Engellerini buzda aşıyorlar

İzmir'de engellerini buz üzerinde aşmayı öğrenen bireyler, sıfırın altında 5 derecede yaptıkları danslarla adeta özgürlüğün tadını çıkarıyor.
Engellerini buzda aşıyorlar

İzmir'de engellerini buz üzerinde aşmayı öğrenen bireyler, sıfırın altında 5 derecede yaptıkları danslarla adeta özgürlüğün tadını çıkarıyor.

Bornova'daki Aşık Veysel Rekreasyon Alanı içinde yer alan Olimpik Buz Sporları Salonu, ilk kez buz pateni yapmayı deneyenler ve minik öğrencilerin yanı sıra her perşembe günü kapılarını engellilere açıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi buz pateni eğitmenlerinin özel olarak ilgilendiğiengelli öğrenciler, buzun üstünde durmayı, süzülmeyi hatta dans etmeyi öğreniyor.

Down sendromlu 13 yaşındaki Selin Durgut, çok sevdiği buz pateni kostümüyle, fiziksel engeli nedeniyle yürüyemeyen Halis Dönmezer de tekerlekli sandalyenin altına yerleştirilen özel yapım bir aparatla dansına başlıyor.

Ayakta durma, yürüme ve belki konuşma becerisine bile sahip olamayan bazı engelli öğrenciler de öğretmenlerinin yardımıyla buzda kaymaya çalışıyor.

Halis artık "farklı" hissetmiyor

Ortopedik engeli nedeniyle tekerlekli sandalyeye bağımlı  28 yaşındaki Halis Dönmezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulda, iş yaşamında ve sokakta hep engellendiğini hissettiğini belirtti.

İletişim meslek lisesi mezunu olduğunu belirten Dönmezer, şunları anlattı:

"Engelim hayatımın birçok alanında önüme çıktı. Gazeteci olmak istiyordum, olamadım mesela. Sonra iletişimin bir başka alanı olan halkla ilişkiler konusunda çalışmaya başladım. İzmir Büyükşehir Belediyesinin Olimpik Buz Sporları Salonu'nda halkla ilişkiler konusunda hizmet veriyordum. Buz pateni yapanları görünce de hep 'acaba bizler de kayabilir miyiz' diye düşünüyordum. Kayabilirmişiz onu öğrendim."

Buzun üstünde tekerlekli sandalyesinin hareketini sağlayan özel aparatın geliştirilebileceğini ifade eden Dönmezer, ilk gösterisini 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda yaptığını, partnerinin de engelsiz öğretmeni olduğunu ifade etti.