Entelektüel mülteciler

Esed zulmü, milyonlarca Suriyelinin kendi topraklarından kaçıp komşu ülkelere sığınmasına sebep oldu. Bu süreçte, ülkelerinde yazar, ressam, oyuncu ve sanatçı olarak hayatını sürdüren pek çok entelektüel de göç etmek zorunda kaldı.
Entelektüel mülteciler

Esed rejiminin zulmüne dayanamayan birçok Suriyeli, Türkiye'ye gelmeye devam ediyor. Türkiye'ye gelen 1 milyon 500 bin mültecinin arasında, kamuoyuna yansıtılanın aksine, çok sayıda entelektüel de var. Esed rejimine karşı çıkan ya da ölüm korkusuyla Suriye'den uzaklaşmak zorunda kalan çok sayıda yazar, ressam, oyuncu ve sanatçı Türkiye'nin çeşitli yerlerinde ikamet ediyor.

SURİYE'DE ÖZGÜRLÜK HİÇ OLMADI

Suriyeli aydınlar arasında yer alan ressam Sevsen Vitti, 4 yıldır Türkiye'de yaşıyor. Türkiye'ye gelmeden önce yaşadıklarını anlatan Vitti: 'Suriye'de özgürlük diye bir şey yoktu. 40 yıl boyunca zalim bir rejimin hükmü altında yaşadık. Daha sonra devrim diye bir şey ortaya çıktı. Tek istediğimiz şey özgür bir şekilde yaşamaktı' diyor. Devrimden sonra Suriye halkının paramparça olduğunu ve birçok ülkede farklı şekillerde yaşadığını ifade eden ve 'Vatan yaşadığın yerdir' diyen Vitti, tüm dünyanın vatanı olduğunu söylüyor.

TÜRKİYE'DE MUTLUYUM

Şam'da resim bölümü okuduktan sonra 'Resmin hayatımın anlamı olduğunu aldım' diyen ressam Sevsen Vitti, resimlerinde sanatta özgürlük ve bireysellik konularını işlediğini ifade ediyor. Vitti, 'Arap kadınını toplumda aktif ve örnek bir anne olarak resmediyorum. Çünkü annenin toplum üzerinde yapıcı bir etkisi olduğuna inanıyorum' diyor. İki kızı da üniversitede okuyan Vitti, 'Türkiye'ye çocuklarımın özgür bir toplumda büyümeleri için geldim, burada mutluyum' diye konuştu.

TEHDİTLER ALIYORDUM

Suriye'de bir araştırma merkezinde çalışan yazar Ömer Köş, Türkiye'ye geleli bir yıl olmuş. Suriye'deyken İngiltere'den yayın yapan El Haya gazetesi, Lübnan'daki El Nahar gazetesi ve Elcezire'de siyasi makaleleri yayınlanan Köş, rejim karşıtı yazılarından dolayı, istihbarat teşkilatından çok fazla tehdit aldığını söyledi. Ankara'da 2012 yılında düzenlenen bir konferansa katılan Köş, konferans dönüşünde havaalanında tutuklandığını ifade etti. Köş, Türkiye'ye ailesinin hayatı tehlike altında olduğu için geldiğini söylüyor.

Ömrümüz hapiste geçti

Suriye'de Ortadoğu ile ilgili araştırmalar yapıp kaleme alan yazar Yasin Hacc Salih, kitaplarında Suriye, modern İslam ve cezaevinde kalmış siyasetçilerin hayatlarını konu ediyor. Esed zulüm yapmaya başladıktan sonra Suriye'de 2 yıl yaşayan Salih, yaşadıklarıyla ilgili şunları anlatıyor: 'Muhalif bir sol gruba mensuptum. Fikirlerimi açıkça beyan ettiğim için, 16 yılımı, ömrümün büyük kısmını hapiste geçirdim. Suriye'de hiçbir zaman görüşlerimizi özgürce dile getiremedik. Benim gibi olanlar da ömürlerinin büyük kısmını hapishanede geçirdi.'

IŞİD EŞİMİ, KARDEŞİMİ KAÇIRDI

Bir yıldır Türkiye'de bulunan Yasin Hacc Salih, Türkiye'ye geldikten iki ay sonra eşi ve kardeşinin Guta kasabasında IŞİD tarafından kaçırıldığını söyledi. Hayatta olup olmadıklarına dair henüz bir bilgi alamadığını ifade eden Salih, başka çaresi olmadığı için Türkiye'ye sığındığını kaydetti. 'Türkiye sınırına yakın Rakka'daydım, Türkiye ile ilgili kafamda olumlu bir imaj vardı. Buraya gelmemin bir sebebi de budur' diye konuştu.