Endonezya'da batik karnavalı

Endonezya'da batik karnavalı

Endonezya'da bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Solo Batik Karnavalı renkli görüntülere sahne oldu.

Endonezya'nın batik sanatının merkezi Cava Adası'nın doğusundaki Solo kentinde düzenlenen karnavala binlerce kişi katılırken, sergilenen kostümler dikkati çekti. Karnaval için özel tasarlanan yerel kostümler, Solo'da trafiğe kapatılan caddelerde düzenlenen geçitle izleyicilerin beğenisine sunuldu. Geçide katılanlar da rengarenk batik kostümleriyle büyük ilgi topladı. 

Solo Batik Karnavalı ile Endonezya'nın geleneksel giysilerinin tanıtımı, turizmini canlandırma ve genç modacıların batik alanında yaratıcılıklarının teşvik edilmesi amaçlanıyor. 

Karnavalda kullanılan kostümlerin tasarımcılarından Ira Oktarini, "Bu karnavalla ülkemizin değerlerini tanıtmayı hedefliyoruz. Endonezya'ya özgü desenleri barındıran tasarımlarla geleneksel batik sanatımızın tanıtımına katkıda bulunmak istedim." dedi. 

Endonezya'da batik sanatıyla hazırlanan kıyafetler, ülke kültüründe önemli bir yere sahip.

Halk, batik kumaşlardan yapılan elbiselere büyük ilgi gösteriyor ve her cuma bu kumaşlardan yapılan elbiseler giyiyor.

Resmi kurumlarda da pazartesi ve cuma günleri batik kıyafetler giyme zorunluluğu bulunuyor. 

Endonezya'da, bitkilerin kökünden, yapraklardan, tohumlardan ve çiçek özlerinden çıkarılan boyalarla yapılan batik, 2009 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından dünya mirası listesine alındı.