‘Evet’ demek için sıraya girdiler

Evlenip mutlu bir yuva kurmak için yaz mevsimini seçen Konyalılar adeta düğün salonlarına akın ederken, Konya’daki birçok düğün salonu, ilk baharda aldıkları rezervasyonlarla yaz sezonunu kapatmış durumda.
‘Evet’ demek için sıraya girdiler

Evlenip mutlu bir yuva kurmak için yaz mevsimini seçen Konyalılar adeta düğün salonlarına akın ederken, Konya’daki birçok düğün salonu, ilk baharda aldıkları rezervasyonlarla yaz sezonunu kapatmış durumda. Bazı salonlarda temmuz ayındaki düğün sayısının 100’ün üzerine çıktığı öğrenilirken, pilavın kişi başı fiyatı 13 ila 16 lira arasında, gece düğünün kişi başı fiyatı ise 20 ila 25 lira arasında değişiyor.

2019 yaz sezonunun kendileri adına oldukça hareketli geçtiğini dile getiren Atiker De Luxe Genel Müdürü Tayyar Sami Atiker, “Bu yılın altıncı ayı itibarıyla düğün sezonu kendi şirketimiz adına, her sezon olduğu gibi yine bu sezonda üzerine yüzde 20 koyarak devam etmektedir. Yani rezervasyonlarımız bu şekildedir. Temmuz ayı içerisindeki düğün sayımız şimdilik 100 civarında. Tabi insanlar hizmet talep ederken güven ve kalitede ısrar ediyorlar. Piyasada ekonomi ile ilgili biraz olumsuz bir izlenim var. Meslektaşlarımız ve müşterilerimiz, sıkıntılı bir süreç geçirdiklerine dair görüş beyan ediyorlar. Ama elhamdülillah biz daha bunları yaşamadık. Dediğim gibi üzerine koyarak gidiyoruz. Bizim altı tane salonumuz var ve her birine de de ayrı talepler var. Ne kadar şükretsek az. İki tane bahçemiz var. İki tane kapalı salonumuz var. Meram ve Karatay’daki salonlarımız kullanım açısından uygun olduğu için bereketli bir sezon geçiriyoruz” şeklinde konuştu.

sam-atkerrrr.jpg

“KÂRLILIK ORANLARI AZALDI”

Düğün salonlarındaki eski kârlılık oranlarının bittiğini söyleyen Atiker, “Ekonomik belirsizlik münasebetiyle hala fiyatlarda bir belirsizlik var. Düğün salonlarının giderleri arttı. Biz bu giderlerimizi ne yazık ki rezervasyon fiyatlarımıza yansıtamıyoruz. Çünkü müşterimize bunu anlatmakta zorluk çekiyoruz. Piyasada rekabet çok olduğu için de bu kârlılık oranları düşmüş durumda. O yüzden biz burada kârdan fedakarlık ederek çeşitli spekülasyonları geriye atıp, insanımızın mutlu gününü paylaşmak istiyoruz. Para konusunda belki bu aralar sıkıntı çekebiliriz ama, ticarette parayı bugün olmasa bile yarın yine kazanırız. 2019’da yaşıyoruz ama bizim hedefimiz her zaman için 2020. Hep bir sonraki yılı düşünüyoruz. Biz bu sene salonlarımızı bir şekilde doldurduk ama seneye biraz daha farklı neler yapabiliriz de rezervasyonlarımızı artırırız diye düşünüyoruz. Biz eğer bu sezonda insanları memnun edersek, insanlar 2020’de yine memnuniyetle bize dönüş yaparlar.  Bizim amacımız o” dedi.

evet-5.jpg

“HER ŞEYE RAĞMEN BEREKETLİ BİR SEZON GEÇİRİYORUZ”

Ticarette, özellikle de hizmet sektöründe insanlara güven oluşturmanın önemli olduğuna değinen Atiker, “Yani insanlar bu tür organizasyonlarda size güveniyorsa teveccühlerini gösteriyorlar. Amaç, gelen insanlara mahcup olmama. Bunu sağladıktan sonra; konsepti, fiyatı, kaliteli yemekleri sağlamak kolay. Bu öngörülerde şüphesiz ki, sektördeki 20 yıllık tecrübemiz de belli bir standardı yakalamamızı sağlıyor. Ve bu standart gün be gün daha ileriye giderekten yükseliyor. Her geçen gün burada kalite yükseliyor. Ama genel itibarıyla yüzde 90 civarında insanlara memnuniyeti biz sağlıyoruz. Herkesi memnun etmek tabi ki çok zor. İnsanlar, ‘Ben Atiker’de bu organizasyonu yaptırıyorsam, gelen misafirimi memnun edeceğim ve mahcup olmayacağım’ izlenimi ile yaklaşıyorlar. İşte insanların bize teveccühü be sebepten kaynaklanıyor. İnsanların sadece düğünlerinde değil, cenazelerinde, kınalarında ve nişanlarında da her zaman yanındayız. Her şeye rağmen bereketli bir sezon geçiriyoruz diyebiliriz” şeklinde konuştu.

evet-2-001.jpg

“DAVETLİ SAYISI DÜŞÜYOR”

Düğünlerde rezervasyon sayısı yüksek olsa da davetli sayısında keskin bir düşüş olduğunu söyleyen Alyans Kösedağ Düğün Bahçesi Sahibi Tarık Kösedağ, “Geçen yıllara göre bu sene biraz durgunluk var düğünlerde. Sebebi ise şuan yaşadığımız ekonomik sıkıntılar. Düğün rezervasyonları geçen yılla aynı olabilir ama kişi sayıları düşüş gösteriyor. Örneğin geçen sene iki bin kişiye yemek veren bir düğün sahibi, bu sene o sayıyı eliyor ve bin kişiye düşürüyor. Böylelikle davetli sayısını azaltıyor. Bunu yaparak da masraftan kaçmak zorunda kalıyor. 2018 yılında salonlarımızda üç bin, dört bin hatta beş bin kişilik düğünler yapılıyordu. Davetli sayısının kalabalıklığı ön plandaydı. Maalesef bu sene davetli sayıları ağırlıkla bin ila bin 500 kişi arasında değişiyor” şeklinde konuştu.

kosedag.jpg

 

“BU SENE ZAM YAPMADIK”

Düğünlerde kullanılan ürünlerin hepsine zam geldiğini ama düğün fiyatlarına bunu yansıtmadıklarını belirten Kösedağ, “Örneğin geçen sene 6 lira olan pirinç şu anda 8 lira. Ette fazla oynama olmadı. Et bir çıkıyor bir düşüyor. Mesela 20 liralık tereyağı şimdi yaklaşık 39 lira. 20 liraya aldığımız salça şu anda 45 lira. 400 liraya aldığım odunun tonu şu anda 700 lira. Bütün bunları fiyata hiç yansıtmadık, ayakta durmaya çalışıyoruz. Bu fiyatları yükseltemememizin sebebi de Konya’da rekabetin fazla olmasından da kaynaklanıyor. Önümüzdeki sezonda inşallah daha iyi olacak” dedi.

evet-3.jpg

evet-1.jpg

SEYFULLAH KOYUNCU/ YENİ HABER GAZETESİ