'Esed'den çok İran'la savaşıyoruz'

Suriye Türkleri Derneği Genel Sekreteri Vezir, şu an Esed'den çok İran, Hizbullah ve gizli güçlerle savaştıklarını söyledi.
'Esed'den çok İran'la savaşıyoruz'

Suriye Türkleri Derneği Genel Sekreteri Ahmed Vezir, Esed rejimine bağlı birliklerden çok İran, Hizbullah ve gizli güçlerle savaştıklarını belirterek, muhalifler güçlendikçe rejimin içindeki karışıklığın da büyüdüğünü söyledi.

Vezir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki iç savaşın 15 Mart 2011'de "Esed aleyhine gösteriler" şeklinde başladığını hatırlattı. 

Rejimin bu gösterilere silahla karşılık vermesi üzerine gösterilerin kısa sürede ülke geneline yayıldığını ifade eden Vezir, şöyle konuştu:

"Dera kentinde başlayan silahsız gösteriler, ülke genelinde aynı şekilde sürdü. Rejim, bu insanları keskin nişancılarla vurdu. Tüm dünyanın sessiz kalması üzerine halk, uzun süre sonra silahlandı ve gösteriler silahlı direnişe dönüştü. Savaş, uzun süre Suriye halkı ile rejim arasında sürdü. Esed çok kayıp verdi, ciddi istifalar oldu. Savaşın uzun sürmesi, bazı olumsuzlukları da beraberinde getirdi. Muhalifler bazı gruplara ayrıldı. Yaklaşık 2 yıl önce 'DAEŞ' denen örgüt, Suriye'de belirdi. Muhalifler, hem rejimle hem de DAEŞ'e karşı savaşmaya başladı.

Devrim hareketi böyle devam ederken son aylarda savaşın boyutu değişti."

İdlib ve Cisr eş-Şuğur

Vezir, son bir ayda muhaliflerin İdlib ve Cisr eş-Şuğur'u alarak, rejime karşı önemli zafer elde ettiğini belirtti.

Bu başarının aralarında Türkmenlerin de yer aldığı muhalif grupların Esed'e karşı bir arada savaşmasıyla geldiğini anlatan Vezir, muhalif grupların tüm güçlerini bir araya getirerek, ülkenin birçok noktasında önemli mücadele verdiğini kaydetti.

Bu birlikteliğin ardından Esed'e ciddi kayıplar verildiğini aktaran Vezir, "Muhaliflerin bu güçlenişi, rejimi çok yıprattı. Kendi içinde çözülmeler ve çatlaklar meydana getirdi. Örneğin, yakın zamanda Esed'in istihbaratının başındaki ismi Rüstem Gazali, faili meçhul şekilde öldürüldü. Esed'in önemli adamlarından amcasının oğlu Munzir Esed, hapse atıldı. Yani muhalifler güçlendikçe, aynı oranda rejimin içindeki karışıklık da büyüyor" ifadesini kullandı.

İran askerleri

Şu an rejimin birçok Suriyeli askerini geri çekildiğini ve savaşmadığını öne süren Vezir, bu çekilmede, İranlı askerlerin savaşa katılıp, gücü ele geçirmek istemesinin önemli rol oynadığını söyledi.

İki gün önce Şam'da rejime ait 3 askeri birliğin gece hava saldırısıyla vurulduğunu iddia eden Vezir, şunları kaydetti:

"Ayrıca Kıtteyfi Bölüğü'nde büyük bir patlama meydana geldi. Bu saldırıları kimin yaptığı belirsiz. Son günlerde bu askeri birliklerin, rejime karşı harekete geçip, Esed'i devirme çalışması yapacağı iddia ediliyordu. Bunun üzerine bu birlikleri vurdular. Bu saldırıları muhalifler yapmadı. Rejime destek veren gizli devletlerin bu saldırıları yaptığını düşünüyoruz. Yine muhaliflerin ele geçirmek üzere olduğu onlarca cephanelik, son anda yapılan hava saldırılarıyla yerle bir ediliyor. Bu saldırıların arkasında kimlerin olduğunu bilmiyoruz. Muhaliflerin güçlenmesini istemeyen, gizli devletlerin bu saldırıları yaptığını tahmin ediyoruz."

Ülkede İran askerlerinin aktif rol aldığını savunan Vezir, son günlerde bu desteğin arttığını, birçok cephede İran askerlerinin yer aldığını aktardı.

Rejim güçlerinin, kayıpları nedeniyle sayıca azaldığını ileri süren Vezir, "Şu an Esed'den çok İran, Hizbullah ve gizli güçlerle savaşıyoruz. İran, ülkede gittikçe daha çok söz sahibi oluyor. Suriye içindeki gücü eline almaya çalışıyor. Rejim içinde İranlı Şii milisleri istemeyen önemli gruplar var. Bu da rejimi güçsüzleştiriyor. Suriye'deki savaş boyut değiştiriyor" diye konuştu.

Kimyasal tehdit

Cisr eş-Şuğur'un Suriye'deki devrim için çok önemli kale olduğunu dile getiren Vezir, şu an bölgenin çok ağır şekilde vurulduğu bilgisini paylaştı.

İlçede 400'e yakın yaralı olduğunu kaydeden Vezir, "Rejim, muhalifleri kimyasal silah kullanmakla tehdit ediyor. Bazı bölgelerde de bu silahları kullandığı iddia ediliyor. Muhalifler, bu birlikteliği sürdürdüğü takdirde İran, Hizbullah ve gizli güçlerin desteğine rağmen devrimi gerçekleştirecektir. Buna inanç gittikçe artıyor" ifadesini kullandı.