Erdoğan: Mogadişu Limanı stratejik öneme sahip

Çok sayıda açılış ve yeni yatırımlar için Somali'de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Albayrak Grubu'nun modernize edip işletmesini üstlendiği Mogadişu Limanı'ndan övgü ile bahsetti.
Erdoğan: Mogadişu Limanı stratejik öneme sahip

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Somali'de mevkidaşı Şeyh Mahmud ile ortak bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında Albayrak Grubu'nun Somali'de  Mogadişu Limanı'nı modernize ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Albayrak Şirketimiz liman modernizasyonu çalışmalarını sürdürüyor. Mogadişu Limanı çok stratejik bir yerde bulunuyor. Aynı zamanda Somali Devleti için de çok önemli bir gelir kaynağı teşkil ediyor. Bu çerçevede şu an çalışan büyük konteynır limanına bir vincini ilave ettiler. Diğer vincini de Şubat'ta ilave edecekker. Böylece Mogadişu çok çok hareketli bir liman haline gelecek" dedi.

Liman uluslararası ticareti Somali'ye çekiyor
Albayrak Grubu iştiraklerinden Trabzon Alport Limanı, Mogadişu Limanı'nın 20 yıllık işletmesini devralmıştı. Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak, Mogadişu Limanı''nı modern ekipmanlarla destekleyerek uluslararası ticaret ağını Somali'ye çekmeyi hedeflediklerini söylemiş; limanın yüzde 55'lik gelirinin Somali hazinesine gideceğini, kalan kısmın ise liman hizmetlerinin geliştirilmesi için ayrılacağını ifade etmişti.

İşletmesini 2014'te Albayrak aldı
Mogadişu Limanı merkezi hükümetin düşmesinin ardından 1991'de kapanmış, 1992'de ülkede süren iç savaş nedeniyle gönderilen BM Barış Gücü tarafından tekrar açılmış, fakat Barış Gücü'nün ülkeden ayrılmasıyla 1995'te yeniden kapanmıştı. Liman, Somali'nin güneyinde kontrolü elinde bulunduran İslami Mahkemeler Birliği tarafından 2006'da tekrar hizmete sokuldu. 2014 yılının Eylül ayında da 20 yıllık işletme hakkı Albayrak Grubu tarafından alınan Mogadişu Limanı, Somali ekonomisinde önemli bir yere sahip.

THY SOMALİ'YE HAFTADA 5 GÜN UÇACAK
Cumhurbaşkanı, "Havalimanı ile şehir merkezi arasındaki yol yoktu. Burası harabeydi" derken "Bu yol asfaltlanmış ve bitmiş. Bu da bizi ayrıca mutlu etti. Yani Türkiye olarak biz Somalili kardeşlerimize hizmet ürettik, dert üretmedik. Bu kardeşliğimizin bir gereğiydi. Bunu yapmanın memnuniyeti içindeyiz" şeklinde konuştu. Erdoğan ayrıca, "THY haftanın beş günü  Mogadişu'ya sefer düenleyecek" diyerek de müjde vermiş oldu.