En fazla yatak kapasitesi Konya’da

YKS tercih sonuçlarının açıklanmasından sonra KYK yurt başvuruları da başladı. Yatılı öğrenci kapasitesi bakımından 27 bin 525 yatak kapasitesiyle Türkiye’de en fazla yatılı öğrenciyi barındıran şehrin Konya olduğunu söyledi.
En fazla yatak kapasitesi Konya’da
YKS tercih sonuçlarının açıklanmasından sonra KYK yurt başvuruları da başladı. Yatılı öğrenci kapasitesi bakımından 27 bin 525 yatak kapasitesiyle Türkiye’de en fazla yatılı öğrenciyi barındıran şehrin Konya olduğunu söyleyen Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Ersöz, geçen yıla kıyasla yüzde 32 kapasite artışı sağladıklarını belirterek, yeni yapılan yatırımlarla birlikte otel konforunda hizmet vermeye devam ettiklerini ifade etti.
yurt3.jpg
 
Bilindiği üzere, maddi imkanı el vermeyen öğrenciler, KYK bünyesindeki devlet yurtları aracılığıyla barınma ve yemek ihtiyaçlarını huzurlu ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebiliyor. YKS tercih sonuçlarının açıklanmasından sonra KYK yurt başvuruları da başladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı KYK yurtlarına başvuruların 19 Ağustos’ta başladığını hatırlatan Konya Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Ersöz, “Başvurular e-devlet sistemi üzerinden yapılıyor. Öğrencilerimizin öncelikle PTT Şubelerinden bir e-Devlet şifresi edinmeleri zaruri. Öğrencilerimizin daha sonra ise sistemde karşılarına çıkan birtakım sorulara cevap vermesi gerekiyor. Müracaatlar bu şekilde 26 Ağustos saat 23.59’a kadar tamamlanacak. Bundan sonraki süreçte ise KYK Genel Müdürlüğümüzün sistemi üzerinden yurtlara yerleştirmeler başlayacak. Öğrencilerimiz başvuruları esnasında herhangi bir sorun yaşarlarsa, @kykdestek Twitter hesabımızdan ya da 444 1961 numaralı telefon üzerinden sıkıntılarını çözebilirler” şeklinde konuştu.
yurt-001.jpg
 
“TÜRKİYE’DEKİ EN FAZLA YATAKLI ÖĞRENCİ SAYISI KONYA’DA”
Şuanda Türkiye’deki en büyük yatak kapasiteli ilin Konya olduğunu söyleyen Ersöz, “27 bin 525 sayısına ulaşarak bu konuda Türkiye’de en fazla yatılı öğrenci kapasitesini barındıran il olduk. Geçen seneyle bir kıyaslama yapacak olursak; yüzde 32 kapasite artışı sağladık. Geçen yıl 21 bin küsür olan yatak kapasitemiz, bu yıl 27 bin 525’e ulaştı. Burada malumunuz 5 bin kişilik bir erkek yurdunun hizmete açılması, bin 300 kişilik Mesnevi Kız Yurdu’nun hizmete girmesinden kaynaklanan bir artış oldu. Sonuç olarak, Türkiye’deki en fazla yataklı öğrenci sayısına ulaşmış olduk” dedi.
yurtttt.jpg
 
“KONYA’DA 29 YURT BULUNUYOR”
Konya’da şuanda aktif olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı olarak hizmet veren 29 yurdun olduğunu ifade eden Ersöz, “Bu yurtlarımızda da devletimiz kızlarımıza daha fazla yer açarak bir pozitif ayrımcılığa gidiyor. Kız öğrencilerimizin bu anlamda kapasite sayısı biraz daha fazla. Şuanda mevcut olan 27 bin 525 yatak kapasitemize bakacak olursak; 2019-2020 eğitim-öğretim yılında, kız yurtlarımızda 14 bin 29, 7 erkek yurtlarımızda 9 bin 659 erkek öğrencimiz, karma yurtlarımızda ise 3 bin 837 öğrencimiz kalabilecek. Bu yıl yapılan 5 bin kişilik yurdumuz neticesinde, erkek öğrencilerimizde bir yedek liste ile karşılaşmayacağımızı umuyoruz. Geçen sene de 2 bin 500 ila 3 bin civarında bir yedek öğrencimiz vardı. Bu sene bunu sıfırlıyoruz. Kız öğrencilerimizin biraz yedek sayısı artacak. Önümüzdeki yıllarda yapılacak olan yeni yurtlardan sonra kız öğrencilerimizde de yedek öğrenci sayısını sıfırlayacağız” diye konuştu.
 
yurttttttttttt.jpg
 
“KAPANAN YURTLAR YENİDEN AÇILABİLİR”
Geçtiğimiz yıllarda, Cihanbeyli, Kulu ve Ilgın ilçelerinde öğrenci yetersizliği nedeniyle kapanan yurtlar hakkında da değerlendirmelerde bulunan Ersöz, “Bu ilçelerimizdeki yurtlarımız hem öğrenci yetersizliği hem de üniversitelerimizin bazı bölümlerinin kapasından dolayı öğrenci sayısında düşüş yaşadı. Doğal olarak bu yurtlarımız kapanmışlardı. Bu yıl Konya olarak kapanan bir yurdumuz yok. Geçen sene açtığımız Taşkent Yurdu, daha önce yapılan Akören Yurdu gibi yurtlarımız hizmete devam edecek. Cihanbeyli, Kulu ve Ilgın’la ilgili öğrenci sayılarının artmaya başladığı yönünde bilgiler geliyor. Orada bizim görevlilerimiz var. Sayılar yeterli seviyeye ulaştığı takdirde KYK Genel Müdürlüğü’müz bu yurtların açılması noktasında gerekeni yapacaktır. Bu biraz öğrenci sayısı ile ilgili bir olay. Bu ancak kayıt süresinden sonra karar verilebilecek bir konu” ifadelerini kullandı.
 
“OTEL KONFORUNDA HİZMET VERİYORUZ”
Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı KYK yurtlarına yapılan yatırımlar neticesinde kalitenin her geçen gün arttığını söyleyen Ersöz, “Son yıllarda ülkemizin zenginleşmesi ve gelişmesi ile ilgili olarak yurtlarımızın çağdaş hale gelmesinde çok büyük mesafeler kaydedildi. Şuanda yeni yapılan yurtlarımızda dörder kişilik odalar var. Odaların içinde duş, tuvalet, çalışma masası, mini buzdolabı gibi imkanlar var. Onun dışında devletimizin öğrencilere sabah kahvaltısı ve akşam yemeğinde verdiği katkılarla gerçekten çok olumlu yöne gidiyoruz. KYK Genel Müdürlüğü başta olmak üzere aynı zamanda biz Konya KYK İl Müdürlüğü, taşra müdürlüklerimiz, Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerimiz ve buralarda görev alan tüm personelimiz öğrencilerin yanında. Hepimiz öğrencilerle bir aidiyet kuruyoruz. Öğrencilerimize ailelerinin yokluklarını hissettirmiyoruz” diye konuştu.
 
“KYK BURSLARI İLERLEYEN SÜREÇTE AÇIKLANACAK”
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen öğrenci bursları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Ersöz, “Geçen sene öğrencilerimize verilen burs ve kredi miktarı 500 TL tutarındaydı. Bu seneki ücretler ve başvuru tarihleri ise ilerleyen süreçte açıklanacak. Bunun dışında yemeklerle ilgili katkıdan bahsedecek olursak; geçen sene sabah kahvaltısı 4 TL, akşam yemeği için 8 TL tutarında bir katkı veriyorduk. Bu seneki rakamlar ise eğitim-öğretim yılı başlayınca belli olacak. Devletimizin öğrencilerimize bu şekilde de bir katkısı var” ifadelerini kullandı.
 
SEYFULLAH KOYUNCU/ YENİ HABER GAZETESİ