Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın oğlunun vefatı

Türk Epilepsiyle Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Yeni:- "Epilepsili bireyler korkmadan ve umudunu kaybetmeden yakın çevrelerinin de desteğiyle birlikte düzenli tedavilerine devam etmelidir"
Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın oğlunun vefatı

İSTANBUL (AA) - Türk Epilepsiyle Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Naz Yeni, epilepsili bireylerin umutlarını kaybetmeden tedavilerine düzenli şekilde devam etmeleri gerektiğini bildirdi.

Prof. Dr. Naz Yeni, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 800 bin epilepsi hastasının bulunduğunu belirtti.

Hemen her yaş ve cinsiyetten bireyi etkileyebilen epilepsinin, beyindeki elektriğin aşırı artması sonucunda kişiden kişiye değişen nöbet türleriyle kendini gösteren kronik bir rahatsızlık olduğunu aktaran Prof. Dr. Yeni, hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi:

"Epilepsi, diğer birçok kronik hastalık gibi tedavi edilebilir, uygun ve doğru bir tedavi süreci ile kontrol altına alınabilir. Düzenli tedavi gören hastaların yüzde 60 ila yüzde 70'i tedaviye yanıt verdiği görülüyor. Epilepsi hastaları genel düşüncenin aksine doktor kontrolünde kalarak, ilaç tedavisine özen göstererek düzenli ve beklenen uzunlukta bir hayat yaşayabilir, evlenebilir, çalışabilir ve çocuk sahibi olabilir. Her hastalıkta olduğu gibi epilepside de tedaviye yanıt vermeyen dirençli formlar bulunuyor. Ancak bu hastalarda dahi çeşitli tedavi alternatifleri oluşturulabilir. Nöbetlerin sıklığı ve şiddeti üzerine tedavi sürecinde bazı olumlu değişiklikler yapılabilir. Bu nedenle özellikle direnç gösteren epilepsi türleri başta olmak üzere tedavide alternatif oluşturacak yeni ilaçları geliştirme çalışmaları devam ediyor. Epilepsinin bu tiplerinde her zaman yeni tedavi seçeneklerine ihtiyaç olacak."

Yeni, epilepsinin, nöbetlerin sıklığı ve günlük hayat üzerindeki etkisi nedeniyle diğer kronik hastalıklar gibi kişinin depresyona girmesine neden olabileceğini ancak hastalığın bu açıdan bakıldığında diğer kronik hastalıklardan farklı olmadığını vurgulayarak, "Bu nedenle epilepsili bireyler korkmadan ve umudunu kaybetmeden yakın çevrelerinin de desteğiyle birlikte düzenli tedavilerine devam etmelidir." ifadelerini kullandı.

- "Uygun koşullar sağlanarak yaşamına normal devam edebilir"

Prof. Dr. Yeni, epilepsinin değişik sebeplere bağlı olarak geliştiğini ve sebebin hastalığın sürecine etkili olduğunu aktardı.

Çoğu epilepsi hastasının rahatsızlığının statik, yani ilerleyici olmadığını belirten Yeni, şunları kaydetti:

"Ancak altta yatan sebep, örneğin bir tümörse ve tümör ilerliyorsa bunun doğal bir sonucu olarak epilepsi de kötüleşebilir. Ancak epilepsili bireyler ve yakınları hastalığın ilerleyici olacağı şeklinde bir endişe duymadan tedavi sürecine devam etmelidir. Sonuç olarak, epilepsi tedavi edilemediğinde zorlukları olan, sosyal yaşamda bazı kısıtlayıcı koşullara neden olabilen bir hastalık. Ancak, bütün bunlara rağmen çoğu epilepsili hasta uygun koşullar sağlanarak yaşamına normal şekilde devam edebilir."

İstanbul Kent Üniversitesi Mütevelli Heyeti, Beykoz'daki evinde 16 Aralık'ta ölü bulunan eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın oğlu Yavuz Yılmaz'ın "Temporal Lop Epilepsi" hastalığı dolayısıyla felce doğru ilerleyen komplikasyonları nedeniyle ağır stres altında bulunduğunu açıklamıştı.

Kaynak: