Erdoğan: Muhammed Ali'nin mücadelesi unutulmayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Muhammed Ali'nin iyi bir insan ve iyi bir Müslüman olarak ırkçılığa ve haksızlığa karşı verdiği mücadele hiçbir zaman unutulmayacaktır." dedi.
Erdoğan: Muhammed Ali'nin mücadelesi unutulmayacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Muhammed Ali'nin iyi bir insan ve iyi bir Müslüman olarak ırkçılığa ve haksızlığa karşı verdiği mücadele hiçbir zaman unutulmayacaktır." dedi.

Erdoğan, Grand Tarabya Otel'de düzenlenen TİM 23. Olağan Genel Kurulu ve İhracat Şampiyonları ödül törenindeki konuşmasının son bölümünü 74 yaşında hayatını kaybeden ABD'li efsanevi boksör Muhammed Ali'nin vefatına ayırdı.

Muhammed Ali'ye Allah'tan rahmet dileyen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 50 yıl önce, bugün özgürlükler ülkesi olarak tüm dünyaya nizam vermeye çalışan Amerika'da siyahiler, sırf derilerinden dolayı ikinci sınıf insan muamelesi görüyorlardı. Muhammed Ali, işte böyle bir ülkede, bileğiyle ve yüreğiyle ayrımcılık zincirlerinin kırılmasına öncülük edenler arasında yer almıştır. Çok yönlü ve çok renkli bir kişilik olan Muhammed Ali'nin bokstaki başarısı ise bambaşka bir efsanedir. Genç yaşta, gece saatlerinde siyah-beyaz televizyonlarda onu izlerdik ve takip ederdik büyük bir heyecanla. Çocukluğumuzda, gençliğimizde normal şartlarda boksla çok ilgisi olmayanlar dahi Muhammed Ali'nin maçlarını seyretmek için sabahlara kadar ekran, -tabi herkesin evinde televizyon dahi yoktu- veya radyo başında beklerlerdi. Müslümanlığı kabul ettikten sonra sergilediği örnek tutumla ülkesinde pek çok kişinin ihtida etmesine, hidayete ermesine vesile olmuştur. Hele hele Vietnam Savaşı sırasında büyük bedeller ödeme, yıllarca bokstan uzak kalma, geçim sıkıntısı çekme pahasına ortaya koyduğu ilkeli tutum da ayrıca takdire şayandır. Vietnam'a gitmeyi biliyorsunuz kabul etmedi. Muhammed Ali'nin iyi bir insan ve iyi bir Müslüman olarak ırkçılığa ve haksızlığa karşı verdiği mücadele hiçbir zaman unutulmayacaktır. Azmi cesareti duruşu ve kararlılığıyla Müslümanlara ve tüm insanlara ilham kaynağı olan Muhammed Ali'yi rahmetle yad ediyor, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum."