Fakslar artık tarih oldu!

Teknolojik gelişmelere paralel olarak eski alışkanlıklarımızın yerini yenisi alıyor. Makinaların yerini artık bilgisayarlar alıyor.
Fakslar artık tarih oldu!

Faks göndermede geçmişten günümüze büyük değişiklik yaşadı. Var olan telefon hatlarından yararlanarak, karşılıklı iki tarafta bulunan belgegeçer ile, resim, yazı, grafik vb. verilerin, ses sinyalleri halinde hızlı bir şekilde aktarımını sağlar.  İlk ''faks'' (facsimile photo-belgegeçer) 1922 yılında Washington DC'de telefon hattı üzerinden gönderildi. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte faks makinaları neredeyse hiç kullanılmıyor. Birçok ürün artık faks modemiyle birlikte kullanılıyor. E-mail hayatımıza girdiğinden beri de faks gönderimleri de e-mail üzerinden yapılabiliyor. Dijital ortamda hazırlanan herhangi bir döküman, sadece e-maile eklenerek, herhangi bir faks numarasına gönderilebiliyor. Bu işlem için sadece e-mail adresi kullanıldığından o sırada ofiste bulunmaya, faks sunucusuna bağlanmaya veya faks sunucusunda sıraya girmeye gerek kalmıyor. Günümüzde modemler ve İnternet üzerinden bu hizmeti sunan servis sağlayıcılar aracılığıyla bilgisayarlardan da belge gönderimi yapılabilmektedir.

faks.jpg

FAKS KULLANIMI YÜZDE 10

Dünden bugüne faks kullanımı hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Detaykopi Büro makinaları sahibi Yaşar Ali Pirinç, faks kullanımının gün geçtikçe azaldığını söyledi. Eskiden faks kullanımının yüzde 100 olduğunun altını çizen Pirinç, şu an için faks kullanımının yüzde 10 olduğunu vurguladı. Bu durumda teknolojinin etkili olduğunu belirten Pirinç, “Gelişen teknoloji ile birlikte e-mail ve taramanın yükselmesinden dolayı artık kağıt tasarrufu yapmak için birçok özel kurum mail yoluna döndü. Sadece resmi kurumlar ellerinde bir örnek bulundurmak için faks istiyorlar. Yine bazı kurumlar ellerinde belge olmasından dolayı internete güvenmedikleri için faks çektiriyorlar” diye konuştu. Müşterilerin artık faks istemediğinin altını çizen Pirinç, “İlk başladığımız zamanlarda haftalık 50 adet faks satılıyordu. Şimdi senede belki 1 tane satılıyor. Birçok ürün artık faks modemiyle birlikte geliyor. Müşteri faks istemiyor. Tarama yaparak mail ortamından gönderiyor. Önümüzdeki yıllarda belki faks gönderimi bitmez ama şimdiki durumdan daha da azalır” dedi.
İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ