Endonezya'da devlet başkanlığı ve milletvekili seçimi

Endonezya'da seçim sonrası siyasi parti tarafları ve halka uyum çağrısı yapıldı
Endonezya'da devlet başkanlığı ve milletvekili seçimi

CAKARTA (AA) - Endonezya'nın en büyük İslami kuruluşlarından Muhammadiyah Cemaati, seçim sonrası birlik ve uyum çağrısı yaptı.

Muhammadiyah Cemaati tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Endonezya’da devlet başkanlığı ve milletvekili seçimi sonrası resmi olmayan seçim sonuçlarından halk etkilenmemeli. Tüm taraflar, halkın seçimine saygı duymalı ve Yüksek Seçim Kurulunun (KPU) açıklayacağı resmi sonuçları kabul etmeli." ifadeleri kullanıldı.

Siyasi partiler ve halkın uyum ve birlik içinde sakin olmaları çağrısı yapılan açıklamada, başkan adayları, seçim ekipleri ve destekçilere yönelik zafer veya yenilgi şeklinde söylemler ile spekülatif açıklamalarda bulunulmaması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, hükümet ve güvenlik güçlerinin seçim sonrası barışçıl ortamı sürdürmesi ve toplumun tüm kesimi için güvenlik ve düzenin korunmasının gerektiği kaydedilerek, Endonezya’nın gelişimi noktasında kutuplaşmadan kaçınmanın ve siyasal seçimlerden etkilenmeyen ulus birliğinin önemine vurgu yapıldı.

Ayrıca, Endonezya Siyasi, Hukuk ve Güvenlik İşleri Koordinasyon Bakanı Wiranto da toplum düzeni ve güvenliğini bozacak tehditlere karşı tüm güvenlik birimlerinin kararlı şekilde hareket edeceğini kaydetti.

- Resmi olmayan sonuçlara göre Widodo kazandı

Ülkenin önde gelen birçok anket şirketinin açıkladığı resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, Endonezya Demokratik Mücadele Partisi (PDI-P) adayı mevcut Devlet Başkanı Joko Widodo, ana muhalefet Büyük Endonezya Hareketi Partisi (Gerindra) Genel Başkanı Prabowo Subianto karşısında ikinci kez seçimin kazananı oldu.

Seçim ekibinin verilerine göre yüzde 62’nin üzerinde oy alarak seçimi kendisinin kazandığını savunan Subianto, Widodo'yu kazanan gösteren anket şirketlerini yanlı olmakla ve partizanlık yapmakla suçladı.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezinin (CSIS) güncel yayımladığı verilere göre, yüzde 99,70’i açılan sandıklarda Widodo, oyların yüzde 55,57’sini, Subianto ise yüzde 44,43’ünü aldı.

Charta Politika araştırma şirketinin verilerine göre de sandıkların yüzde 99,40’ı açılırken, Subianto'nun yüzde 45,65, Widodo'nun da yüzde 54,35 oy oranına sahip olduğu belirtildi.

Öte yandan, 16 partinin yer aldığı milletvekili seçiminde kesin olmayan sonuçlara göre, Widodo'nun partisi PDI-P yüzde 20,19 oy oranı ile birinci sırada yer alırken, rakibi Subianto'nun partisi Gerindra'nın oy oranı yüzde 12,81 oldu. Sayım işlemleri devam ediyor.

İlk kez devlet başkanlığı ile milletvekili seçiminin aynı günde düzenlendiği ve 190 milyondan fazla seçmenin kayıtlı olduğu seçimde, devlet başkanlığı için 2 aday yarıştı.

Milletvekili seçiminde, Temsilciler Meclisinde (DPR) 575, Bölgesel Temsilciler Konseyinde (DPD) 136, eyalet, il ve ilçeleri de kapsayan yerel yönetim meclislerindeki milletvekilliği için de toplamda 19 bin 817 sandalye bulunuyor.

Endonezya’da 2014'teki başkanlık seçiminde, Subianto'nun yüzde 48,85 oy oranına karşılık Widodo yüzde 53,15 oy oranı ile devlet başkanı olmuştu.

Yüksek Seçim Kurulunun (KPU), resmi seçim sonuçları 22 Mayıs’a kadar açıklaması bekleniyor.

Kaynak: