EURO 2016'ya holigan tehdidi

EURO 2016'nın başlamasına saatler kala güvenlik açıkları ve taraftarlar arasında yaşanan tartışmalar endişe uyandırıyor.
EURO 2016'ya holigan tehdidi

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın (EURO 2016) başlamasına saatler kala güvenlik açıkları ve taraftarlar arasında yaşanan tartışmalar endişe uyandırıyor.

Ev sahibi Fransa ile Romanya arasında bu akşam yapılacak açılış maçı ile başlayacak EURO 2016 boyunca yaşanabilecek terör saldırısı ve holigan şiddeti gibi konular ülkenin gündeminde üst seviyede yer alıyor.

Fransa emniyetinin üzerinde en çok durduğu konular arasında taraftarlar kavgalarını engellemek bulunuyor. Fanatik taraftar grupları ve ırkçılık içerikli eylemleri yakından izleyen güvenlik birimleri, riskli maçlar ve gruplaşmalar üzerine yoğun çalışmalar yürütüyor.

İngiliz taraftarlar ile Fransız vatandaşları arasında dün gece Marsilya Limanı çevresinde çıkan kavgada 2, Eyfel Kulesi çevresindeki taraftar alanının açılış konseri sırasında yaşanan olaylar sırasında ise 6 kişi gözaltına alındı.

İçişleri Bakanlığına bağlı Holiganizmle Mücadele Birimi yöneticisi Antoine Boutonnet ise özellikle sosyal medya üzerinde son günlerde oldukça çok konuşulan taraftar hareketleri ile ilgili uyarılarda bulundu. 

Sosyal medya üzerinde iletişim sağlayan futbol holiganları, özellikle bazı maçlarda hem stat içinde hem de taraftar alanlarında taşkınlık çıkarma çağrıları yapıyor. İngiltere-Rusya, Almanya-Polonya, Türkiye-Hırvatistan, İngiltere-Galler ve Polonya-Ukrayna maçları sırasında fanatiklerin olay çıkarabileceği uyarılarına karşı ekstra önlemlerin alınması bekleniyor.

Boutonnet, resmi olarak herhangi bir listenin oluşturulmadığını söylese de bahsi geçen 5 karşılaşmanın yüksek risk taşıdığını kabul etti. Bu nedenle de bu 5 maçta stat içi ve çevresinde özel güvenlik tedbirleri uygulanacak. Şampiyonaya katılan ülkelerden gelen emniyet birimleri de yine bu maçlarda taraftarlar arasında bulunacak.

Türkiye-Hırvatistan maçı da riskli maçlar listesinde

EURO 2016'da 12 Haziran Pazar günü oynanacak Türkiye-Hırvatistan maçı sırasında da ekstra güvenlik önlemleri alınacak.

Yerel medyada yer alan ve Fransız istihbaratına dayandırılan bir haberde, Avrupa'nın değişik ülkelerinden ırkçı holiganların, Türk taraftarlara saldırı hazırlığında oldukları öne sürüldü.

Fransa 1. Futbol Ligi'nin (Ligue 1) şampiyonu Paris Saint-Germain'in (PSG) ırkçı taraftar grubu KOP da bu yönde hazırlıkları olduğunu saklamıyor. KOP ve Türk taraftarları arasında daha önce de sürtüşmeler yaşanmıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da bildiri yayımlayarak EURO 2016 için Fransa'ya gidecek Türk taraftarlara uyarıda bulunmuştu.