Elvan'dan o iddialara sert cevap: Okumamışlar bile

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, TBMM'deki yeni internet düzenlemesine ilişkin basında yer alan iddiaları yalanladı.
Elvan'dan o iddialara sert cevap: Okumamışlar bile

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, TBMM'deki yeniinternet düzenlemesine ilişkin, "Bugün 'bakanlar ve başbakan kendisiyle ilgilihaberlerin erişimini engelleyebilecekler' diye haber yapılmış. Böyle bir şey yok. Okumamışlar bile. Maksat üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek. O tasarıyı, teklifi bir okusalardı bunu böyle söylemezlerdi. Belki okudular art niyetli olarak bunu yapıyorlar. Ama burada mesele kamu düzeni ve ulusal güvenlik" dedi.

Partisince düzenlenen il kongresine katıldıktan sonra Çorum Valisi Ahmet Kara'yı makamında ziyaret eden Bakan Elvan, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Elvan, gazetecilerin "TBMM'de görüşülen yeni internet yasasının ne gibi değişiklikler getireceğine" ilişkin soruya verdiği cevapta, söz konusu yasasının ulusal güvenlik ve kamu düzeniyle ilgili olduğunu söyledi.

"ULUSAL GÜVENLİK VE KAMU DÜZENİ İLE İLGİLİ ALAKALI"

"Yeni internet yasasıyla, yeni yasaklar gibi böyle aslı astarı olmayan gerçekle hiç bağdaşmayan hükümetimizi tamamen karalamaya yönelik bir takım marjinal gruplar tarafından haberler yapılıyor" diyen Elvan, şöyle devam etti:

"Bunların kesinlikle gerçekle ilgisi yoktur. Şu anda meclis gündeminde olan tek maddelik internetle ilgili husus, ulusal güvenliğimizle alakalı, kamu düzeni ile alakalı. Eğer ulusal güvenliğimizi tehdit eden herhangi bir hadise internet ortamında, sosyal medyada vuku olması halinde ulusal güvenliğimizi ilgilendirmesi nedeniyle ilgili bakanlığın bu hususu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) bildirmesi, TİB'in de Erişim Sağlayıcılar Birliği'ne bildirerek geçici süre engellenmesi sağlanacak. Ama öncelikli olarak burada içeriğin çıkarılması istenecek. İçeriğin çıkarılmaması halinde de diğer tedbirler uygulanabilecek. Ama eninde sonunda mutlaka mahkeme kararı arıyoruz. Bu geçici bir karardır."

İnternetin yasaklanması diye bir hususun kesinlikle söz konusu olamayacağının altını çizen Bakan Elvan, burada mahkemenin vereceği kararın uygulanacağını vurguladı.

"O ÜLKELERDE KURALLAR BİZDEN DAHA KATI"

Gelişmiş ülkelerde de ulusal güvenlikle ilgili hadiselerin de bu çerçevede ele alındığını ve bazı ülkelerde de bu durumun Türkiye'den daha katı olduğuna dikkati çeken Elvan, "İnterneti yasaklama' diye bir husus kesinlikle söz konusu değildir. 24 saat içerisinde ilgilitaraf mahkemeye başvuracak ve mahkeme kararı ne ise ona göre hareket edecektir. Tüm gelişmiş ülkelerde, ulusal güvenlikle ilgili her hadise bu çerçevede ele alınmaktadır. Hatta bizden daha katıdır. Bazı ülkelerde mahkeme kararı bile olmadan uygulama yapılabilmektedir. Diğer taraftan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne baktığımızda ulusal güvenlikle ilgili hususlarda tedbirler alabileceğinizi ifade etmektedir. Yine Avrupa Konseyi'nin kararlarına baktığınızda da yine ulusal güvenlikle ilgili hadiselerde kısıtlama yetkisi verilmektedir. Ama biz her halükarda mahkeme kararını arıyoruz" diye konuştu.

"TASARIYI OKUMAMIŞLAR BİLE"

Başbakan ya da bakanların kendisiyle ilgili haberlerin erişimini engelleyebileceğiyle ilgilihaberlere de tepki gösteren Bakan Elvan, şunları kaydetti:

"Bugün 'bakanlar ve başbakan kendisiyle ilgili haberlerin erişimini engelleyebilecekler' diye haber yapılmış. Böyle bir şey yok. Okumamışlar bile. Maksat üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek. O açıp tasarıyı, teklifi bir okusalardı bunu böyle söylemezlerdi. Belki okudular art niyetli olarak bunu yapıyorlar. Ama burada mesele kamu düzeni ve ulusal güvenlik. Biz bunu açıkça ortaya koyuyoruz. Benimle ilgili bir yazı yazılacak ve ben bunu engelleyeceğim. Böyle bir şey söz konusu değil. Ama hükümetimizi karalamaya yönelik bir karalamadan ibarettir."

İNTERNETTE 4G DÖNEMİ İÇİN TARİH VERDİ

"İnternette 4G döneminin ne zaman başlayacağı" yönündeki bir soruya da Elvan, çalışmaların devam ettiği cevabını verdi.

Bu konuyla ilgili teknik çalışmaların tamamlandığını ifade eden Elvan, bundan sonraki sürecin yasal olarak izlenmesi gereken süreçlerden oluştuğunu, Bilgi ve İletişimTeknolojileri Kurumu'nun alacağı kararın ardından ihale sürecinin başlatılacağını kaydetti. Bakan Elvan, "İnternetteki 4G dönemindeki hedefimizi, 2015 yıl sonu olarak ortaya koyduk" dedi.

Türkiye'nin fiber altyapıyla ilgili önemli bir yol katettiğini söyleyen Elvan, "240 bin kilometrenin üzerinde şu anda fiber altyapımız var. Önümüzdeki yıllarda bu altyapıyı hızla gerçekleştireceğiz. Ülkemizin en ücra köşesine de hızlı interneti mobil telefonlarla olsun, sabit internet hatlarla olsun vatandaşlarımızın kullanımına sunacağız" şeklinde konuştu. 

Vali Kara'nın ardından Belediye Başkanı Muzaffer Külcü'yü ziyaret eden Elvan, daha sonra kentten ayrıldı.

Kaynak : AA