En uzun gündüz

21 Haziran yaz gündönümü tarihi dünya üzerinden yıl bazında birçok değişikliğin başlangıcı olarak kabul ediliyor. Peki 21 Haziran yaz gündönümü nedir? 21 Haziran Yaz Gündönümün de neler oluyor? Tüm detaylara haberimizde yer verdik.
En uzun gündüz

Dünyanın şekli ve güneşe olan konumu itibari ile 21 Haziran yaz gündönümü yarın yeniden yaşanacak. Yarım kürelere göre gece gündüz süresinin ve mevsim değişikliklerinin yaşandığı gün olarak bilinen 21 Haziran yaz gündönümü, güneş ışıklarının açısındaki değişikliğin yaşandığı gün olarak da belirtilir.

Aynı zamanda 21 Haziran yaz gündönümü Google'a da Doodle oldu. Google tarafından hazırlanan görsele tıkladığınızda 21 Haziran gündönümü hakkında ayrıntılı tüm bilgiye ulaşmak mümkün.

Yaz gündönümü nedir?

21 Haziran tarihinde gerçekleşen yaz gündönümünde Yengeç Dönencesi güneş ışınları dik açı ile alır. Dünyanın şekli, hareketleri ve eğik yapısı sonucu oluşan bu döngü sonucunda gece gündüz sürelerinde değişiklikler yaşanır. Yani bu tarih itibari ile örneğin kuzey yarım kürede en uzun gündüz yaşanırken güney yarım kürede de en uzun gece yaşanır. Bugünden sonra da kuzey yarım kürede gündüzler kısalmaya, güney yarım kürede de geceler kısalmaya başlar.

21 Haziran Yaz gündönümünde neler olur?

21 Haziran Yaz gündönümünde kuzey yarım kürede Yengeç Dönencesine güneş ışınları dik açı ile gelir. Ayrıca o gün kuzey yarım kürede en uzun gündüz yaşanır. Yaz gündönümünü ayrıca bir nevi güneş ışınlarının geliş açısı itibari ile kuzey yarım kürede yazın başlangıcı olarak kabul edilir. 21 Haziran Yaz gündönümünde güney yarım kürede de kuzey yarım kürede yaşananların tam tersi gerçekleşir. Oğlak Dönencesine güneş ışınları bu tarihte en eğik açı ile ulaşır. Bundan sebep 21 Haziran kışın başlangıcı olarak kabul edilir. En uzun gece yaşanır ve gündüzler uzamaya başlar.

21 Haziran Yaz gündönümünde dönenceler haricinde kurup dairelerinde de 24 saatli gece gündüz yaşanır. Kuzey kutbunda 24 saat gündüz yaşanırken Güney kutbunda 24 saat gece yaşanır.

21 Haziran Yaz gündönümünde saat 12’yi gösterdiğinde Yengeç Dönencesine güneş ışınları en dik açı ile ulaşır. Oğlak Dönencesine ise en eğiş açı ile ulaşır. Buna ek olarak Yengeç Dönencesinde saatler 12’yi gösterdiğinde gölge boyu sıfıra iner.

Türkiye’de ise 21 Haziran Yaz gündönümünde Sinop'ta en uzun gece yaşanır.

Diğer gündönümleri ne zaman?

21 Mart: Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlar.

21 Haziran: En uzun gündüz, en kısa gece. Yaz mevsimi başlar (Kuzey yarım kürede)

23 Eylül: Gece ve gündüz eşit olur. Yaz biter, sonbahar başlar. (Kuzey yarım kürede)

21 Aralık: En uzun gece, en kısa gündüz. Kış mevsiminin başlangıcı. (Kuzey yarım kürede)