FBI Direktörü Comey, yönetimin Clinton kararını savundu

FBI Direktörü Comey, yönetimin Clinton kararını savundu

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü James Comey, Demokrat Parti’nin muhtemel başkan adayı Hillary Clinton’ın Dışişleri Bakanlığı dönemindeki resmi yazışmalarda kişisel elektronik posta hesabını kullanması nedeniyle yargılanmasına gerek bulunmadığına yönelik yönetimin kararını Kongre’de savundu.

Comey, Clinton’ın özel bir muameleye tabi tutulmadığını belirtti.

FBI Direktörü Comey, Temsilciler Meclisi Denetim ve Hükümet Reformu Komitesi’nde katıldığı oturumda Clinton’ın e-posta skandalıyla ilgili yargılanmasına gerek olmadığını anlattı.

Yaklaşık beş saat süren oturumda özellikle Cumhuriyetçi Partili Kongre üyelerinin zorlu sorularına muhatap kalan Comey, Clinton ve çalışma arkadaşlarının gizli bilgileri ele almada oldukça dikkatsiz davrandıklarını ancak onların yasaları kasten ihlal etme niyeti taşıdıklarına dair bir delilin bulunmadığını kaydetti.

Comey, Ağustos 2015’te başlatılan soruşturmanın sonunda, Clinton’a suçlama yöneltmenin “kanuni bir dayanağı olmayacağı” gibi ona sırf “ünlü olduğu için ceza verilmiş olacağına” dikkati çekti.

“İnsanların yapmamaları gerektiğini bildikleri bir şeyi bilerek yaptıklarını kanıtlayamadıkça onları hapse atmak istemeyiz.” diyen Comey, bunun gizli bilgilerin yanlış idare edilmesiyle ilgili tüm kavuşturmaların tipik özelliği olduğunu vurguladı.

Komite Başkanı Cumhuriyetçi Parti Utah Milletvekili Jason Chaffetz ise Clinton’a “çifte standart” uygulandığı eleştirisinde bulundu.

Chaffetz, “Eğer adınız Clinton değilse veya güçlü bir elitin parçası değilseniz o zaman Adalet Tanrıçası farklı şekilde davranır.” diye konuştu.

Buna karşın Comey, Clinton’ın özel bir muameleye tabi tutulmadığını belirterek, görevlilerin siyasi bir görüş ortaya koymadıklarını ve profesyonel şekilde soruşturmayı yürüttüklerini dile getirdi.

Comey salı günü Clinton'ın Dışişleri Bakanlığı dönemindeki resmi yazışmalarda kişisel elektronik posta hesabını kullanmasıyla ilgili "suç isnadına gerek olmadığını" açıklamıştı. ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch de FBI’ın tavsiyesi doğrultusunda Clinton’ın suçsuz olduğunu ve hakkındaki dosyanın kapandığını dün bildirmişti.