Eski raportör: Yüksek mahkeme paralelin elinde

Eski Anayasa Mahkemesi Raportörü Yrd.Doç. Dr. Emir Kaya, paralel örgütün AYM'de nasıl örgütlendiğiyle ilgili yine çarpıcı açıklamalar yaptı.
Eski raportör: Yüksek mahkeme paralelin elinde

AYM Başkanı Haşim Kılıç'ı eleştiren ve"Uyarmama rağmen bu yapılanmaya karşı gereğini yapmadı" diyen Kaya "AYM doğrudan paralel yapıya bağlı" mesajı verdi.

Emir Kaya, "AYM'deki illegal yapılanma hakkında Haşim Kılıç'a rapor verdim ama ciddiye almadı. Raportörlerin yarıdan fazlası paralel yapıdan. Paralel yapı AYM'nin omurgası. Yapının başkana vaat ettiği bir güç var" dedi.

Kaya özetle şunları söyledi:

'UYARDIM, CİDDİYE ALMADI'

Ben AYM'deki paralel yapının mevcut olduğunu açıkladıktan 12 saat sonra ilişkim kesildi. Yargının hali çok kötü. Yargıçlar siyaset tavrına bürünmüş.

Başraportör Musa Sağlam bizim yaptığımız araştırmayı, kendi görüşünü yansıtarak tam tersi bir şekilde "Birim olarak böyle düşünüyoruz" diye heyete sundu.

Göreve başladıktan 3 ay sonra "Bizim performansımızı etkileyen unsurlar var. Bunların bertaraf edilmesi gerekiyor" diye başkanımıza sundum. Burada kastettiğim paralel yapıydı. O rapor hâlâ bende kayıtlı. Haşim Kılıç raporu okumadan bana teşekkür etti. Ama ciddiye almadı. Ben bu yapılanmayı başkana sürekli söyledim ama kendisi bunları ciddiye almıyor.

AYM'de tek adama bağlı bir paralel yapılanma var. Dıştan görülen yapı ile içteki anlayış örtüşmüyor. Başkana açıkça paralel yapılanmayı söyledim. O da bana "Bu meseleleri konuşma yoksa seni gönderirim" dedi.

AYM'deki paralel yapılanma Kılıç'ın bertaraf edeceği bir şey değil, çok geçmişten geliyor. Haşim Bey bu saatten sonra bu yapıyı bertaraf etmez. Çıkıp bütün kamuoyundan özür dilemeli. Kılıç hukuksuz bir çok şey yapıyor ama kamuoyu bunun üzerine gitmiyor. Paralel yapı olayını da inkar ediyor. 

'KILIÇ İÇİN GEREĞİ YAPILMALI'

Hayatımda ne AK Parti'ye ne de diğer partilere oy verdim. AK Parti seçilmiş meşru bir hükümet bunun AK Parti olması önemli değil diğer partiler de olabilir. Bir tarafta meşru yapılanma diğer tarafta paralel yapı gibi gayri meşru yapılanma var. Ben burada herkesin hükümeti desteklemesini istiyorum. Haşim Kılıç'ın ikisi arasında denge gözetir bir hali var.

Paralel yapı AYM'nin omurgasıdır. Yapıdan olmayan insanlarsa o akıntıya karşı kürek çekiyor.

Genel sekreter Oğuz Kaya ve Alparslan Altan paralel yapı üyesidir. Bu kişiler yapıya uygun hareket ediyor. AYM karar veriyor, bu raportörler dosyayı değiştiriyor. Başkan Haşim Kılıç'ın bu üyelere soruşturma başlatması gerekiyor. Bunların hepsi ispatlı. Haşim Kılıç hakkında gereği yapılmalı. AYM'de 17 üye var, tutanak yok. AYM'deki raportörlerin yarısından fazlası paralel yapıdan. 

'BAŞKAN PAZARLIKLARI BAŞLADI' 

Haşim Kılıç'a bu üyelerin ihanet içinde olduğunu söyledim ama bana "Tayyip Erdoğan ağzıyla konuşma" dedi.

Yapının vaat ettiği bir güç var başkana. Paralel yapının olduğu hiçbir yerde adalet olmaz. Kılıç'tan sonra başkan için pazarlıklar başladı. 

Eski Anayasa Mahkemesi Raportörü Yrd.Doç. Dr. Emir Kaya, aHaber\'de Mehmet Ali Önel yönetimindeki Deşifre programına konuk oldu.