Erol Çimen

Erol Çimen

Emin Olmak

Emin Olmak

        Emin olmak yani güvenilir olmak Müslümanın birinci özelliğidir. Müslüman elin den ve dilinden emin olunan insandır. Kur’ anı Kerimde emin olmak ile ilgili ayetler şöyledir:

-“Eğer yolculukta olurda bir yazıcı bulmazsanız, o zaman alınmış rehinler yeterlidir. Eğer birbirinize güvenirseniz kendisine güvenilen kimse emanetini(borcunu) ödesin ve Rabbi Allah’tan sakınsın. Birde şahitliği gizlemeyin. Kim şahitliği gizlerse şüphesiz onun kalbi günahkar dır. Allah yaptıklarınızı hakkıyla bilendir”.(Bakara Suresi,283. Ayet)

-“Allah size emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor. Doğrusu  Allah bununla size ne güzel öğüt veriyor. Şüphesiz ki Allah hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.(Nisa Suresi,59. Ayet)

-“Şüphesiz biz emaneti göklere, yerlere, dağlara teklif ettik te onlar yüklenmek istemediler, ondan çekindiler. O nu insan yüklendi. Çünkü o çok zalimdir, çok cahildir”.(Ahzab suresi,72.Ayet)

-“Allah, münafık erkeklere ve münafık kadınlara, Allah’a ortak koşan erkeklere ve Allah’a ortak koşan kadınlara azap etmek, Mü’min erkeklerin ve Mü’min kadınların da tövbelerini kabul etmek için insana emaneti yüklemiştir. Allah çok bağışlayan, çok merhamet eden dir. (Ahzap Suresi,73.Ayet)

-“Onlar, emanetlerini ve verdikleri sözü gözeten kimselerdir.(Mearic Suresi-32 Ayet)   

          Doğruluk ve emin olmak İslamın özüdür. Nitekim Süfyan Bin Abdullah radiyallahu anh Peygamber Efendimize;”Ya Rasulallah Bana İslamı öyle anlatınız iki, başkasına sorma ihtiyacı duymayayım” demişti. Rasulullah (S.A.V)”Allah’a iman ettim de, sonrada dosdoğru ol!” buyurdular.

           Ebu Musa radyallahu anh; “Ey Allah’ın Rasulü  Müslümanların en faziletlisi kimdir?” diye sormuştu .Allah Rasulü  (S.A.V)”Dilinden ve elinden Müslümanların emniyette olduğu kimse” cevabını verdiler. Rasulullah  (S.A.V) doğruluğun kişiyi ebedi saadete götüreceğini şöyle buyurdular:

-“Sıdk, insanı iyiliğe, iyilik de Cennet’e götürür. Kişi, doğru söylemeye devam ettikçe , sonunda  Sıddıklardan olur. Yalan kişiyi, fücura, fücurda  Cehennem’e götürür. Kişi yalan söylemeye devam ettikçe , Allah indinde yalancılardan yazılır”. (Buhari, Ebed  69-Müslim Birr 103-105)

            ALLAH bizi de emin olanlardan eylesin. Amin. Selam ve Dua İle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erol Çimen Arşivi
SON YAZILAR