Erdoğan: Gezi Parkı'na o tarihi eseri inşa edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cesur olmamız gerekenlerden bir tanesi Taksim'deki Gezi Parkı. Oraya o tarihi eseri inşa edeceğiz. Eğer tarihimize sahip çıkacaksak orada tarihi bir eser vardır, yeniden kurduracağız." dedi.
Erdoğan: Gezi Parkı'na o tarihi eseri inşa edeceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Cesur olmamız gerekenlerden bir tanesi Taksim'deki Gezi Parkı. Oraya o tarihi eseri inşa edeceğiz. Eğer tarihimize sahip çıkacaksak orada tarihi bir eser vardır, yeniden kurduracağız." dedi.

Erdoğan, Cemal Reşit Rey Konser Salonunda düzenlenen Antik Çağdan 21. Yüzyıla Büyük İstanbul Tarihi Eseri tanıtımındaki konuşmasında, 10 ciltlik eserin İstanbul'a, ülkeye, millete ve tüm insanlığa hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, eserin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ ile Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi tarafından uzun bir çalışma sonucu hazırlandığını anlattı.

İstanbul'un dünyanın en kadim şehirlerinden biri olarak bu tür çalışmaları, araştırmaları, eserleri hak ettiğini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Dünya ve bölge tarihi, İslam tarihi, genel Türk tarihi, Selçuklu tarihi, Osmanlı tarihi, hatta henüz 92 yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen Cumhuriyet tarihi gibi alanların hepsinde de mevcut birikimimizi ileriye taşıyacak çalışmaları süratle hayata geçirmeliyiz. Çünkü tarih, sadece geçmişin hikayesi değildir. Aynı zamanda geleceğimize yön veren bir pusuladır. Buna ihtiyacımız var. Yaşadığımız olayları, ülkemizdeki, bölgemizdeki gelişmeleri, tarihin bize tuttuğu ışık doğrultusunda sürekli yeniden yorumlamak, yeniden değerlendirmek mecburiyetindeyiz."

Erdoğan tarih çalışmalarının en önemli eksiğinin bu boyut olduğunu düşündüğünü belirerek, "Şu anda gençliğimizin içinde bulunduğu sıkıntının altında da bu yatmıyor mu? Şu anda gençliğimiz çok ciddi sıkıntılar yaşıyor ve hele hele son dönemlerde liselere, ortaokullara yönelik yapılan saldırıların altında da bu var. Onun için bizim lisedeki yavrularımızı, ortaokuldaki yavrularımızı tarih bilinciyle, çok daha güçlü bir şekilde yetiştirmemiz gerekiyor." dedi.

"4 bini aşkın vakıf eseri hayata geçirdik"

Erdoğan, siyasi hayatı boyunca tüm değerleriyle, tüm unsurlarıyla medeniyetin yeniden ihyası için mücadele eden bir siyasetçi olarak bu tür çalışmalardan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade ederek, İstanbul'un hem alt yapısını hem kültür, sanat, edebiyat başta olmak üzere diğer alanlardaki konumunu vizyonlarına layık hale getirmek için çok gayret gösterdiğini söyledi.

Eksiklerin olabileceğine değinen Erdoğan, "Bugünkü İstanbul'un 1994'te sorumluluğunu üstlendiğimiz İstanbul'la karşılaştırılamayacağını da vicdan ve izan sahibi herkesin kabul ettiğine, edeceğine inanıyorum. Aynı şeyi Türkiye genelinde gerçekleştirdik. 4 bini aşkın vakıf eseri, bizler hayata geçirdik. Hepsini ele aldık ve onları bugüne, geleceğe hazırladık ve hala da devam ediyoruz. Şu Vakıf Katılım AŞ'yi kurmaktaki kararlılığımın altında da bu yatmaktadır. İstiyorum ki bir vakıf artık o faizin, o bizler için yanlış olan anlayışından kurtulsun ve Vakıf Katılım AŞ olarak kazandığını harcayacağı yer, vakıf eserleri, öğrenciler, üniversitesi, okulları olsun. Fakir fukarayı, garip gurebayı işte Vakıflar Genel Müdürlüğü o zaman çok daha farklı bir şekilde takip etme fırsatını bulacaktır. Şimdi bunun adımını attık, inşallah Vakıfbank'taki bütün sermayesini, özsermayesini oradan çekerek Vakıf Katılım yarınların çok güçlü bir katılım -bankayı kullanmak istemiyorum- katılım AŞ'si olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"O tarihi eseri inşa edeceğiz"

Devam eden ve hazırlıkları süren yeni projelerle İstanbul'u çok daha ileriye taşıyacaklarını bildiren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ben Sayın Başkanıma söylüyorum, 'Cesur olacaksın' diyorum. Eğer cesur olmazsan biz bu işi başaramayız. Cesur olmamız gerekenlerden bir tanesi, bugün burada yine söylüyorum, bir, Taksim'deki Gezi Parkı. Oraya o tarihi eseri inşa edeceğiz. Tarihi eseri inşa edeceğiz. Eğer tarihimize sahip çıkacaksak orada tarihi bir eser vardı, o tarihi eseri oraya yeniden kurduracağız ve adı bunun ister tarih müzesi olur, ister şehir müzesi olur, bunu orada yapmamız lazım. İçeriği hakkında çok ilginç bilgilerimiz var, geçenlerde Nabi Hocamızla da biraz onları dertleştik. Bunun içinde, hani şu anda dünyada birçok şeyler konuşuluyor, ediliyor ya işte yok bilmem Almanya'dakiler bir şeyler söylüyorlar. Onlara bir köşe yaparız orada. O köşede onların neler yaptığını dünyaya tanıtırız. Fransızlara bir köşe yaparız, onları da orada tanıtırız. Amerikalılara yaparız, onları da orada tanıtırız. Dünya hepsini tanısın, nerede neler yapmışlar hepsini görelim. Ama bu millete iftira atanlar, bu milleti de orada görsün. Çünkü bizim tarihimiz kara tarih değil, ak tarihtir, bunu görsünler.