‘Ermenistan, ABD ile ilişkileri güçlendirmek istiyor’

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan: - “Yeni seviyede Ermenistan-ABD ilişkilerini güçlendirmek için gerçek bir şansa sahip olduğumuzu düşünüyoruz, bu şansı kullanmaya hazırız” - ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton: - “Amerikan silahları her halükard
‘Ermenistan, ABD ile ilişkileri güçlendirmek istiyor’

ERİVAN (AA) – Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ABD ile ilişkileri güçlendirmek için sahip oldukları şansı kullanmaya hazır olduklarını bildirdi.

Paşinyan, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile yaptığı görüşme sonrası sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Bolton ile müzakerelerin olumlu geçtiğini belirten Paşinyan, "Yeni seviyede Ermenistan-ABD ilişkilerini güçlendirmek için gerçek bir şansa sahip olduğumuzu düşünüyoruz, bu şansı kullanmaya hazırız." ifadesini kullandı.

Bolton, Paşinyan ile görüşmesinin ardından ABD'nin Erivan'daki Büyükelçiliğinde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Ermenistan'a 1997'den bu yana ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı seviyesinde ilk ziyaret olduğuna dikkati çeken Bolton, Ermenistan ile ilişkilerin ABD için stratejik önem taşıdığını söyledi.

ABD'nin Azerbaycan'a silah satışı konusundaki soruya cevap veren Bolton, "Ermenistan Rusya'dan silah satın alıyor. Azerbaycan'ın yüzde 80 oranında silahı Rus silahı. Rusya, bu durum taraflara ilave baskı sağladığı için Karabağ'daki çatışmanın çözümüne yardımcı olmuyor ve barışa götürmüyor.” dedi.

Yarışmanın bazı sorunların çözümü için iyi bir metot olduğunu söyleyen Bolton, "Amerikan silahları her halükarda Rus silahlarından daha iyi." dedi.

Dağlık Karabağ sorununu "zor bir mesele" olarak tanımlayan Bolton, ABD olarak barışı istediklerini belirtti. Bolton, “Benim ziyaretim ABD’nin pozisyonunu değiştirmiyor ya da yeni bir öneri getirmiyor." şeklinde konuştu.

Dağlık Karabağ ile ilgili olarak müzakerelerin yeniden başlaması ve bunun için belgelerin nasıl olacağı sorusuna karşılık Bolton, "Eğer Paşinyan ve onun partisi seçimlerden güçlü çıkarsa, bu (Dağlık Karabağ’daki) çözümün sağlanmasında güçlü adımlar için iyi bir imkan olacaktır. Eğer buna uygun hazırlık olacaksa benzer bir yaklaşım üzerinde Azerbaycan tarafı ile de çalışmak gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

Bolton, ABD'nin Dağlık Karabağ meselesinin çözümünde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu çerçevesinde ve diğer olası adımlarla yardımcı olmaya hazır olduğunu ifade etti. Meselenin çözümünün sadece Azerbaycan ve Ermenistan tarafının değil, ABD'nin de ilgisi dahilinde olduğunu aktaran Bolton, ABD'nin Ermenistan'a doğrudan ekonomik yardımlarının etkinleştirilmesinin önemini de vurguladı.

Kaynak: