Erdoğan, çiftçilerle iftarda bir araya geldi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: (2)- "Milletimizin söz söylediği en büyük arena sandıklardır. Sandık demokrasinin namusu, milletin onurudur. Biz bugüne kadarki mücadelelerimizin hepsini sandıktan çıkan iradeden aldığımız güçle kazandık"- "Tek
Erdoğan, çiftçilerle iftarda bir araya geldi

ANKARA (AA) - Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Milletimizin söz söylediği en büyük arena sandıklardır. Sandık demokrasinin namusu, milletin onurudur. Biz bugüne kadarki mücadelelerimizin hepsini sandıktan çıkan iradeden aldığımız güçle kazandık." dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sergi Salonu'nda çiftçilerle iftarda bir araya geldi.

Konuşmasında, Mevlana'nın "Çalılar, otlar çabuk gelişir ama gül bir yılda gelişir." sözünü hatırlatan Erdoğan, çiftçileri güller olarak gördüğünü söyledi.

Bir ağacın kök salması, yetişmesinin de yıllar süreceğine işaret eden Erdoğan, Mersin'in Mut ilçesinde bin 200'ün üzerinde yaşı olan zeytin ağaçları bulunduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin ekonomiden eğitime, terörle mücadeleden güvenliğe, sağlıktan tarıma hemen her alanda bugün bulunduğu yere kolay gelmediğine dikkati çeken Erdoğan, son 17 yılda elde edilen tüm başarıların gerisinde çok ciddi emek ve alın teri olduğunu söyledi.

Millete hizmet vasıtası olarak gördükleri siyasetin kendileri için hiçbir zaman "dikensiz bir gül bahçesi" olmadığını dile getiren Erdoğan, başardıkları ve hayata geçirdikleri reformları görünen ve görünmeyen pek çok engellere, engellemelere rağmen gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.

Erdoğan, Türkiye'yi hangi alanda ileriye taşımışlarsa bunu da çok çetin mücadeleler neticesinde başardıklarını vurgulayarak şöyle devam etti:

"Demokrasimizi darbe tehditlerine rağmen güçlendirdik. Ekonomimizi çalışmadan zenginleşmeye alışmış bir avuç elitin sabotajlarına rağmen 3 kattan fazla büyüttük. Diplomasimizi, bürokratik oligarşinin engelleme teşebbüslerine rağmen millileştirdik. Savunma sanayimizi bizi kendilerine bağımlı kılan silah tüccarlarına rağmen ilerlettik. Üretimimizi, milletin sırtından geçinmeye alışmış tufeylilere rağmen artırdık. 'Sen doğru olursan, eğri müstahakını bulur' inancıyla doğruluktan, samimiyetten taviz vermeden, gecemizi gündüzümüze kattık. Bu çabalar sonunda hamdolsun son 17 yılda ülkemizi, cumhuriyet tarihimizin en büyük kalkınma hamleleriyle tanıştırdık. Sadece seçkinlere, sadece İstanbul ve Ankara'nın lüks gettolarında yaşayanlara değil, emekçilerimize, emeklilerimize, topraklarımızı alınteriyle bereketlendiren çiftçilerimize hizmet ettik."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milli gelir arttıkça, 82 milyonun huzur ve refahının artığını, üretim katlandıkça milletin her bir ferdinin gelirinin yükseldiğini belirterek, "Türkiye güçlendikçe gözünü ve gönlünü bize çevirmiş kardeşlerimizin umudu, cesareti, özgüveni de yükseldi. Son 17 yılda ortaya çıkan katma değerden vatandaşlarımızın tamamı hak ettikleri payı aldı." dedi.

- "YSK üyelerine 'çete' demek, demokrasiden nasibini almamaktır"

Bugün birilerinin dışarıdan, birilerinin de içeriden Türkiye'ye diz çöktürmek ve kazanımlarını heba etmek için çalışırken milletin her zamanki ferasetiyle bu oyunu da bozacak iradeyi ortaya koyduğunu anlatan Erdoğan, şunları söyledi:

"Milletimizin söz söylediği en büyük arena sandıklardır. Sandık demokrasinin namusu, milletin onurudur. Biz bugüne kadarki mücadelelerimizin hepsini sandıktan çıkan iradeden aldığımız güçle kazandık. Mesele bu, çok basit... Çaldılar. Hiç kimsenin sandığın mahremiyetine el uzatmasına, tıpkı tek parti döneminde olduğu gibi sandık sonucunu kendi keyfine göre dizayn etmesine izin vermedik, bugün de vermeyeceğiz. Sandığa gölge düşmüşse en doğru yol yeniden milletin hakemliğine başvurmaktır. Hiç kimsenin milletin hakemliğinden kaçmaya, sabah akşam mızıkçılık yapmaya, bu yol açıldığı için karşısındakileri ve yargıyı suçlamaya hakkı yoktur. Hukuka uygun karar aldıkları içi Yüksek Seçim Kurulu üyelerine 'çete' demek, demokrasiden nasibini almamaktır. Türk demokrasisinin tüm kurul, kural ve teamülleriyle işlemesinden kimse korkmamalıdır. İnşallah milletimiz, ülkemiz ve şehirlerimiz için en doğru kararı verecektir. Toprağın canlandığı, işlendiği, ürünlerin boy verdiği şu günlerde seçiminde demokrasimizi bereketlendireceğine inanıyorum."

- "Tarımın stratejik önemi daha da artacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, güçlü ülkenin kendini tarım, hayvancılık ve gıda alanlarında ispatlamış ülke olduğunu belirterek, 21'inci yüzyılda da tarım ve gıda alanının su, enerji ve teknolojiyle beraber stratejik sektör olma konumunu sürdürdüğüne işaret etti.

Gelecekte tarımın stratejik öneminin daha da artacağını vurgulayan Erdoğan, bu anlayışla yapılan barajlar, sulama tesisleri, tohum ve gübre konusunda attıkları adımlarla uygulanan destek politikalarıyla son 17 yılda tarım alanında Türkiye'ye yeni bir vizyon kazandırdıklarını söyledi.

Erdoğan, üreticilere bugüne kadar yaklaşık 130 katrilyon liralık nakit hibe desteği verdiklerini belirterek, "Bu sene destek miktarını, eski rakamla söylüyorum 16 katrilyon liranın üzerine çıkartıyoruz. Gübre ve yemden alınan KDV'yi tamamen kaldırmanın yanında 'mazotun yarısı sizden yarısı bizden' diyerek çiftçilerimizin üretim maliyetlerini ciddi oranda düşürüyoruz. Hayvancılık destekleri kapsamında 2003 yılından bugüne kadar toplam 32 katrilyon lira, ormancılık alanında ise 16,3 katrilyon lira destek verdik." ifadelerini kullandı.

Üreticilerin uygun koşullarda finansmana ulaşmasını temin ettiklerine vurgu yapan Erdoğan, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından 2019 yılının ilk 3 ayında 11,5 katrilyon lira tarımsal kredi kullandırıldığını söyledi.

Erdoğan, IPARD programı kaynaklarıyla 25 binden fazla projeye de 9 milyar liralık hibe sağladıklarını aktararak, bu hibelerle kırsalda 20 milyar lira yatırım yapıldığını ve 200 bin yeni istihdam oluştuğunu söyledi.

IPARD kapsamında bu yıl 2 milyar liralık yeni kırsal kalkınma başvurusuna çıktıklarını ve şu anda proje alma sürecinin devam ettiğini bildiren Erdoğan, "Tüm çiftçilerimizi bu imkandan faydalanmaya davet ediyorum." dedi.

- "Orman varlığını artıran nadir ülkelerden biriyiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, orman köylülerinin hem ferdi hem de kooperatifler yoluyla kredilerden yararlanmalarına imkan tanıdıklarını da belirterek, "3-5 ağacın taşınması bahanesiyle sokakları yakan vandallara inat orman varlığını artıran nadir ülkelerden biriyiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2002'de yaklaşık 21 milyon hektar olan orman alanını 2023'te 23 milyon hektara getirmeyi planladıklarını vurgulayarak, "2002 yılında hiç olmayan bal ormanı sayısını 2019 yılında 514 adete çıkardık. 2023 yılında 730'a taşımayı hedefliyoruz. Bugün Türkiye 17 yıl öncesine göre daha yeşil bir ülke haline geldiyse bunda hayata geçirdiğimiz politikaların çok ciddi katkısı var." değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)

Kaynak: