Eski yüksek yargı üyeleri hakim karşısında

FETÖ'nün darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan yüksek yargı üyelerinin yargılanmasına devam edildi- Eski Yargıtay Üyesi Bilal Köseoğlu'nun, tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrol şartıyla tahliyesi
Eski yüksek yargı üyeleri hakim karşısında

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay ek binada görülen duruşmada, eski Yargıtay Üyesi Bilal Köseoğlu hakim karşısına çıktı.

Sanık Köseoğlu, duruşmaya tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi aracılığıyla katıldı.

Duruşmada Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Mutahhar Keleşoğlu, sanık hakkındaki iddianamenin özetini okudu.

İddianamede, sanığın örgüt talimatıyla YARSAV'a üye olduğu, yine örgüt talimatıyla Yargıtaya seçilenler arasında bulunduğu, örgütün önem verdiği Yargıtay 4. Hukuk Dairesinde görev yaptığı, himmet verilen örgüt toplantılarına katıldığı belirtildi.

Sanığın evinde yapılan aramada ele geçirilen flaş diskte örgüt lideri Fetullah Gülen'in konuşmalarının yer aldığı videolar ve yazılar, örgüt mensuplarının gözaltına alınma görüntüleri, FETÖ'yü öven klipler ve darbe girişimiyle ilgili değerlendirmelerin yapıldığı yazılar bulunduğu aktarılan iddianamede, sanığın örgüt hiyerarşisine dahil olduğu, örgütün stratejisi ve amaçları doğrultusunda sıkı bir disiplinle hareket ettiği kaydedildi.

Daha sonra savunmasını yapan sanık Köseoğlu, sözlerine darbeyi lanetleyerek başladı.

Usul itirazlarını dile getiren Köseoğlu, kendisi için gözaltına alındığı tarihteki yargılama usulüne göre atılı suç görev suçu kabul edilirse Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesince, kişisel suç kabul edilirse Yargıtay Ceza Genel Kurulunca yargılanması gerektiğini savundu.

Darbe suçunu sadece askerlerin işleyebileceğini öne süren Köseoğlu, "Polis dahi darbe yapamaz, onun yaptığı başka bir şeydir." dedi.

Aramada bulunan flaş diske değinen Köseoğlu, flaş diskte teslim olmadan bir gün önce yüklenmiş veriler bulunduğunu, bunun mantıklı olmadığını söyledi. Sanık Köseoğlu, flaş diskin kendisine ait olmadığını, başkasına ait olduğunu düşündüğü bu delilin kendi dosyasıyla karıştığını ileri sürdü.

Örgüt talimatıyla YAR-SAV üyesi olduğu yönündeki suçlamayı da reddeden Köseoğlu, HAK-SAV adında yeni bir birlik kurulması için çalıştığını ancak bu gerçekleşmeyince YAR-SAV'a üye olduğunu söyledi.

Bank Asya'da hesabının bulunmadığını, örgütün gizli haberleşme programı ByLock'u hiç kullanmadığını savunan Köseoğlu, örgüt mensuplarının yazışmalarında geçen "Bilal" isimli kişinin de kendisi olmadığını öne sürdü.

Sanık Köseoğlu, tutuklu bulunduğu sürenin de göz önüne alınarak tahliyesini istedi.

Verilen aranın ardından toplanan mahkeme heyeti, sanığın tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi. Sanığa yurt dışına çıkış yasağı ve haftada bir en yakın kolluk birimine imza verme şartı getirildi.

Sanık hakkında ifade veren eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem, eski HSYK Üyesi İbrahim Okur ve eski Yargıtay Üyesi İlhami Dal'ın tanık olarak dinlenmesi, duruşmanın 22 Ekim'e bırakılması kararlaştırıldı.

Kaynak: