Faslı Yahudiden İsrail hurmasına "boykot" kampanyası

Faslı Yahudiden İsrail hurmasına "boykot" kampanyası

 Faslı Yahudi aktivist Sion Osidon, ramazan ayında ülkenin büyük kentlerinde broşür dağıtarak İsrail hurmalarını boykot kampanyası yürütüyor.

Faslı gençlerle birlikte büyük kentlerdeki çarşı ve pazarları dolaşan Osidon, "Siyonistlerin hurmasını boykot edin. Filistinlilerin kalbine saplanacak bir kurşunun parasını da siz vermeyin." sözleriyle kampanyasına destek istiyor.

AA muhabirine konuşan Yahudi aktivist, Filistinlilere karşı işlediği suçlardan dolayı İsrail'den hesap sorulması çağrısında bulunurken, "İsrail hurmasına verdiğimiz parayla işgali finanse ediyor ve Siyonizm'in bütçesine katkıda bulunmuş oluyoruz. Siyonizm'in bütçesinden askeri bütçeye ayrılan payın önemini de hepimiz biliyoruz." dedi.

Osidon, ramazan ayında bolca tüketilen hurma konusunda İsrail aleyhine başlattığı kampanyanın yanı sıra Filistin sorunu için Fas'ta düzenlenen hiçbir etkinlikten geri durmadığını dile getirdi.

Yahudi aktivist Osidon, söz konusu çalışmalarını da İsrail üzerinde ekonomik ve siyasi baskı oluşturarak, Filistin topraklarındaki işgale son verilmesi hedefiyle 2015'te kurulan "Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar" (Boycott, Divestment ve Sanctions) hareketinin Fas şubesi üyeleriyle yürüttüğünü söyledi. 

- Hurmaların İsrail'den ithal edildiği gizleniyor

Fas'ın en büyük kenti Kazablanka'daki hurma satan dükkanları dolaşan Osidon, en iyi hurma türünden Medjoul'un İsrail'den ithal edildiği bilgisinin pek fazla bilinmediğini vurgulayarak, esnafa konuya dair bilgilendirici broşürler dağıttıklarını belirtti. 

Aslında Fas'a ait olan Medjoul hurma türünün İsrail tarafından çalındığı bilincini yaymaya çalışan Osidon, bu hurmaların "Güney Afrika" değil İsrail'den geldiğini ifade etti. 

Osidon, konuya dair bilgilendirme broşürlerinde şu ifadeleri kullandıklarını söyledi: 

"Bizler iki taraftan hırsızlıkla karşı karşıyayız. Siyonistler, Fas asıllı bu hurmaları çaldıkları Filistin topraklarında yetiştiriyor. Faslı bazı tüccarlar ise bu hurmaların İsrail'den ithal edildiğini gizlemek için kutuların üzerine 'Güney Afrika'dan ithal edilmiştir' etiketlerini yapıştırıyor. İsrail ürünlerini pazarlarımızda halka sunmakla Siyonistlerin işlediği suçlara ortak oluyor ve Filistin davasına ihanet etmiş oluyoruz."

Fas Hükümet Sözcüsü Mustafa el-Halfi, 16 Haziran'da düzenlediği basın toplantısında Fas'ta satışa sunulan İsrail hurmalarının başka ülkelerden dolaylı olarak ithal edildiğini açıklamıştı.