Emeklilikte yaşa takılanlar ne olacak?

2017 yılı için hala umutlarını kaybetmeyen ve Hükümetten de EYT‘liler olarak son zamanlarda olumlu haberler alsalarda istediklerini hala elde edemediler.
Emeklilikte yaşa takılanlar ne olacak?

Emeklilikte Yaşa Takılanların mağduriyeti devam ediyor. Konu ile ilgili emeklilik yaşı tartışmaları da hız kesmiyor. EYT mağdurları son dakika haberleri merak ediliyor.  Emeklilikte Yaşa Takılanlar son gelişmeleri beklerken 2017'de Maliye Bakanı Naci Ağbal'dan sadece prim borcunu ödemeyenlere müjdeli haber gelmiş ve Mayıs ayına kadar süre verdiklerini açıklamıştı. EYT’lileri heyecanlandıran en önemli gelişmeler yaşanacak. Şu an sadece Bağ-Kur’luların yararlanabileceği bir erken emeklilik için Çalışma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı görüş alışverişinde bulunuyor. Prim günü ve çalışma süresini doldurmuş BağKur’lular için erken emeklilik 2017’de uygulamaya konulabilir.

Emeklilikte yaşa takılanlar kanun ne zaman çıkar?

EYT kanunu hakkında ne Maliye Bakanı ne de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın ağzından tek bir kelime çıkmıyor. Yakın zamanda Başkanlık Sistemi öncesi vaatler arasında yer alması beklenen EYT kanunu için tüm mağdurlar dört gözle gelecek müjdeli bir haber beklemekte ki bu konuda herkes pozitif düşünüyor. Pozitif düşünmelerinin sebebi ise Hükümetin çalışma ve prim süresini bitimiş olanlara erken emeklilik yolunu açacak çalışma.

BAKAN MÜEZZİNOĞLU'NDAN SON AÇIKLAMA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarımızın sabırla o yaşını tamamlamalarını öneriyoruz ve bunun dışında bir düzenleme yapamayacağımızı ifade ediyoruz." dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının resmi web adresinde Bakan Müezzinoğlu'nun bir açıklaması paylaşılmıştı. Söz konusu açıklamada Bakan Müezzinoğlu staj süresinin sigortaya dahil olması ve EYT hakkında yaptığı değerlendirmeler belirtilmişti.

Bakan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla, emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarımızın sabırla o  yaşını tamamlamalarını öneriyoruz ve bunun dışında bir düzenleme yapamayacağımızı  ifade ediyoruz. Ama emeklilikle ilgili çalışma gününü doldurup da şu anda  çalışmayanlar sosyal güvenlik kapsamı dışında kalıyorlar ve sağlık hizmeti  alamıyorlar. Onlarla ilgili bu kanun tasarımızda, bu 53 liralık gelir testine  tabi olmadan GSS primini ödeyerek onlar da bu ara dönemde sağlık hizmeti  alabilecekler ama yaşlarını beklemekle ilgili şu anda bir düzenlememiz ve  çalışmamız söz konusu değil."

NASIL EMEKLİ OLURUM?

Emeklilik nasıl hesaplanır? Bir kişinin emekli olması için ne kadar süre çalışması, ne kadar süre beklemesi gerekiyor?

A. Sigortalılık Süresi

Sigortalılık süresi, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına bağlı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarih ile tahsis yapılması için yazılı istekte (emeklilik talebinde) bulunduğu tarih, ölen sigortalılar için de ölüm tarihi arasında geçen süre olarak dikkate alınmaktadır.

Örnek: İlk defa 01/08/1982 tarihinde hizmet akdine tabi işe başlayan ve 30/09/2009 tarihinde yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan bir sigortalının sigortalılık süresi, tahsis talep tarihinden ilk defa işe başlanılan tarih çıkartılarak aşağıdaki gibi tespit olunur.

Tahsis Talep Tarihi = 30/09/2009

İlk İşe Giriş Tarihi =  01/08/1982

Sigortalılık Süresi = 29/ 1/    27 (27 yıl 1 ay 29 gün)

B. Prim Ödeme Gün Sayısı

Prim ödeme gün sayısı; malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olarak geçen sürelere ait gün sayısını ifade etmektedir.

C. Yaş

Yaşlılık ve ölüm sigortalarından aylık bağlanmasına ilişkin haklardan yararlanmak için gereken koşullardan biri de “yaş” olup, tahsis talep tarihinde aranan yaş şartı, tahsis talep tarihinden doğum tarihinin çıkartılması suretiyle tespit edilir.

Örnek : 30/03/2010 tarihinde tahsis talebinde bulunan bir sigortalının doğum tarihi 25/06/1953 olup talep tarihinde aranan yaş koşulu bu sigortalı için 57’dir.

Tahsis Talep Tarihi: 30/03/2010

Doğum Tarihi  : 25/06/1953

Yaşı: 05 / 9 /    56 (57 yaş koşulu yerine gelmemiştir.)