En mutlu gününde görevden alındı, yıllar sonra öğrencileriyle buluştu

En mutlu gününde görevden alındı, yıllar sonra öğrencileriyle buluştu
En mutlu gününde görevden alındı, yıllar sonra öğrencileriyle buluştu

Batman'da 28 Şubat sürecinde başörtüsü nedeniyle görevine son verilen öğretmen Ayten Fırat Çakan, mesleğini bırakmak zorunda kaldığı gün yaşadığı üzüntüyü unutamıyor.

Gercüş ilçesindeki Ziya Gökalp İlkokuluna 1999 yılında atanan Çakan'ın (38) mutluluğu evliliğinin üçüncü günü elinden alındı. Başörtüsü nedeniyle ayrıldığı öğretmenliğe 7 yıl sonra yeniden kavuşan Çakan, Bağlar İlkokulu'nda öğrencilerine ders vermenin mutluluğunu yaşıyor. 

- "Öğrencilerimin aracımın arkasından koşmalarını unutamıyorum"

Çakan AA muhabirine, o dönem "kılık kıyafet yönetmeliğine" uymadığı gerekçesiyle müfettiş tarafından hakkında hazırlanan rapor ile evlendikten 3 gün sonra görevine son verildiğini söyledi.

Evlilik izninin ardından döndüğü okulunda görevine son verildiğini öğrendiğini ifade eden Çakan, şöyle konuştu:

"Okulda meslekten alındığım söylendi. Bana 'İmza atın, görevinize son verildi' denildi. Belgeyi imzaladıktan sonra büyük üzüntü yaşadım. Sonra sınıfa girip öğrencilerimle vedalaştım. Hepsi beni yolcu ediyordu, acayip duygulandım. Çok üzüldüm. O günü hiç unutamıyorum. Hatta günlüğüme bile yazmıştım. Okuldan ayrılırken öğrencilerimin aracımın arkasından koşmalarını unutamıyorum." 

Görevine son verilmesi ile büyük bir boşluk yaşadığını vurgulayan Çakan, "O an tüm ümidimi kaybettim. Kamuda başörtünün serbest olabileceğine asla ihtimal vermiyordum" diye konuştu.

Çakan, yapılan düzenleme sayesinde mesleğine geri döndüğünü ancak mağduriyetlerinin kısmen giderildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"İşimize geri döndük ama şartlar çok değişmemişti. Birçok arkadaşımız mesleğine dönememişti. Başımı hiç açmadım. Son iki yıldır tamamen bütün yasaklardan kurtulduk. Bir dönemler köşe bucak kaçarken şimdi onurla her yerde geziyorum. Çok şükür emeği geçenlerden Allah razı olsun. Ama atıldığım an buna inanmıyor, sorunun çözülebileceğine asla ihtimal vermiyordum."

 - "Çok büyük sıkıntılar yaşadık" 

Eşi Kadir Çakan ise yaşanan baskılar nedeniyle evlenmeden önce bu sıkıntıların olabileceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Eşine her zaman destek olmaya çalıştığını kaydeden Çakan, "Eşimin yeniden göreve başlayacağına ihtimal vermiyordum. Fakat sonradan göreve başlaması bizde büyük sevinç yarattı. Eşim çok şükür gönül rahatlığıyla huzur içerisinde işinde çalışıyor. Çok mutluyuz. Allah emeği geçenlerden razı olsun" şeklinde konuştu. 

- "Bu iktidar başa gelmeseydi kızım kesinlikle iş başı yapamazdı"

Baba Abdurrahman Fırat ise 28 Şubat 1999 gününü "kara gün" olarak nitelendirdiğini belirtti.

Düğün sonrası kızının mesleğini kaybettiğini ifade eden Fırat, şöyle dedi:

"Kızımın işine son verildiğinde evimiz, düğün evi yerine cenaze evine dönüştü. Kızım bu iktidar zamanında iş başı yaptığı için Allah onlardan razı olsun. Eğer bu iktidar başa gelmeseydi kızım kesinlikle mesleğini yapamazdı. Kızım gibi çok mağdur insan vardı. Bu iktidar olmasaydı hiçbiri işbaşı yapamazdı."