Esnaf umduğunu bulamadı

Yeni Haber - İsmail Poçan
Esnaf umduğunu bulamadı

Bu düğün sezonu esnafını yüzünü güldürmedi. Ekonomideki hızlı gelişmelere ilave gurbetçilerin gelmesi ile de, esnaf işlerim artacak diye beklerken tam tersi oldu. İşlerin azlığına bir de, Alâeddin-Adliye arasındaki tramvay hattı çalışmaları eklenince, esnaf sezonu hayal kırıklığıyla kapattı.

 

2014’ün düğün sezonunda altın, beyaz eşya, çeyizlik, gelinlik piyasanın beklentilerini karşılayamadı. Gurbetçilerinden medet uman esnaflar umduklarını bulmazken birde buna Alaeddin-Adliye arasındaki tramvay hattı çalışmalarından dolayı müşterilerin ulaşım sıkıntısından dolayı satışlarının düştüğünü ifade ettiler.

YENİ NESİL ALTIN SEVMİYOR

Geçen seneye göre düğün sezonundaki hareketliğin az sürdüğünü belirten Poçan Kuyumculuk satış danışmanı Mevlüt Tezgel, bu durumu en çok küçük esnafı etkilediğini söyledi. Okulların kapanmasıyla başlayan ve hala tamamlanamayan Alaeddin-Adliye arasındaki tramvay hattı çalışmalarının da satışları etkilediğini ifade eden Tezgel, gurbetçilerden de yurt dışında yaşanan krizden dolayı gereken ilgiyi görmediklerini ifade etti. Yeni nesil çiftlerin altın sevmediğini belirten Mevlüt Tezgel, “Evlenecek olan çiftler gerdanlık, bileklik ve küpeden oluşan setleri daha çok tercih ediyor” diye konuştu.

GELİNLİK SATIŞLARI DA DÜŞTÜ

Bedesten’deki çevre düzenlemesi ve tramvay hattındaki çalışmalardan dolayı gelinlik satışlarında yüzde 30 düşüş yaşadıklarını belirten Narin Gelinlik yetkilileri, “Çalışmalardan dolayı müşterilerimiz araçlarıyla buraya ulaşamıyor. Toplu ulaşımda ise otobüs seferlerinin yerleri değişti. Dolmuşlar aynı şekilde ulaşamıyor.  Böyle olunca da işlerimizde geçen yıla oranla ciddi bir düşüş yaşandı” dedi.

ÇEYİZLİK SATIŞLARINDA DURGUNLUK VAR

Gelin adaylarının vazgeçilmezi olan çeyizlikler, piyasadaki durgunluktan etkilendi. Dükkan sayısının oldukça fazla olduğunu belirten Özler Perde- Çeyiz satış danışmanı Muhammet Memiş Kaynak, Bedesten içerisindeki çevre düzenlemesinin ardından müşterilerini kaybettiklerini söyledi.  Alaeddin-Adliye arasındaki tramvay hattı çalışmalarının da başlamasıyla işlerinin daha da kötüye gittiğini belirten Kaynak, işlerinde yüzde 40’lık bir düşüş yaşandığını belirtti. 

ZAMANLAMA YANLIŞ

Bölgede beyaz eşya mağazası sorumlusu İdris Çetin, beyaz eşyada beklentilerinden fazla olduğunu söyledi. Geçen yıla göre yüzde 10 oranında artış olduğunu ifade eden Çetin, Alaeddin-Adliye arasındaki tramvay hattı çalışmalarından dolayı, yüzde 30 müşteri kaybı olduğunu belirtti. Çalışmaların zamanlamasının yanlış olduğunu söyleyen Çetin, çalışmalarla ilgili kendilerinin de bilgilendirilmesi gerektiğini ifade etti. Genel olarak durumdan şikayetçi olan esnaflar, çalışmaların bir an önce bitirilmesini ve işlerinin düzene girmesini istiyor.