Mustafa Çeçen

Mustafa Çeçen

En iyi nasihat iyi örnek olmaktır

En iyi nasihat iyi örnek olmaktır

Müslüman her daim Allah'ın rızasını kazanmak için uğraş veren Kuran-I Kerime göre hayatını yaşayan ve Peygamber Efendimiz (S.A.S) sünnetinden giden insandır. Temiz bir Müslüman olmak için Allah'ın yasaklarından kaçınılmalıdır.

Müslümanı gerçek yapan bazı unsurlar vardır. Haysiyet sahibi, cesur, güler yüzlü, adil dürüst, saygılı, sabırlı, güvenilir, Çalışkan ve vefa dolu bir kişiliktir Müslüman.

Kuran, iman, Allah korkusu, tevekkül ve güzel ahlak müminin aklını güçlendirir. İman gücü olan insanları örnek almamız bizi rabbimize daha çok yaklaştıracak güzel ahlaka ulaşmamızda vesile olacaktır.

Bir Müslümanın bir Müslümana verdiği en güzel değer ona karşı sorumluluğudur Bütün Müslüman kardeşlerim güzel örnek sergilerse hayat o kadar muhteşem olur ki anlatılmaz yaşanır. Sizler de çok iyi bilmektesiniz ki vücudumuzun bütün organları bizlere şahitlik edecek kıyamet gününde ayaklarımız nereye gitti ise şahit olacak gözlerimiz neyi nasıl gördü ise şahitlik edecek yaşadığımız hayat içerisinde bizleri cennet ile kavuşturacak tek tesellimiz şahitlerimizin olması. Şu dünyada bir mü’minin bütün çabası, Allah’ın huzuruna eli boş varmamak, sevaplardan başka hiçbir şeyin fayda vermeyeceği o dehşetli hesap gününde, ilâhî huzura makbul ibadetlerle çıkmaktır

 

“Kıyamet gününde mü’minin terazisinde güzel ahlaktan daha ağır bir şey bulunmaz. ALLAH çirkin hareketler yapan ve kötü sözler söyleyen her kişiden nefret edip buğzeder ve onları sevmez.” (Tirmizi, Birr 61.)

“Mü’minlerin iman bakımından en mükemmeli, huyu en iyi olanıdır. Hayırlınız, kadınlarına karşı hayırlı olanlardır.” (Tirmizî, Radâ’ 11. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Sünne, 15; İbni Mâce, Nikâh 50.)

“Bir mü’min, güzel ahlâkı sayesinde, gündüz oruç tutup gece namaz kılan kimselerin derecesine ulaşır.” (Ebû Dâvûd, Edeb 7. Ayrıca bk. Tirmizî, Birr 62.)

Hadislerimizde bize bu konuda önemli bir ip ucu vermekte, amellerin değerlendirildiği kıyamet gününde, en makbul ibadetin güzel ahlâk olacağını belirtmektedir.

Nitekim hayatımız en büyük örnek aldığımız kişiler ailemiz Bir annenin ve babanın çocuğuna verebileceği en güzel miras, iyi örnek olmalarıdır

Hayatımızı ciddi anlamda örnek alacağımız kişiler ise arkadaşlarımızdır şu kelimenin ne kadar önemli olduğunu bilmenizi isterim

İnsan kendinden başkasını örnek almadıkça ilerlemez

Arkadaşınızın örnek bir insan olması davranışlarıyla etkileyebilen bir insan olması ve her daim örnek olması gerçek bir kişiliğe mensuptur. Gerçek bir Müslüman olan kişi ciddi anlamda örnek alınabilecek kişi olması sizleri ne yönde gidebileceğinizi etkileyebilecek bir unsurdur. Aslında şöyle bir baktığımda benim bile örnek aldığım güzel huylu muhteşem kişilikler mevcuttur. Örnek vermek istersek sizlerinde çok iyi tanıdığı İttifak Holding yönetim kurulu başkanı Mehmet ali KORKMAZ abimiz Rabbimizin bu güzel insana sunduğu ilmi, insanlar üzerinde kullanması ve Konya'mızın öz evladı olması bizler için büyük bir mükafat olduğunu düşünüyorum. Bu güzel nur yüzlü abimiz nezaketle dinlemek, akıllıca konuşmak , dikkatlice düşünmek ve güzel ahlaki davranışlarıyla insanlara örnek bir insan özelliğine sahip bir kişiliktir. Kesinlikle bilgi birikimi ile mükemmel olan Mehmet Ali abimiz Konya’ya ciddi anlamda değer katan şehrimizin yükselmesine ve Müslüman alemi’nin ferah bir hayat sürmesi için çaba gösteren kişi olması rabbimizin ona sunduğu değerlerden bir tanesi olduğunu düşünüyorum.

Cenabi hak insanlara gerçekleri, iyilikleri ve güzellikleri görme işitme onları anlayıp kavrama yeteneği vermiştir. Kâinatın içinde yaşayan insanların elbette ki eksikleri mevcuttur hic kimse mükemmel değildir ama baktığımız da örnek alabileceğimiz insanlar mevcuttur.

Diğer bütün varlıklar gibi bizleri de rabbimiz yarattı kıyamet günü geldiğinde rabbimizin huzurunda hesap vermek için toparlamadan önce yaşadığımız hayat içerisinde cenab-ı hakkın rahmetinden yararlanmaya bakınız.
 

Ya Rabbi tüm Müslüman alemine

öyIe bir güzel huy bahşet ki;

göz yaşIarıyIa IsIansın seccadeleri..

 

Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa Çeçen Arşivi
SON YAZILAR