EURO 2016 olaylı başladı

Fransa'da 10 Haziran'da başlayan 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2016), sportif yönünden çok saha dışındaki olaylarla gündeme geldi.
EURO 2016 olaylı başladı

Fransa'da 10 Haziran'da başlayan 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2016), sportif yönünden çok saha dışındaki olaylarla gündeme geldi.

Geçen yıl kasım ayında, 130 kişinin hayatını kaybettiği Paris'teki terör saldırıları nedeniyle alınan yoğun güvenlik önlemleri ve hükümetin çalışma yasası reformuna karşı 4 aydır süren protestolar altında başlayan EURO 2016, 10 Haziran'da Fransa ile Romanya arasında oynanan açılış maçından bu yana geçen 3 günde de taraftar şiddetine sahne oldu.

Açılış karşılaşmasından bir gün önce İngiliz taraftarlar ile Fransız vatandaşları arasında, İngiltere-Rusya mücadelesinin yapılacağı Marsilya kentinde kavga çıktı. Yaklaşık 200 kişinin karıştığı ve İngiliz taraftarların kamu mallarına zarar verdiği kavga, devamında yaşanacak olayların adeta artçısı niteliğindeydi.

İngiltere-Rusya maçından bir gün önce Marsilya'da bulunan iki takım taraftarları birbirine girdi. Marsilya'nın Vieux-Port bölgesinde bulunan kafe ve barlarda toplanan taraftarlar, kavgaya müdahale eden Fransız polisine de taş ve şişelerle saldırdı.

Karşılaşmanın yapılacağı 11 Haziran'da İngiliz ve Rus taraftarlar, bir kez daha kavga etti. Sayıları 500’ü bulan grubu ayırmak için tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullanmak zorunda kalan polis, 10 kişiyi gözaltına aldı. Olayda 4'ü ağır, 35 kişinin yaralandığı bilgisi verildi.

Holigan şiddeti, 12 Haziran'ı da boş geçmedi. Lille şehrinde Almanya ile Ukrayna arasındaki maç öncesi iki takım taraftarlarının, birbirlerine şişe atmasıyla başlayan kavgada 2 kişi hafif yaralandı. Milli takımlarının maçını izlemek için Nice kentinde bulunan Polonya ve Kuzey İrlandalı taraftarlar da "Nice Ultras" adındaki yerel taraftar grubunun saldırısına uğradı.

Yerel basın, o gece 24 yaşındaki Kuzey İrlandalı bir taraftarın, takımının Polonya'ya 1-0 yenildiği karşılaşmanın ardından Nice'in Promenade des Anglais bölgesinde yüksek bir korkuluktan düşerek hayatını kaybettiğini de paylaştı.

3 günde 63 gözaltı

Fransa İçişleri Bakanlığı, şampiyonanın başladığı cuma gününden beri çıkan olaylar nedeniyle toplam 116 kişi hakkında soruşturma yapıldığı ve 63 kişinin gözaltına alındığını belirtti.

Bakanlığın açıklamasında ayrıca 3 kişinin, şiddete başvurdukları gerekçesiyle sınır dışı edildiği, 5 taraftarın ise kamu düzenini bozma ihtimali sebebiyle ülkeye girişine izin verilmediği bildirildi.

Savcılıktan yapılan açıklamada ise 6 İngiliz, 3 Fransız ve bir Avusturyalı taraftarın, yargılanacağı ifade edildi.

Marsilya Savcısı Brice Robin, "şiddet olayı çıkarma konusunda çok hazırlıklı" dediği 150 Rus holiganın, İngiltere-Rusya maçı öncesinde çıkan olaylardan sorumlu olduğunu söyledi. İngiliz taraftarların da olayların çıkmasında etkili olduğunu belirten Robin, yaralananların çoğunun İngiliz olduğunu kaydetti.