Endonezya'da bayram ziyareti telaşı

Endonezya'da bayram ziyareti telaşı

 Endonezya'da milyonlarca insan her Ramazan Bayramı olduğu gibi bu yıl da köylerini ziyaret için terminallere akın etti.

Başkent Cakarta'da Endonezyalılar, bayram ziyareti için yolculuğa çıkmaya hazırlanırken, şehrin en büyük şehirlerarası tren istasyonu olan Senen'de büyük yoğunluk yaşanıyor.

Endonezya Ulaştırma Bakanlığından yapılan açıklamada bayrama bir hafta kala dolmaya başlayan terminallerden yaklaşık 30 milyon kişinin yolculuk yapacağı belirtildi.

Endonezyalılar Ramazan Bayramı'nda köy ziyaretini gerçekleştirme geleneğini halen devam ettiriyor. 

Yerel dilde "mudik" olarak da adlandırılan bayram ziyareti yolculuğunda, kara yolunu tercih edenlerin kullandığı güzergahlarda 10 kilometreye kadar trafik kuyruğu oluşurken, tren, otobüs ve uçak biletleri bayrama bir ay kala tükeniyor.

Bayram ziyareti için tren yolculuğunu seçen Anna Maria, "Ben Manado'daki köyümü ziyarete gideceğim. Akrabalarımın hepsi orada. Trenle yaklaşık 12 saat yolculuk yapacağım. Kara yolu trafiğindense tren yolculuğunu seçmek daha mantıklı benim için. Tren biletlerinin de bayram zamanı biteceğini bildiğim için, biletimi iki ay öncesinden almıştım." dedi.

250 milyon nüfusa sahip Endonezya'da bayram ziyaretleri trafik nedeniyle çileye dönüşse de kültürlerine çok bağlı olan Endonezyalılar saatlerce trafikte beklemeyi, motosikletlerle şehirler arası yolculuk yapmayı göze alabiliyor. Bayram ziyareti trafiğinde kilometrelerce uzayan konvoylarda bir motorsikletin üzerinde 4-5 kişinin aynı anda seyahat ettiğini görmek mümkün oluyor.