Engel olma destek ol

Betül Şimşek Öztürk, “Konya İl Müftülüğü olarak ‘Engel Olma, Destek ol’ projesini başlattık. Engelli kardeşlerimizi anlama, dini soru ve sorunlarına karşılık bulma, kendilerini anlatmalarına fırsat oluşturma projemizin amaçları arasında” dedi.
Engel olma destek ol

Engelli vatandaşlarımız için yapılan düzenlemelerin israf değil, hak olduğunun altını çizen Betül Şimşek Öztürk, “Konya İl Müftülüğü olarak ‘Engel Olma, Destek ol’ projesini başlattık. Engelli kardeşlerimizi anlama,  dini soru ve sorunlarına karşılık bulma, kendilerini anlatmalarına fırsat oluşturma projemizin amaçları arasında” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak engelli kardeşlerimize ulaşma ve dini eğitimlerini sağlama noktasında yoğun bir çaba içinde çalışmaya devam etiklerini aktaran Konya İl Müftü Yardımcısı Betül Şimşek Öztürk, “Bu işe ilk önce camilerimizin fiziksel özelliklerini engelli kardeşlerimize uygun hale getirmekle başladık. Bu konuda Türkiye genelinde istediğimiz yere gelemesek de belli bir mesafe kat ettik. Bir şehirde büyük bir cami yapılsa ve o şehirde sadece bir tek engelli kardeşimiz olsa, o kardeşimiz için cami düzenlense bu israf olmaz diye düşünüyoruz kurum olarak. Engelli kardeşlerimiz için yapılan düzenlemeler israf değil, haktır. Engelli bir kardeşimizin 'Ben neden dünyaya böyle geldim' sorusuna Diyanet İşleri Başkanlığı olarak cevap vermeye gayret ediyoruz. Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybeden insanlar, toplumsal hayata uyum sağlamada ve günlük ihtiyaçlarını karşılamada güçlük çekebilir. Ancak her ne kadar desteğe ihtiyaç duysalar da, bu onların hayatı kucaklamalarına engel değildir. Bu gerçekten hareketle Konya İl Müftülüğü tarafından ‘Engel Olma, Destek ol’ projesi başlattık. Onları anlama,  dini soru ve sorunlarına karşılık bulma, kendilerini anlatmalarına fırsat oluşturma, toplumsal emanetlerimizin sağlıklı bireyler tarafından anlaşılmalarını sağlama projemizin amaçları arasında” şeklinde konuştu.

konya-il-muftu-yardimcisi-betul-simsek-ozturk.jpg

“DEĞERLERİ AKTARMAK BİZİM GÖREVİMİZ”

Toplumumuzda yaşayan vatandaşlarımızın yüzde 12’si çeşitli engellere sahip olduğunu belirten Öztürk, “Bu yüzde 12’ye karşılık engelli ya da engelsiz demeyerek milli ve manevi değerleri aktarmak bizim görevimiz. Bedensel engelli vatandaşlarımıza yönelik 2 sınıfımızda Kur-an’ı Kerim eğitimi veriyoruz. Bir sınıfımızda görme engelli vatandaşlarımız ve 2 sınıfımızda ise işitme engelli vatandaşlarımıza yönelik Kur-an’ı Kerim dersleri verilmektedir. ‘Engel olma destek ol’ projesini yapmamızın temel sebebi, özellikle din görevlileri ile engelli vatandaşlarımız arasında iletişimin sağlanamaması. Bunu ortadan kaldırmak için ilk başta 23 din görevlimize işaret dili kursu açtık. Ardından farklı ilçelerimizde din görevlilerimize sınıflar açacağız. Yine din görevlilerimizden ziyaret ekipleri oluşturarak engelli vatandaşlarımızın ailelerine manevi destek olacağız. Biz kutsal bir emanet olarak bakıyoruz buna” diye konuştu.

“ENGELLİ KARDEŞLERİMİZİN YANINDAYIZ”

Engelin, engelli vatandaşlarımızın fiziksel görünüşünde olmadığının altını çizen Öztürk, “Asıl engel bizim zihinlerimizde. Engelleri aşan pek çok engelli vatandaşımızla tanışıyoruz. Engelli vatandaşlarımızın pek çok başarıya imza attıklarına şahidiz. Dolayısıyla asıl engel, bizim bakışımızda. 4-17 Ocak tarihleri arasında kutlanan ‘Beyaz Baston’  diğer bir ifadeyle görme engelliler haftasını vesile edinerek Konya İl merkezindeki Kurslarımızda engellileri anlamaya dönük seminerler verdik. Yine bu proje kapsamında 10 Ocak’ta başlayan 23 din görevlimizin katılacağı ‘İşaret Dili’ kursunu Engelli Koordinatörümüz Ali Tokgöz yürütüyor. Bunun engelli kardeşlerimize yönelik merhamet ve şefkat doğurduğunun farkındayız. İnşallah farklı vesilelerle bu farkındalık seminerlerimiz devam edecek. Önümüzdeki Ramazan-ı Şerif ayında engelli vatandaşlarımıza yönelik iftar ve sahur programı yapmayı düşünüyoruz. Engelli vatandaşlarımız üzerindeki kırılganlığı manevi destekle kapatabileceğimizi düşünüyoruz. Onların yanında olduğumuzu her vesile ile göstermeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ