Erdoğan, Türkiye'nin ilk uzay yolcularını açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uluslararası uzay istasyonuna gidecek Alper Gezeravcı kardeşimiz önemli başarılara imza atmış kahraman bir Türk pilotumuz, Tuva Cihangir Atasever kardeşimiz de Roketsan'da çalışan bir sistem mühendisimiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen TEKNOFEST'e katılarak konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu yılki teknoloji bayramımızı önce İstanbul'da, ardından da inşallah Ankara'da yapıyoruz." dedi.

TEKNOFEST'e bu yıl 81 il ve 96 ülkeden 333 bin takım ve 1 milyon yarışmacının başvurduğunu belirten Erdoğan, "Burada yarınların uzay yolcularını, mucitlerini, pilotlarını, mühendislerini, fizikçilerini görüyorum." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Son günlerde yaptıkları skandal açıklamalarla karınlarında büyüttükleri kini ve nefreti ortaya koyuyorlar. " diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Koalisyon masası arttı, önce 6'lı dediler, sonra 7'li oldu, daha sonra 9'lu oldu, ne yapsanız boş, buradan bir şey çıkmaz." dedi.

"Amerikalı firmaların reklam ajanslığına soyunmanın adı mandacılıktır"

Erdoğan, şöyle devam etti:

"(Kılıçdaroğlu) Milli teknoloji projelerinin sergilendiği TEKNOFEST'e ev sahipliği yapan şu havalimanımızı Amerikalı bir şirkete vermeyi taahhüt etti. Kılıçdaroğlu ve yandaşlarının yönetiminde Gazi'nin partisi, Amerikan Muhipleri Cemiyeti'ne dönüşmüştür. Ülkemize, milletimize ve ordumuza hizmet eden yerli milli şirketler varken, Amerikalı firmaların reklam ajanslığına soyunmanın adı mandacılıktır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gazi Mustafa Kemal'in hatırasına hürmeten CHP'yi, özellikle de CHP'ye oy vermeyi düşünen vatandaşlarımıza Allah'tan sabır diliyorum." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ilk uzay yolcuları: Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever

Mayıs ayında başlatılan süreçte bir asil, bir yedek olmak üzere 2 uzay yolcunun belirlendiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin insanlı ilk uzay görevine çıkacak arkadaşımız uluslararası uzay istasyonunda 14 gün kalacak. Uzay yolcumuz bu görevde ülkemizin kıymetli üniversite ve araştırma kurumlarının hazırladığı 13 farklı deney gerçekleştirecek. Uzay yolcumuzun uzayla buluşma zamanı 2023 yılının son çeyreği olarak planlanıyor." diye konuştu.

alper-gezeravci-1.jpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uluslararası uzay istasyonuna gidecek Alper Gezeravcı kardeşimiz Hava Kuvvetleri Komutanlığımızda önemli başarılara imza atmış kahraman bir Türk pilotumuz. Tuva Cihangir Atasever kardeşimiz de Roketsan'da uzay fırlatma sistemleri alanında çalışan bir sistem mühendisimiz." dedi.

cihangir-atasever-2.jpg

Libya Başbakanı Dibeybe: Halkına, milletine gerçek anlamda hizmet eden bir Türkiye modelini görmekteyiz

Sahnede hazır bulunan paydaşlarla fotoğraf çekiminin ardından Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, festival alanındakilere hitap etti.

libya-basbakani-abdulhamid-dibeybe.jpg

Dibeybe, konuşmasında şunları kaydetti;

Çok değerli kardeşim Recep Tayyip Erdoğan, yüce Türkiye'nin cumhurbaşkanı. Sözlerimin başında sağlığınızın devamını dilediğimi ifade etmek isterim. Çok değerli katılımcılar. Geçmiş Ramazan Bayramı'nızı tebrik etmek istiyorum. Allah nice bayramları iki halkımıza ve İslam alemine hayır ve bereketle yaşatsın diyorum. Bugün burada bu etkinliğe katılıyor oluşum aynı zamanda Türkiye ve Libya arasındaki derin tarihi bağları, Türk halkı ile Libya halkı arasındaki köklü birlikteliği vurgulamaktadır. Türkiye bugün başarılı bir devlet modelinin en güzide örneğidir. Halkına, milletine, vatanına gerçek anlamda hizmet eden bir Türkiye modelini görmekteyiz.

Kardeşim Cumhurbaşkanı, son günlerde açılışını yapmış olduğunuz Akkuyu Nükleer Santrali ile Türkiye'yi kutlarım. Böylelikle Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 10'u bu santral tarafından temin edilmiş olacak. Sayın Cumhurbaşkanı ve katılımcılar bugün Türkiye'nin bilge yöneticisi ile yönetimi ile ve sahip olduğu büyük olanaklarla bütün engellere karşı dik ve sağlam duruş sergilediğini görmekteyiz. Teknoloji ve havacılık festivalindeyiz buradaki tüm katılımcılara Libya'nın hava savunma sistemlerinin güçlendirilmesinde yaptıkları katkılardan dolayı özellikle teşekkür etmek isterim.

azerbaycan-cumhurbaskani-ilham-aliyev.jpg

"Türkiye dünya çapında söz sahibi olmuştur, bölgemizde barışın, istikrarın garantörüdür"

Libya Başbakanı Dibeybe'nin konuşmasının ardından sahneye Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev davet edildi.

Aliyev, konuşmasında şunları kaydetti;

Aziz kardeşim Recep Tayyip Erdoğan, Sayın Emine hanım hürmetli ve aziz dostlar. Gardaş ülkede yeniden olmaktan çok memnunum. Size Azerbaycan halkının sevgi ve selamlarını getirdim. Aziz kardeşimle birlikte TEKNOFEST'e iştirak etmiştik. Türkiye ve Azerbaycan dost ve kardeş ülkelerdir. 2 yıl önce Şuşa beyannamesinin imzalanması ile Türkiye ve Azerbaycan resmen müttefik oldular. Bu tarihi beyannamenin Karabağ'ın tacı olan Şuşa'da imzalanmasının hususi önemi var. Şuşa Azerbaycan halkının aziz şehridir. Şuşa'nun azad edilmesi neticesinde Azerbaycan öz toprak bütünlüğünü sağlamıştır. Kadeş Türk halkı daima bizim yanımızdaydı. İkici Karabağ savaşının ilk dakikalarından son dakikalarına kadar aziz kardeşim Recep Tayyip Erdoğan bizim yanımızdaydı. O dedi ki; Türkiye Azerbaycan'ın yanındadır. Bu bize güç verdi.

Türkiye son 20 yılda büyük ve şerefli bir yol geçmiştir. Cumhurbaşkanının liderliğinde Türkiye dünya çapında söz sahibi olmuştur. Bölgemizde barışın, istikrarın garantörüdür. Türkiye büyük Türk dünyasının birleşmesi için de büyük rol oynuyor. Türk devletlerinin zirve toplantısında da tüm Türk devletleri aziz kardeşime öz desteğini ve bizim umumi dayanışmamızı bildirmiştir. Bugün Türkiye Avrasya'nın ticaret, enerji, ulaştırma, siyasi merkezidir. Günden güne Türkiye'nin önemi, rolü artıyor. Türk ordusu dünya çapında en önd olan orduların sırasındadır. Savunma sanayisi bugün tüm dünya tarafından kabul ediliyor. En çağdaş, modern savunma sanayii hem Türkiye'yi hem bizi güçlendiriyor. Sayın Selçuk bey Bakü'de KIZILELMA'nın bir maketini bana hediye etti. Yakın gelecekte KIZILELMA Azerbaycan'ın semasında da olacaktır. KIZILELMA havadan, Altay ve Togg buradan, Anadolu denizden bugünkü Türkiye budur. Bir millet iki devlet, bir yumruk. Bu sene üçüncü kez kardeş ülkeye seyahat ediyorum. Aziz kardeşim sıra sizde. Bütün Azerbaycan halkı sizi bekliyor. Türkiye Azerbaycan birliği ebedidir.

Kahramanmaraş'ta Haydar Aliyev İlkokulu Temel Atma Töreni'ne canlı bağlantı

TEKNOFEST 2023'ü ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yapacağı konuşma öncesi yanında bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 6 Şubat depremlerinin ardından Türkiye'yi hiç yalnız bırakmadığını, Azerbaycan arama kurtarma ekiplerinin kendileriyle beraber olduğunu, Aliyev'in Kahramanmaraş'a 1000 kalıcı konut sözü verdiğini söyledi.

Aliyev'in okuluyla camisiyle yurduyla birçok konutla beraber deprem bölgesinde adeta bir Azerbaycan şehri inşa etmeye karar verdiğini belirten Erdoğan, Aliyev'le birlikte 24 derslikli Haydar Aliyev İlkokulu Temel Atma Töreni'ne canlı bağlantıyla katıldı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile yapılan bağlantının ardından butona basılarak okulun temeli atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev'in kendisine okulun bir yıl sürede bitmesi gerektiğini söylediğini belirtmesi üzerine, Kirişci de okulun belirtilen sürede biteceğini kaydetti.

Temel atma törenin ardından Erdoğan, İlham Aliyev'e Haydar Aliyev'in yüzüncü yıl doğumunun anı pulunu hediye etti.

Etiketler :