Endonezya'da devlet başkanlığı ve milletvekili seçimi

Devlet başkanı adayı Prabowo Subianto, hile karıştığı iddiasıyla seçim sonuçlarına itiraz edeceğini belirtti
Endonezya'da devlet başkanlığı ve milletvekili seçimi

CAKARTA (AA) - Endonezya'da iki adayın yarıştığı başkanlık seçiminde, Devlet Başkanı Joko Widodo'nun rakibi Prabowo Subianto, seçime hile karıştığı iddiasıyla sonuçlara itiraz edeceğini belirtti.

Ana muhalefet Büyük Endonezya Hareketi Partisi (Gerindra) Genel Başkanı Subianto, başkent Cakarta'da seçim ekibiyle düzenlediği toplantıda, Endonezya Seçim Komisyonu’nun (KPU) devam eden oy sayım işlemlerinde Widodo'nun lehine çıkan sonuçları kabul etmediğini ve açıklanacak sonuçlara itiraz edeceğini söyledi.

Oy sayım sonuçlarına ilişkin KPU’yu eleştiren ve kendi aleyhlerine hileli işlemler yapıldığını savunan Subianto, bazı bölgelerde büyük oranda seçmen listelerinde çift isimli kayıtlar olduğunu ve oyların geçersiz sayıldığını vurguladı.

Subianto ayrıca, gerçeği ve adaleti koruma ya da yalan ve adaletsizliklere devam etme konusunda KPU’nun karar vereceğini kaydetti.

- Seçim süreci

Ülkede 17 Nisan'da ilk kez devlet başkanlığı ile milletvekili seçimi aynı günde düzenlendi, devlet başkanlığı için 2 aday yarıştı.

Endonezya Demokratik Mücadele Partisi (PDI-P) adayı mevcut Devlet Başkanı Joko Widodo, 12 anket şirketinin açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, rakibi ana muhalefet Gerindra Genel Başkanı Subianto'nun yüzde 45,50'lik oyuna karşılık yüzde 54,50 oy oranına ulaştığını belirterek seçimi kazandığını açıklamıştı.

Widodo'nun kazandığını gösteren anket şirketlerini "yanlı olmakla" ve "partizanlık yapmakla" suçlayan Subianto ise seçim gecesi kendi ekibinin verilerine göre yüzde 62'nin üzerinde oy alarak seçimi kendisinin kazandığını savunmuştu.

KPU’nun kesin olmayan sonuçlarına göre de yüzde 82’si açılan sandıklarda, Subianto’nun yüzde 43,75 oy oranına karşı Widodo’nun yüzde 56,25 oy oranı bulunuyor.

Sayım işlemi devam eden milletvekili seçiminde de kesin olmayan sonuçlara göre, yüzde 43’ü açılan sandıklarda Widodo'nun partisi PDI-P yüzde 20,18 ile birinci parti gözükürken, rakibi Subianto'nun partisi Gerindra ise yüzde 11,62 ile üçüncü parti olarak yer alıyor.

Ülkede 16 ulusal partinin katıldığı seçimde, Endonezya Hizmet Partisi (Golkar) de yüzde 13,08 oy oranıyla ikinci parti olarak yer alırken, 9 partinin yüzde 4’lük seçim barajını aşarak Temsilciler Meclisi’ne (DPR) girmesi bekleniyor.

Başkanlık seçimi için Widodo'ya iktidar koalisyonundaki Golkar ve Nasdem gibi diğer 9 parti destek verirken, Subianto ise muhalefetteki PKS ve Demokrat Partinin aralarında olduğu 4 farklı partiden destek aldı.

Ülkede 245 bin 106 adayın yarıştığı milletvekili seçiminde Temsilciler Meclisinde (DPR) 575, Bölgesel Temsilciler Konseyinde (DPD) 136, eyalet, il ve ilçeleri de kapsayan yerel yönetim meclislerindeki milletvekilliği için de toplam 19 bin 817 sandalye bulunuyor.

Endonezya'da 2014'teki başkanlık seçiminde, oyların yüzde 53,15'ini alan Widodo devlet başkanı seçilmiş, Subianto ise oyların yüzde 48,85'ini almıştı.

Ülkede 193 milyon kayıtlı seçmenden yaklaşık yüzde 81'inin katılım sağladığı seçime ilişkin resmi sonuçların 22 Mayıs'a kadar açıklanması bekleniyor.

Kaynak: