Etnospor Festivali'nde unutulmaya yüz tutmuş sporlar geliştiriliyor

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Erdoğan, "Dünyada egemen olan spor endüstrisi çatısı altında yer bulamayan, unutulmaya yüz tutmuş sporların yeniden gündeme gelmesi, lisanslaşmalarının geliştirilmesi için bir çalışma yapıyoruz." dedi.
Etnospor Festivali'nde unutulmaya yüz tutmuş sporlar geliştiriliyor

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, "Dünyada egemen olan spor endüstrisi çatısı altında yer bulamayan, arka plana itilen ama halklar tarafından karşılığı olan ve unutulmaya yüz tutmuş sporların yeniden gündeme gelmesi, lisanslaşmalarının geliştirilmesi için bir çalışma yapıyoruz." dedi.

Erdoğan, Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından Küçükçekmece'deki Bezirganbahçe Meydanı'nda gerçekleştirilen ve Anadolu Ajansı’nın (AA) global iletişim ortağı olduğu Etnospor Kültür Festivali'nin son gününde AA'ya değerlendirmelerde bulundu.

Bilal Erdoğan, vatandaşların gösterdiği ilgiden büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek, dün de çok yoğun bir kalabalık olduğunu bugün hafta sonu olması nedeniyle katılımın iki katına çıktığını dile getirdi.

Bu yolculuğa iki yıl önce başladıklarını vurgulayan Erdoğan, "Kırgız kardeşlerimizle bir toplantımızda bu fikir oluştu. Dünya Göçebe Oyunları çerçevesinde daha güçlü bir etkinlik yapmak istediklerini söylediler. Önce bir vakıf çalışmasıydı sonra konfederasyon olarak devam ettik. Bunun üzerine Kırgızistan ziyaretlerimiz oldu. Göçebe Oyunları organizasyonuna katkılar verdik. Göçebe oyunları da eylülde olacak. Aslında Türkiye’nin bünyesinde yapılan bir etkinlik. Bizler de Türkiye'de konfederasyon olarak bu misyonu üstlenen bir etkinlik yapmaya karar verdik. Halkımızın daha geniş kesimlerine bu geleneksel sporlarımızı nasıl tanıtabilir, nasıl daha popüler yapabiliriz, bu bölgede böyle bir festival yapabilir miyiz diyerek, bugün içinde bulunduğumuz Etnospor Kültür Festivali'ni organize ettik." diye konuştu.

"Etnospor misyonu aslında dünyayı ilgilendiren bir misyon"

Erdoğan, bundan sonra festivalin uluslararası olmasını amaçladıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Etnospor misyonu aslında global, bütün dünyayı ilgilendiren bir misyon. Dünyada egemen olan spor endüstrisi çatısı altında yer bulamayan, arka plana itilen ama halklar tarafından karşılığı olan ve unutulmaya yüz tutmuş sporların yeniden gündeme gelmesi , lisanslaşmalarının geliştirilmesi için bir çalışma yapıyoruz. Sadece Türkiye, Türk Cumhuriyetleri ve İslam dünyası değil dünyadaki bütün geleneksel sporların yaşatılmasını istiyoruz. Dolayısıyla bir sonraki etkinliğimizin uluslararası olması muhtemel. Bu etkinliğe gösterilen teveccüh de bunu gerektiriyor."

Festivali yaparken birinci hedeflerinin çocuklara ulaşmak olduğuna vurgu yapan Erdoğan, "Hatta arkadaşlarıma 'Yetişkinler yanlarıda çocuk getirecekse gelsinler' dedim. Çünkü bizim burada önem verdiğimiz değerlerin yaşaması erken yaşta bunların tanınmasıyla ilişkili. Erken yaşta öğrenilen spora hayatın geri kalan döneminde devam edilebiliyor. Onun için çocukların katılımına çok önem verdik. Gerçekten çocuklar da en kalabalık katılımcı kitlesi." değerlendirmesinde bulundu.

Bilal Erdoğan, son günde Mas güreşi deneyeceğini, hedef okçuluğu yapacağını ve ardından kapanıştaki madalya törenine katılacağını söyledi.

"Amacımız unutulmuş kültürümüzü tekrar gün yüzüne çıkarmaktı"

Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz de festivali bir diriliş ve uyanış festivali olarak gördüklerini belirterek, etkinliğin Türk halkının kendi kültürel kimliğiyle buluşma ve barışmasına vesile olduğunu söyledi.

Karadeniz, vatandaşların oldukça yoğun bir ilgi gösterdiğini dile getirerek, "Türkiye’de ve İstanbul'da ilk kez böyle bir festival yapılıyor. Bundan sonraki festivallere daha çok ilgi gösterileceğine inanıyoruz. Vatandaşlarımız da bizlere festivalden oldukça memnun olduklarını ifade ettiler. Biz 'Sumo güreşini duymuştuk ama Mas güreşini ilk defa duyduk' dediler. İşte bu festivalin de amacı buydu. Ayrıca unutulmuş kültürümüzü tekrar gün yüzüne çıkarmaktı. Bizim her alanda ne kadar köklü bir millet olduğumuzu bir kere daha göstermekti. İstanbul'un çok farklı yerlerinden insanlar geldi. Festivalin Küçükçekmece'de yapılması da bizi ayrıca mutlu etti." diye konuştu.

Karadeniz, festivale ulaşım anlamında İstanbul’daki bütün belediyelerin büyük bir katkı sunduğunu ifade etti.