Fas ile AB arasındaki ilişkiler

Fas ile AB arasındaki ilişkiler

Fas Dışişleri Delege Bakanı Mubareke Buide, ülkesi ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki iletişim kanallarının tekrar açılmasının, nihai olarak işlerin yoluna girdiği anlamına gelmediğini söyledi.

Mubareke Buide, Fas Parlamentosunda milletvekillerinin soruları üzerine, "AB ile iletişimde önceliğimiz, Batı Sahra'dan gelen tarım ürünlerinin ithalatının durdurulması dosyasıdır" dedi. Söz konusu sorunun en kısa zamanda çözülmesini ümit ettiklerini ifade eden Mubareke Buide, birçok Avrupa ülkesinin bu konuda Fas'a doğrudan ve resmi olarak destek verdiğini kaydetti.

"Fas'ın bu dosya üzerinde açıklık ve ciddiyetle çalışmaktadır. Avrupa Adalet Divanı'nın kararını reddediyoruz." diyen Mubareke Buide, bu konuda ilk tepkiyi Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi'nin ortaya koyduğunu ve yalnız olmadıklarını bildirdi.

Avrupa Adalet Divanı, Fas ve AB arasında 2012'de imzalanan Serbest Tarım Anlaşması'nı 10 Aralık 2015'te Batı Sahra'dan Avrupa'ya ithal edilen ürünlerden dolayı iptal etmişti. Bunun üzerine Fas hükümeti, 25 Şubat 2016'da Avrupa Adalet Divanı'nın kararını tanımadığını ve AB ile iletişimi durdurduğunu açıklamıştı. AB ise Fas hükümetinin kararına rağmen Fas ile iletişimde kalacaklarını duyurmuştu.

 AB, 4 Mart'ta Fas ile tekrar iletişim kanallarını açmak üzere resmi temaslar için AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'yi Rabat'a göndermiş, temasların olumlu geçmesi üzerine Fas, 17 Mart'ta AB ile iletişim kanallarını tekrar açma kararı almıştı.