Erdoğan'ın o sözleri Kıbrıs'ı hatırlattı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütü PYD/PKK'ya yönelik operasyonun süreceğinin işaretini vererek "Vakti saatinde ne yapmamız gerektiğini biliriz, bir gece ansızın gelebiliriz" demişti.
Erdoğan'ın o sözleri Kıbrıs'ı hatırlattı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütlerine yönelik yapılacak operasyonla ilgili "Bir gece ansızın gelebiliriz" demişti. Kamuoyunun gündemine oturan bu sözler 1974'teki Kıbrıs Harekatı öncesi yaşanan ilginç bir olayı akıllara getirdi.

O dönem Kıbrıs‘ta gazetecilik yapan Akay Cemal ve Fevzi Tanpınar, 20 Temmuz 1974‘ün Kıbrıs için yüklediği anlamı şu cümlelerle anlatmıştı:

"Rumlar, çatışma yıllarında, özellikle mücahitleri etkilemek için, mevzilere yakın yerlerde, radyolardan, ‘Bekledim de gelmedin‘ şarkısını çalarak, Türkiye‘nin müdahalesini bekleyen Kıbrıs Türkünün moralini bozmaya çalışıyordu. Kıbrıs Türkü buna karşı da önlemini alarak, Bayrak Radyosu kanalından, ‘Bu kadar yürekten çağırma beni/Bir gece ansızın gelebilirim‘ şarkısıyla karşılık verdi"

"Türkiye gelecek ve bizi kurtaracak"

Gazeteci Fevzi Tanpınar, ‘Türkiye bir gün gelecek ve bizi kurtaracak‘ umudunun 19 Temmuz‘u 20 Temmuz‘a bağlayan gece gerçekleştiğini ve o şafak vakti özgürlüklerine kavuştuklarını belirtmişti. Tanpınar "Her gün Türkiye‘nin gelip bizi kurtarmasını bekleyerek o mücadelelerini sürdürdü atalarımız. Dolayısıyla o bekleyiş, o umut olmamış olsaydı, ‘Türkiye bir gün gelecek ve bizi kurtaracak‘ beklentisi olmamış olsaydı biz Kıbrıs Türk halkı olarak, öyle bir dayanaktan yoksun, böylesi bir mücadeleyi asla ortaya koyamazdık. Bu nedenle, 19 Temmuz‘u 20 Temmuz‘a bağlayan gecenin önemi çok büyüktür. Çünkü 19 Temmuz‘u 20 Temmuz‘a bağlayan 1974 gecesi Kıbrıs Türk halkı bütün sıkıntılarından, bütün baskılardan kurtulmuş ve özgürlüğüne kavuşmuştur." ifadelerini kullanmıştı.