'Engellere rağmen demokratik süreçte ilerlemeye kararlıyız'

Filistin Devlet Başkanı Abbas, karşılaşılan engellere rağmen demokratik süreçte ilerlemeye kararlı olduğunu bildirdi.
'Engellere rağmen demokratik süreçte ilerlemeye kararlıyız'

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, karşılaşılan engellere rağmendemokratik süreçte ilerlemeye kararlı olduğunu bildirdi.

Abbas, Filistin resmi televizyonunda yayınlanan Kurban Bayramı mesajında,yerel seçimlerin ertelenmesiyle ilgili olarak, karşılaşılan engellere rağmen demokratik süreçte ilerlemeye kararlı olduğunu, bunun halkın yararına olduğunu ifade etti.

"Yalnız değiliz"

İsrail ile ilişkilere de değinen Abbas, "İsrail hükümetinin resmetmeye çalıştığı gibi yalnız değiliz. Asıl işgal hükümeti uluslararası alanda izole edilmiş durumda. Çünkü barış yolunda bir adım dahi ilerlemek istemiyor. Yerleşim birimleri inşasına, kutsal mekanlara yönelik ihlallere, etnik temizliğe ve kasıtlı insan öldürmeye devam ediyor. Bu durum da tüm dünyada uluslararası eleştirilere maruz kalmasına neden oluyor." dedi.

Abbas, "Biz barış hakkında şişirilmiş medya kampanyaları yapmıyoruz. Bilakis bunu hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bu konudaki tutumumuz, daha önce görülmemiş şekilde uluslararası toplumun saygısını kazandı." diye konuştu.

"Şehitlerimizin kanı, gazilerimizin acıları, esirlerimizin dik duruşu ve analarımızın döktüğü gözyaşları, Arap kardeşlerimizle koordinasyon içinde devam ettiğimiz politikamızın doğruluğuna işaret eden pusuladır." ifadelerini kullanan Abbas, tüm Filistin halkının Kurban Bayramı'nı kutladı.

"Fetih hareketini kurtarmayı hedefleyen siyasi bir karar" 

Filistin Yüksek Adalet Mahkemesi, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde 8 Ekim'de yapılması planlanan yerel seçimlerin ertelenmesine hükmetmişti.

Fetih hareketine yakın bazı avukatlar, "Doğu Kudüs'ün seçimlere dahil edilmediği ve Hamas hareketinin kontrolünde bulunan Gazze Şeridi'ndeki temyiz mahkemelerinin meşru olmadığı, dolayısıyla seçime girecek adaylar hakkında verdiği kararların geçerli olamayacağı" gerekçeleriyle mahkemeye başvurarak seçimlerin ertelenmesini talep etmişti.

Başvuruyu değerlendirmek için zamana ihtiyacı olduğu gerekçesiyle seçimlerin ertelenmesine karar verdiği belirtilen mahkemenin, konuyu görüşmek üzere 21 Aralık'ta yeniden toplanacağı ifade edilmişti.

Hamas ise "Fetih hareketini kurtarmayı hedefleyen siyasi bir karar" olarak nitelendirdiği karara tepki göstermişti.

Şimdiye kadar Filistin'de yapılan yerel seçimlerin hiçbirine İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs dahil edilmedi. Seçimlerin ertelenmesinin ardından sosyal medyada bazı Filistinliler, "Fetih hareketinin Hamas karşısında kaybetme endişesi ile seçimleri iptal ettirmek istediği ve bu yüzden Doğu Kudüs meselesini kullandığı" eleştirisinde bulundu.