Emekliye çifte kazanç

11 milyona yakın emekli Temmuz’da hem zam alacak hem de ek gelire kavuşacak. Memur emeklilerine yüzde 5 artış, SSK ve Bağ-Kur’lulara enflasyon zammı yansırken; promosyon ile de ceplere 900 lira girecek.
Emekliye çifte kazanç
Yaklaşan Temmuz ayı, 11 milyona yakın emekliye 'çifte kazanç' getirecek. Memur emeklileri yüzde 5, SSK ve Bağ-Kur emeklileri enflasyon zammı alırken; promosyonun hayata geçmesi de ek gelir imkanı yaratacak.
 
KİM, NE ALACAK?
Temmuz ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşı, bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar artırılacak. Zam oranı da 4 Temmuz'da enflasyon verilerinin açıklanmasıyla belli olacak. İlk 5 aylık enflasyonun yüzde 3.15 çıkmasıyla, Temmuz zammı tahminleri yüzde 4'te yoğunlaştı. Yüzde 4 zam da SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşında 35 ile 152 lira arasında artış getirecek. Memur emeklileri ise Temmuz'da yüzde 5 zam alacak. Toplu sözleşmede ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 6'yı aşması halinde, memur emeklilerine fark verileceği de yer alıyor. Ancak şu ana kadar oluşan veriler, memur emeklilerinin enflasyon farkını zora sokuyor. Yüzde 5 zam, maaşlarda en az 81 lira artış getirecek. En düşük memur emeklisi aylığı bin 620 liradan bin 701 liraya ulaşacak.
 
PAZARLIK SON AŞAMADA 
Emeklilere promosyon uygulamasının da Temmuz'da başlaması bekleniyor. Eğer beklenti gerçekleşirse, emekliler 3 yıllık dönem için 900 lira promosyon elde edecek ve bu ödeme de Temmuz'da peşin olarak yapılacak. Halen Çalışma Bakanlığı, promosyon için bankalarla pazarlıklarını sürdürüyor. Ramazan Bayramı'na kadar anlaşmanın sağlanması, bayram sonrasında da emeklilerin promosyona kavuşması planlanıyor. Bankalar 3 yıllık dönem için 600 lira vermeyi kabul ediyor. Ancak Bakanlık, bu rakamın artırılmasını istiyor. Anlaşmanın 900 lira ile sonuçlanması bekleniyor...
 
UCUZ TATİL MASADA
Emekliler bir yandan promosyon anlaşmasını beklerken, diğer yandan da turizmcilerden tatil indirimi istiyor. 100 bin avukata yüzde 30'a varan indirim uygulayan turizmcilerin, memurlar ve emeklilere sunacağı imkanlar merak ediliyor. Turizmciler memurlara indirim ve 12 taksit imkanı içeren formülleri Turizm Bakanlığı'na sunarken; görüşmelerde emekliler de gündeme gelmişti. Emekliler, turizmcilere çağrı yaparak, "İndirim hem bize hem size kazandırır" diyor. (Takvim)