Fakıbaba'dan Kılıçdaroğlu'na haram et açıklaması

Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Sırbistan'dan ithal edilecek etlerin besmelesiz kesildiği' yönündeki sözlerine ilişkin açıklama yaptı.
Fakıbaba'dan Kılıçdaroğlu'na haram et açıklaması

Kılıçdaroğlu'nun, "Bunlar besmelesiz kesildi" iddiasını değerlendiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun söyledikleri doğru değil. Gelmeyen bir şeyle ilgili bunu demek de doğru değil. Zaten bu konuda düzenlemelerimiz var; eti Sancak bölgesinden alıyoruz. Bizim orada resmi veterinerlerimiz, Müslüman kasaplarımız var. Kendi dini kurallarımıza göre hayvanlar kesiliyor ve buraya gelinceye kadar da kontrol altında tutulacak yani haram olan bir şey kesinlikle söz konusu değildir, tamamen helal et kesimi vardır." diye konuştu.

Fakıbaba, Bosna Hersek'ten de et alındığına işaret ederek, "Biz Müslüman kardeşlerimizi kalkındırmak için alıyoruz. Başka yerden alacağımıza, Sırbistan'dan alalım, Bosna Hersek'ten alalım, hiç olmazsa Müslüman kardeşlerimizin geliri artsın. Sırbistan'daki anlaşmamızın da bir anlamı odur." değerlendirmesinde bulundu.

Sırbistan'dan et getirmek için kuralların Türkiye tarafından belirlendiğinin altını çizen Fakıbaba, alımlardan önce oraya gidilerek kesimhanelerin görüleceğini ve uygun görülmeyen hayvanların kesilmeyeceğini vurguladı.

Sığır eti ithalatı konusunda yapılan ve Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemenin Et ve Süt Kurumu (ESK) için çıkarıldığına dikkati çeken Fakıbaba, "Et ithal etmek için bizden onay alınması lazım. Onun için hiçbir özel firma et ithal edemez. Vatandaşlarımız rahat olsunlar. Et ithalatı sadece Bakanlığımıza bağlı ESK tarafından yapılmaktadır." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sırbistan'ın Sancak bölgesine yaptığı ziyareti hatırlatan Fakıbaba, bölge halkının Erdoğan'ı coşkuyla karşıladığını ve 'selamünaleyküm' diyerek selamladıklarını söyedi.

Fakıbaba, Bakanlık olarak alt gelir grubunun da et tüketimini artırmak için çalışmalarda son aşamaya geldiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Kafa karıştırıcı cümleler alt gelir grubunun et tüketmemesine neden olabilir ve bu da bizi üzer. İnşallah çok kısa zamanda et fiyatlarının hiç olmazsa alt gelir grubunun alabileceği bir bedelde olacağını bazı marketlerde göreceksiniz. Yarım kiloluk paketlerle vatandaşın ve özellikle de dar gelirli kardeşlerimizin karşısına çıkmış olacak. Biz de mutluluk duyacağız. Bu arada besici kardeşlerimizle ilgili de düşüncelerimiz var, bunların ikisini aynı anda açıklayacağız. AK Parti iktidarları hem üreticinin hem sanayicinin hem de tüketicinin yanında olmuştur. Ben de geldiğim günden beri aynı şeyi söylüyorum; tüketiciyi kazandıracağız tabii ki ama üretici ve sanayici arkdaşlarımıza da saygı duyacağız. Üçünün dengede gitmesi gerektiğine inanıyoruz."

Söz konusu çalışmaların amacının tüketicilere uygun fiyatlı et satmak olduğunu aktaran Fakıbaba, hem üreticilerin hem de tüketicilerin mağdur olmayacağı düzenlemeler için çalıştıklarını belirtti.

KAYNAK:AA