"En çok alkol tüketilen şehir Konya" Külliyen yalan!

Yıllardır süregelen "Türkiye'de alkol en çok Konya'da tüketiliyor" ifadesi" şehir efsanesinden öte gitmiyor.
"En çok alkol tüketilen şehir Konya" Külliyen yalan!

Konya, Türkiye’nin en çok alkol tüketilen şehri değil. Bu konuda daha önce Malumatfuruş tarafından yapılmış bir çalışma bulunuyor. Alkol tüketimine ilişkin doğrudan şehir bazında bir istatistik bulunmasa ve istatistiklere yansımayacak kayıt dışı tüketim her daim bir ihtimal olsa da, bu iddianın gerçekliğinden kuvvetle şüphe duymamızı gerektiren pek çok delil mevcut.

Öncelikle, TÜİK’in hanehalkı bütçesinin kalem kalem dağılımını bölgelere göre incelediği bir çalışması bulunuyor. Bu çalışmaya göre, 2015-2017 yılları arasında alkollü içeceklere ve tütüne gelire göre en büyük payı Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi, yani Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illeri ayırmış. Bu bölgede gelirin ortalama yüzde 7,1’i alkollü içkilere ve tütüne ayrılıyor. 26 bölge içinde Konya ve Karaman’ın bulunduğu bölge 14. sırada. Buna göre bu bölgedeki halk, bu kalemlere bütçelerinin yüzde 4,6’sını ayırıyor.

gelir-alkol.jpg

Yine, Mey İçki CEO’su Galip Yorgancıoğlu’nun 2010 yılında, en çok alkol tüketilen illerin Trakya’da olduğu ve ülkedeki alkol tüketiminin yüzde 40’ının Marmara’da gerçekleştiği yönündeki bir açıklaması bulunuyor.

Son olarak, direkt olarak tüketilen alkol miktarını vermese de bağlantılı bir istatistik olarak kabul edilebilecek olan kişi başına düşen alkollü içki perakende satış noktası konusunda lider şehir Edirne. TAPDK’nın 2009 verilerine göre Edirne’yi sırasıyla Muğla, Kırklareli, Tekirdağ, Tunceli, Antalya, Aydın ve İzmir takip ediyor. Bu istatistikte en geride olan şehir ise Ağrı.
 

KONYA'NIN ALKOL DEPOLARI

Aslında iddia çarpıtılıyor. Alkol tüketimi yalnızca rakıyla, bira yani kısacası içkiyle olmuyor. Konya, kolonya ve esans sanayisinin çok gelişmiş olduğu bir kent. Bu haberlerin çıkmasının arka planında da bu durumun payı olduğu söylenir. Bir diğer teoriye göre, Ankara'da üretim gerçekleştiren alkol firmaları ürünlerini Konya'da depolardı. Ama bu sonuca etki etmiyor.

LİSTENİN SON SIRALARINDA
Özellikle Muhafazakar ve mütedeyyin çevrenin yoğun olarak yaşadığı bir Anadolu kenti olan Konya da bu iftira niteliğindeki bilgiden rahatsız durumda.

Konya, alkollü içki satıcısı bazında Türkiye'de 64. sırada bulunurken, açık alkollü içki satıcı sayısı bazında ise 48. sırada bulunuyor. Edirne ve Tekirdağ bu listede liderliği çekerken bir şehir efsanesini çürütmek, Konyalıların zan altında kaldığını göstermek gerekiyor.