS, "Elektronik yayınlar ile bazı eserlerin elektronik kopyalarının derlenmesine ilişkin işlem ve süreçlerin online yürütüldüğü, Milli Kütüphane Başkanlığı internet sayfası üzerinden erişilen, Milli Kütüphane Başkanlığına ait yazılım sistemi" olarak tanımlandı.

Buna göre, Milli Kütüphane Başkanlığı, elektronik ortamda üretilerek kullanıma sunulmuş elektronik yayınları, hak ihlallerini önleyici etkin ve yeterli koruma önlemlerini alarak, EYDeS aracılığıyla derleyecek. Eserlerin derlenme usul ve esasları ile bu kapsamda derlenecek eser türleri Milli Kütüphane Başkanlığı tarafından hazırlanacak yönergeyle belirlenecek.

Derleme mükellefleri, elektronik ortamda üretilerek kullanıma sunulmuş elektronik yayınları, hazırlanacak bu yönergedeki usul ve esaslara uygun olarak EYDeS üzerinden mükellefiyetinin doğduğu tarihten itibaren 15 gün içerisinde Milli Kütüphane Başkanlığına gönderecek.

Yayımlanmış veya internet ortamında ilk iletimi yapılmış eserlerin elektronik kopyaları, ayrıca görme engellilerin kullanımına sunulmak üzere de EYDeS üzerinden aynı şartlar doğrultusunda iletilecek.

Söz konusu eserlerin elektronik kopyalarının derlenmesi ve hizmete sunulması için gereken personel, bütçe ve teknik donanım Milli Kütüphane Başkanlığınca oluşturulacak.

Milli Kütüphane Başkanlığı, derlenme usul ve esasları ile hak ihlallerini önleyici etkin ve yeterli koruma önlemlerini hazırlayacağı yönergeyle düzenleyecek. Yönergenin yürürlüğe girmesinden sonra derleme mükellefleri, EYDeS üzerinden erişilebilecek olan elektronik derleme esasları ve bilgilendirmeler kapsamında mükellefiyetlerini yerine getirecekler.

Kaynak: