Enerjide yeni düzenlemeler yolda

Bakan Albayrak Enerji Ajansı Türkiye Raporu'nu açıkladı. Ekim itibariyle güneş ve sonrasında ise rüzgar enerjisiyle ilgili önemli adımlar atılacağını belirten Albayrak "Sahip olduğumuz doğal kaynakların çıkarılması için misliyle yatırım yapacağız" dedi.
Enerjide yeni düzenlemeler yolda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak Enerji Ajansı Türkiye Raporu'nu açıkladı.

Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:

Önümüzdeki süreç hem bölge hem de Türkiye'nin küresel aktör faktörü açısından çok farklı olacak.

2015'e kadar çok önemli işlere imza attık. Türkiye enerji piyasasındaki büyümesini Çin'in ardından ikinci sıraya taşıdı.

Türkiye özelikle gaz konusunda bağımlılık açısından önümüzdeki süreçte önemli yatırımlara imza atacak. Yılbaşından itibaren gaz depolama konusunda açılışlar yapacağız.

Alternatif pazar ve ürün geliştirme yatırımlarımız da çok yönlü çalışmalarımız devam ediyor.

5 yıllık plan

Önümüzdeki 5 yıl içerisinde gaz konusundaki altyapımızı iyileştireceğiz.

Kimse Türkiye'den yerli kaynaklarını bir tarafa koymasını beklemesin.Yeni dönemde sondaj, arama, helikopterle sismik daire olmak üzere tüm Türkiye'de sahip olunan yatırım iklimi ile karşı karşıya olacağız. Sahip olduğumuz doğal kaynakların çıkarılması için misliyle yatırım yapacağız.

Yerli kaynakların yanında yenilenebilir kaynaklara da pencere açacağız. Güneş ve rüzgar ayağıyla ilgili önemli yatırımlara imza atılacak. Ekim ayı içerisinde hem güneş hem kömür ve ardından da rüzgarla ilgili adımları atacağız. Türkiye güneş ve rüzgarda önemli bir potansiyele sahip. Bölge coğrafyası da bu potansiyele sahip. Türkiye olarak biz bölge potansiyeli olan ülkeler içerisinde çok önemli bir yere sahip olduğumuzu biliyoruz. İlk ihalemizi açık eksiltme usulüyle önümüzdeki günlerde yapacağız.

Uzun vadeli strateji belirlenecek

Türkiye'deki elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynakları artıracağız. Önümüzdeki yıl gaz piyasasında sanal denemelere başlayacağız. Doğalgazda dünyada yeni bir dönem başlıyor. Enerji güvenliğiyle ilgili çok önemli adımlar atıyoruz. Enerji verimliliğiyle ilgili de master planı çalışıyoruz. Bu yatırım iklimi ile Türkiye önümüzdeki 5 yıldan sonra başka bir yerde olacak.

Uzun dönem ajanda...Bu konuda hemfikiriz. Biz enerji sektöründen bahsediyorsak, bu konuda kısa vadeli plan yapamayız. Uzun vadeli bir strateji izlemek zorundayız. Seçime odaklı değil, belki 100 yıllık planlar yapmak zorundayız. Bu konuda da çalışmalar yapan arkadaşlarımız var. Bununla ilgili de somurt adımlar atacağız.

"Türkiye gelişmiş ülke gibi sorumluluk altına alınmamalı"

Türkiye gelişmekte olan bir ülke. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ayrımı adaletli bir şekilde yapılmalı. Türkiye'nin gelişmiş ülke gibi yatırım ve fon altına sokulması, sorumluluk altına sokulması yanlış olur.

Dünya Enerji Kongresi

Malumunuz, 9-13 Ekim haftası Dünya Enerji Kongresi İstanbul'da cereyan edecek. Tüm katılımcıları kongremize davet ediyorum. Son güncel müzakerelerin ve önemli mevzuların bu toplantılarda tartışılacağı organizasyon 40 yıl sonra İstanbul'da düzenleniyor. Dolayısıyla bu konferansa da tüm hazirunu davet etmekten şeref duyuyorum.

Kaynak: