Erol Çimen

Erol Çimen

Evlenilmeyenler

Evlenilmeyenler

        İslami hükümlere göre kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlara ”Muharremat” adı verilmektedir. Haramlığı müebbet ve muvakkat olmasına göre bu sınıf ikiye ayrılmaktadır. Müebbeden haram olan kadınlar 3 kısma ayrılır.

1-Soy itibariyle haram olan kadınlar

2-Nikah hısımlığından dolayı haram olan kadınlar

3-Süt emme ve emzirmeden dolayı haram olan kadınlar.

          Soy itibariyle haram olan ve kendileri hakkındaki hüküm ebediyyen değişmeyen kadınlar yedi sınıftan ibarettir.

1-Anneler:Anne tabirinin içinde baba ve ana tarafından olan büyük annelerde dahil olup ister nikahlı bir evlenmeden, ister zina suçundan gelmiş olsun oğluna ve torununa ebediyyen haramdır.

2-Kızlar:Bir şahsın kendi kızı ile oğul ve kız tarafından olan kız torunlarının hepsi buraya dahildir. Bahsi geçen kadınlar ister nikahlı bir evlilikten, isterse zina suçundan meydana gelmiş olsun haramlık bakımından bir fark yoktur.

3-Kız kardeşler: Bu sınıfta toplanan kadınlar ister ana baba bir, isterse baba veya ana bir olsunlar oğlan kardeşi ile evlenmeleri kesinlikle caiz değildir ve bu haramlık ebedidir.

4-Halalar: Babamızın kız kardeşi olan kadınlar ister ana baba bir, isterse tek yönden bir yakınlığı olsun kardeşinin oğlu ile kesinlikle evlenemezler.

5-Teyzeler: Annemizin kız kardeşi olan kadınlar ister ana baba bir kardeş olsunlar, isterse ana veya baba tarafından kardeş olsunlar kız kardeşlerinin oğlu ile kesinlikle evlenemezler.

6-Biraderin kızı

7-Hemşirenin kızı

        Bir kimsenin oğlan veya kız kardeşi ister ana baba bir isterse tek taraftan bir yakınlığa sahip bulunsun, bunların kızları amca veya dayıları ile evlenemezler. Bu haramlık müebbet bir yasaklama olarak devam eder.

          Nikah yoluyla haram olan kadınlar dörde ayrılır.

1-Üvey anneler: Babasının veya dedesinin nikahlayacağı bir kadın bunların nikahı altına girdiği anda üvey oğluna ve torununa haram olur.

2-Kayın valideler: Bir erkek nikahladığı kadının anası ile bu kadının ana veya babasının annesi ile evlenemez.

3-Üvey Kızlar: Bir kimsenin nikahladığı kadının  önceki evlilikten olmuş kızları ile bu kızın çocuklarının ve torunlarının kızlarını alması haramdır.Kendisi ile zina edilen bir kadın, zina eden erkeğin oğluna veya torununa, babasına veya dedesine haram olduğu gibi kadının kızı, oğlunun veya kızının kızı o erkeğe haramdır.

4-Gelinler: Oğlunun karısı ile erkek torunlarının hanımlarını içine almaktadır. Bir kimse oğlunun boşadığı kadını alamadığı, torunlarının birisinin ölümü veya boşanması ile dul kalmış karısı ile asla evlenemez. Bu haramlık müebbeddir.

       Emme veya emzirmeden meydana gelen haramlık soy itibariyle olan haramlık gibidir. İki çocuk kendi analarından başka üçüncü bir kadının sütünü emmekle süt kardeşi olurlar. Bir kimse süt oğlunun veya süt babasının boşadığı kadını alamaz. Bir kadında süt kızının kocası ile evlenemez.

        Bir kimse aynı anda:

1-İki kız kardeşi

2-Karısının hala ve teyzesini

3-Karısının oğlan veya kız kardeşinin kızını karısı ile birlikte ve aynı zamanda bir nikah altında toplayamaz.

       ALLAH hepimizi haramlardan korusun. Amin. Selam ve Dua İle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erol Çimen Arşivi
SON YAZILAR