Erdoğan'ın oteli taranırken Sahil Güvenlik ne yaptı?

Sahil Güvenlik Harekât Başkanı Albay Yarayan, Erdoğan’ın oteline saldırılan saatlerde komutanlıkta yaşananları anlattı.
Erdoğan'ın oteli taranırken Sahil Güvenlik ne yaptı?

Sahil Güvenlik Komutanlığı Harekât Başkanı Albay Süleyman Yarayan’ın ifadesi, darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı otel darbeciler tarafından taranırken, “Müdahale etmeyin” emri verildiğini ortaya çıkardı. Darbe soruşturması kapsamında tutuklanan Yarayan, ifadesinde özetle şunları söyledi:

GENELKURMAY’DAN MESAJ

Olay günü saat 20.00 civarında Sahil Güvenlik Komutanı Hakan Üstem aradı. Acil durum olduğunu, birliğe gitmem gerektiğini söyledi. Gittim. 30-45 dakika sonra Harekât Haber Merkezi’ne Genelkurmay’dan bir mesaj geldi. Mesajda, bizim birlikte Mustafa Şaban Gümüşiğne’nin görevlendirildiği, onun izni ile birlikten giriş ve çıkışların yasaklandığı bildiriliyordu.

HAVAYA ATEŞ EDİN

Komutanın emri gereği, emniyetli bir sahaya mühimmatların gerekirse yüzde 10’una kadar boşaltma talimatını verdim. Bunu söylememdeki amaç komutan Hakan Üstem’in bu şekilde istemesi nedeniyledir. Uyarı amaçlı sadece havaya ateş edilebileceğini söyledim.

İNŞALLAH AZ ÖLÜM OLUR

Harekât Merkezi’ndeyken kesinlikle arkadaşlara, silahımı masaya koyup ‘İnşallah az ölüm olur’ demedim, çünkü diğer arkadaşlarımın da silahları vardı. Herhangi bir tehdit olayı olmadı. Sadece ben ‘İnşallah az ölüm olur’ şeklinde dua ettim.

HAVAYA ATEŞ ETTİM

Sabah saat 10.00 civarı İnzibat Merkezi’nden bir albay aradı. Yarım saat sonra Merkez Komutanlığı’ndan bir görevli geldiğini söylediler. İndiğimde bir albay ile konuştum. Onlara ‘Sizi tanımıyorum. Ortam karışık. Hakan Üstem de sizin birliğe girmenizi istemiyor’ diyerek kendilerini dışarıya davet ettim. Albay gitmemekte ısrar etti. Gitmeyince havaya ateş ettim. Siviller olduğundan dolayı güvensiz bulduğum için daha sonra Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafına geçer geçmez teslim oldum.

TAHMİN EDİYORDUK

15 Temmuz’dan 2-3 gün önce Cumhurbaşkanlığı’ndan Koruma Müdürü Okluk Koyu’nda alınan önlemleri kontrol amacıyla geldiğinde M.Ç. Albay ile görüşmüş. Söylenenler bazında 3-4 gün öncesinde Cumhurbaşkanı’nın Okluk Koyu’na gideceğini tahmin ediyorduk. Bunu Hakan Üstem’den duydum.

KENDİ EMNİYETİNİ SAĞLA

M.Ç. Albay aradı. ‘Burada bir Sikorsky (ismini hatırlamadığım) bir otele ateş ediyor’ dedi. Ben de kendisinin emniyetini sağlamasını, helikoptere karşı kullanılacak bir silah olmadığını söyledim. M.Ç. de aynı sözleri söyledi. Ben Cumhurbaşkanı’mızın orada kaldığını bilmiyordum. Çünkü bizim baktığımız mıntıka Okluk Koyu’dur. Beni M.Ç. aradığında gece 00.00’dan önceydi. Ben kendi birliğimizin güvenliğini sağlamaya yönelik tedbirler aldım.

ÜSTEM DE ANLATMIŞTI

Darbe girişiminin ardından 16 Temmuz sabahı İçişleri Bakanlığı’nca görevden alınan Sahil Güvenlik Komutanı Hakan Üstem de ifadesinde, Erdoğan’ın kaldığı otele ateş edildiği kendisine bildirildikten sonra askerlere çatışmaya girmeme emri verdiğini kabul etmişti.

ODADA OTELİN HARİTASI BULUNDU

Dar be girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında savcılık talimatıyla Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda da arama yapıldı. Aramada polis, Yarayan’ın odasında sıkıyönetim kararlarının uygulanması için birliklere gönderdiği mesajlar ile Erdoğan’ın kaldığı otel ve Okluk Koyu’nun asetatlı haritasını buldu. Darbe girişiminin ardından 16 Temmuz sabahı İçişleri Bakanlığı’nca görevden alınan Sahil Güvenlik Komutanı Hakan Üstem de ifadesinde, Erdoğan’ın kaldığı otele ateş edildiği kendisine bildirildikten sonra askerlere çatışmaya girmeme emri verdiğini kabul etmişti. Üstem, “M.Ç.’nin bana bildirdiği çatışmaya dair gönderdiği mesaja karşılık verdiğim çatışmaya girmemelerine dair emir doğrudur. Genel prensip olarak ana karargâhta da çatışmaya girmemeleri konusundaydı. Cumhurbaşkanı’nın nerede olduğunu bilmiyordum. Cumhurbaşkanı’nın otelden ayrıldığı ve helikopterden ateş edildiği konusunda bana bilgi verilmedi” ifadelerini kullanmıştı.

Habertürk