Esed'in pasaport oyunu!

Suriye’de akan kanın müsebbibi Esed’in oyunları bitmiyor. Zalim Esed son olarak kendisine muhalif olan Suriyelilerin pasaportlarının sahte olduğunu İnterpol’e bildirerek, 16 bin kişinin pasaportlarını iptal ettirdi.
Esed'in pasaport oyunu!

Esed’in Suriye halkına zulmü devam ediyor. Son olarak kendisine muhalif olan 16 bin Suriyelinin pasaportunu sahte olduğu gerekçesiyle İnterpol’e bildiren Esed Rejimi, pek çok insanı mağdur etti. Mağdur olanların arasında Türkiye’de yaşayan ve ticaret yaparak geçimini sağlamaya çalışan insanlar da bulunuyor. Pasaportlarının iptal edilmesiyle zor durumda kalan Suriyeliler resmi kurumlara başvurduklarında yetkililerden farklı farklı cevaplar alıyorlar. Suriye’nin İstanbul’da bulunan konsolosluğunda ise pasaport vurgunu yapılıyor. Yeni pasaport almak ve pasaportunu yenilemek isteyenlerin işlemleri rüşvet alınmadan gerçekleşmiyor. Pasaport almak için bir randevu sistemi var ancak çalışmıyor. Gelenler devamlı olarak sistem yok uyarısı ile karşılaşıyor. Bu da pasaporta randevu almak isteyenlerden rüşvet almak için yapılıyor. Pasaport almak için hem resmi kanallara para yatırmanız hem de Esed’in adamlarına el altından para vermeniz gerekiyor. Burada da herkse farklı bir tarife uygulanıyor.  Suriye konsolosluğunda normal harç 200 dolar iken rüşvet sebebiyle bu rakam 10 bin dolara kadar çıkabilmektedir.

8-1-2-022.jpg

PEK ÇOK SURİYELİ ZOR DURUMDA KALDI

Konya’ya gelerek birkaç yıldır kendi işini yapan ve pasaportunun iptal edilmesi tehlikesi ile sarsılan, ismini vermek istemeyen mağdur bir Suriyeli, “Çevremde benim gibi pek çok insan var. Onların durumunu benden biraz daha kötü. Onlar geçici koruma altında oturuyorlar. Ben ise mülteci durumunda değilim. Ben önce kısa dönem çalışma izni aldım ondan sonra da çalışa izni aldım. Kısa bir süre önce de vatandaşlık için başvuruda bulundum. Eğer bu izin iptal edilirse ben Türkiye’de gayrimeşru bir şekilde yaşıyor olacağım. Ben de şu anda ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Türkiye’de 3 milyon Suriyeli yaşıyor. Önce Allah’a sonra Türkiye’ye şükrediyoruz. Türkiye’nin yaptıklarını kıyamet gününe kadar unutmayacağız. Ancak pek çok resmi kurumda sıkıntı yaşıyoruz. Sıkıntılarımızı dile getirdiğimizde bize size yapılan iyilikleri ne çabuk unuttunuz diyerek nankörlükle suçlanıyoruz.” şeklinde konuştu. 

“TÜRKİYE’YE AİDİYET HİSSEDİYORUZ”

İsmini vermek istemeyen Suriyeli şöyle devam etti, “Konya’ya gelerek bin bir zorluklarla bir iş kurdum. Ailem ve çocuklarım buraya alıştı. Çocuklarım Arapçadan daha iyi Türkçe konuşup yazıyor. Şimdi biz nereye gidelim.  Ben burada kendi işimi yaparak hem kendi aileme hem de diğer Suriyelilere faydalı olurum. Ben 3 dil bilen bir insanım. Babamın babası yüz yıl önce Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı için savaştı ve Mısır’da esir düştü. Ben bu ülkeye büyük bir aidiyet hissediyorum. Buna rağmen şartlar elvermezse başla bir ülkeye gitmek zorunda kalacağım. Ben iş adamı olduğumdan başka bir ülkede de işimi devam ettirebilirim ama pek çok Suriyeli muhalifin buna imkânı yok. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuya el atarak bu mağduriyetleri gidermesi en büyük isteğimizdir.” ifadelerini kullandı. 

8-1-1-002.jpeg

MEKTUPLA ERDOĞAN’DAN YARDIM İSTEDİLER

Yaşanılan mağduriyet Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazılan şu mektupla anlatıldı, “Sayın Cumhurbaşkanım. Ben Suriyelim, İhracatta çalışan şirketim var. Türk toplumuna iyi bir insan olmak için elimden geleni yapıyorum. 10 Ağustos'ta Çalışma Bakanlığından çalışma iznimin iptal edildiği yönünde bir mail geldi. Olayı öğrenmek için aradığımda bana pasaportumun sahte olduğunu söylediler.  Pasaportumun iptal edilmesiyle mağdur oldum. Pasaportumla daha önce birkaç kez Türkiye’ye giriş çıkış yapmıştım. O zaman hiçbir sıkıntı çıkmamıştı. Esad Suriyelilere önce pasaport veriyor, daha sonra muhaliflerin pasaportların sahte olduğunu söylüyor. Şimdi de ikamet iznim iptal edildi. Ne yapacağımı bilmiyorum.  Çocuklarım Arapçadan daha iyi Türkçe yazıp okuyorlar ve ailem çok yaşlı ve başka bir ülkeye göç edemezler. Lütfen bana yardım edin. Ailemin bir şekilde ülkenizde kalmasına izin verin. Eğer ben yardıma layık değilsem, çocuklarım ve yaşlı ebeveynlerime yardım edin. Babamın babası 100 yıl öncesinde Türk ordusunda 1. Dünya Savaşında İngilizlerle savaşmış ve Mısırda 5 yıl esir kalmış. Dolayısıyla biz Suriye’de savaş çıkmadan önce de Türkiye’yi vatanımız gibi sevmişizdir

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ